Barbara

Film over het mijnverleden in Limburg.

Barbara is een Limburgs drama in de tijd van de Oostelijke mijnstreek. Hard werk en trots ondergronds, angst en geluk bovengronds.

Barbara is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. We volgen het geluk dat als velen naar Zuid Limburg trekt voor werk en voorspoed. Maar werken in de mijn gaat niet over rozen, en hoe graag we de mannen ondergronds met trots de kolen boven de grond zien halen, hun gevecht met de natuur is constant. Bovengronds spreekt dit onbespreekbare gevoel in stilte bij de gezinnen die achter bleven. In een setting van koempelmentatiteit in het Limburg van de jaren 50 neemt Barbara je mee naar vervlogen tijden.

Over de regisseur

Mark Handels werkt al dik tien jaar als cameraman en editor aan vele commerciële opdrachten. Sinds 2014 is hij als DOP betrokken geweest bij diverse filmproducties van CineSud, zoals Mischa en Over There. Met Barbara maakt hij zijn debuut als professioneel regisseur.

Director’s statement

“Ik heb het gevoel dat de tijd rijp is voor Barbara,” aldus regisseur Mark Handels. “Na het Jaar van de Mijnen, een themajaar in 2015 waarin de sluiting van de mijnen werd herdacht, werd ik doordrongen van het feit dat er nog (maar) zo weinig te zien is. Behalve dan enkele docu’s van DSM over het poekelen, boeteren en nootjes. Net zoals er bijna geen gebouw meer te vinden is.”

“Zo zit ik nu in een generatie die het allemaal niet heeft meegemaakt of begrijpt. Ik heb vragen, die ik graag wil beantwoorden. Mijn overgrootvader viel een paar meter in een schacht omlaag, eindigde met een zuurstofmasker in een stoel. Ik heb hem nooit gekend, ik heb het hem niet kunnen vragen. Mijn oma, in haar laatste jaar, pinkte nog een traantje weg als ik haar vroeg hoe het was als ze alleen thuis aan het wachten was, tot hij weer thuis kwam.”

“Er heeft zich hier veel afgespeeld, interessant voor het medium film, een film die nodig is om een verhaal in ere te houden.”

Na de première

Barbara ging in voorpremière tijdens het SHIFT Film Festival 2017 en won daar de publieksprijs. De film werd nadien vertoond op het Limburg Film Festival en Euregion Film Festival. Ook werden er speciale screenings georganiseerd in Continium in Kerkrade, de mijnschacht in Kerkrade, het Nationaal Mijnmuseum in Heerlen en het Royal Theater in Heerlen. In totaal trokken deze speciale screenings zo’n 1500 bezoekers. Barbara wordt tevens vertoond op diverse scholen in de Oostelijke mijnstreek.

Het distributietraject is in maart 2018 gestart.