Barbara

Film over het mijnverleden in Limburg zoekt jouw steun,
word ook lid van de Club van 100!

Barbara is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. We volgen het geluk dat als velen naar Zuid Limburg trekt voor werk en voorspoed. Maar werken in de mijn gaat niet over rozen, en hoe graag we de mannen ondergronds met trots de kolen boven de grond zien halen, hun gevecht met de natuur is constant. Bovengronds spreekt dit onbespreekbare gevoel in stilte bij de gezinnen die achter bleven. In een setting van koempelmentatiteit in het Limburg van de jaren 50 neemt Barbara je mee naar vervlogen tijden.

De mijnen

“Ik heb het gevoel dat de tijd rijp is voor Barbara,” aldus regisseur Mark Handels. “Na het Jaar van de Mijnen, een themajaar in 2015 waarin de sluiting van de mijnen werd herdacht, werd ik doordrongen van het feit dat er nog (maar) zo weinig te zien is. Behalve dan enkele docu’s van DSM over het poekelen, boeteren en nootjes. Net zoals er bijna geen gebouw meer te vinden is.”

Waarom?

“Zo zit ik nu in een generatie die het allemaal niet heeft meegemaakt of begrijpt. Ik heb vragen, die ik graag wil beantwoorden. Mijn overgrootvader viel een paar meter in een schacht omlaag, eindigde met een zuurstofmasker in een stoel. Ik heb hem nooit gekend, ik heb het hem niet kunnen vragen. Mijn oma, in haar laatste jaar, pinkte nog een traantje weg als ik haar vroeg hoe het was als ze alleen thuis aan het wachten was, tot hij weer thuis kwam.”

“Er heeft zich hier veel afgespeeld, interessant voor het medium film, een film die nodig is om een verhaal in ere te houden.”

Word ook koempel en sluit je aan bij de Club van 100! Klik hier.

Help jij mee de film mogelijk te maken?

Hoe kan ik doneren?

Om deze film te kunnen realiseren, kunnen de makers jouw steun goed gebruiken. Met het ondersteunen van dit project ondersteun je niet alleen het feit dat we een bijzondere geschiedenis aan een nieuwe generatie kunnen doorvertellen, maar ook de ontwikkeling van een groep enthousiaste jonge filmmakers. Zij krijgen hierbij al steun van nationale toppers uit het vak.

Middels deze pagina willen we 100 ambassadeurs zoeken die allen minimaal €19 doneren en hiermee het project ondersteunen. U kunt bijdragen door rechts op de button ‘Doneer nu‘ of hierboven op de afbeelding te klikken.

Wat krijg ik ervoor terug?

Doordat CineSud aangemerkt is als Culturele ANBI, kunt u uw gift tegen maximaal 150% aftrekken van uw belasting. Voor je donatie krijg je daarnaast nog de volgende rewards:

  • vermelding op de vrienden-pagina
  • een ticket voor een exclusieve voorvertoning;
  • twee tickets voor een VIP-event van CineSud;
  • naamsvermelding op de aftiteling;
  • een digitale link naar de film;

Barbara is een CineSud Talent productie. Wij vinden het belangrijk dat talent zich kan ontwikkelen en cultureel ondernemerschap ontwikkelt. Middels coaching en workshops op gebied van fundraising en engagement, uitmondend in een concrete crowdfunding-campagne, hopen we dat laatste te realiseren.