Michiel ten Horn: “Mijn volgende film speelt zich af in Limburg”

Michiel ten Horn maakte de afgelopen jaren furore met opvallende films als Aanmodderfokker en De Ontmaagding van Eva van End. De in Horst geboren filmmaker is voor zijn volgende film van plan onze provincie op te zoeken.

“Ik ben bezig met een misdaadfilm die volledig in Limburg gesitueerd is.”

Interview

Eigen wereld

Met Alex in Amsterdam maakte televisiekijkend Nederland voor het eerst echt kennis met de eigenzinnige stijl van de uit Limburg afkomstige regisseur. Absurdistisch, surrealistisch, maar toch ook erg authentiek en herkenbaar. Na deze One Night Stand volgden de lange speelfilms De Ontmaagding van Eva van End en Aanmodderfokker, die gekenmerkt worden door eenzelfde stijl. “Ik ben erg fan van Paul Thomas Anderson. Hij heeft het lef om met kleuren en muziek het bizarre op te zoeken en je zo uit te nodigen om naar film te kijken. Binnen Nederland heeft Alex van Warmerdam eenzelfde lef. Hij bepaalt als filmmaker gewoon zijn eigen wereld. Dat vind ik heel tof.”

Ook in zijn eigen films valt het eigenzinnige universum op. “Je moet als kijker niet zoiets hebben dat je naar een theaterstuk zit te kijken of naar mensen die iets aan het filmen zijn. Je moet er helemaal ingezogen worden. Dat houdt in dat alles best vet en over the top mag zijn.” Ook in de aflevering die Michiel maakte voor de VPRO-serie ENG toont de maker zijn handtekening. “Een volgende stap is om met grotere budgetten te werken, zodat je een grote set kunt bouwen of kostuums kunt laten maken waarmee je het geheel naar je eigen hand kunt zetten.”

Van De Bokkerijders tot De Peel

En met die volgende stap is de filmmaker inmiddels druk bezig. “Ik ben nu bezig met een misdaadfilm die volledig in Limburg is gesitueerd. Hij speelt zich af in de onderwereld van Limburg en de grensomgeving. Het speelt zich helemaal af rond Limburgse verhalen, van De Bokkerijders tot De Peel. De aflevering voor ENG was wat dat betreft een goede oefening. Dat project had een duidelijk eigen genre en was weer een stapje dichter bij naar dit speelfilmproject. Ik was heel erg bezig met het sturen of manipueren van het publiek. Dat ligt wel in het verlengde van waar ik nu mee bezig ben.”

In de tussentijd draait de regisseur deze maand nog een aflevering van Van God Los. “Dat is eigenlijk de eerste keer dat ik iets ga doen met een pistool in een film en daar word ik super enthousiast van. Ik kom uit animatie en heb vrij cartooneske dingen gemaakt sinds ik ben afgestudeerd. Dat wordt langzaamaan allemaal wat pijnlijker, grover en zwarter in zijn humor. Ik merk dat ik nu eraan toe ben meer te gaan doen met pistolen en achtervolgingen, maar wel nog altijd met humor erin, ironie enzo.”

Andere content