Een nieuwe Limburger

Documentaire over een Syrische ex-vluchteling die een leven probeert op te bouwen in Venlo, een co-productie tussen L1 en CineSud.

Een nieuwe Limburger is een korte documentaire over een Syrische ex-vluchteling die een nieuw bestaan probeert op te bouwen in Venlo.

Een nieuwe Limburger is een korte documentaire over Ola, een Syrische ex-oorlogsvluchteling. We volgen haar in haar integratieproces, op weg naar een nieuw bestaan in Venlo. In dit proces zien we het nastreven van haar doelen, het vervolgen van haar dromen en de worsteling tegen de heimwee.

Waarom?

Waarom deze film? Regisseuse Kim de Bis is helder: “Voordat ik begon met mijn research stond ik nog niet in contact met vluchtelingen en dacht er ook niet over na. Het stond immers ver van mij af. Na de oproep van CineSud Talent om een documentaire te maken over dit onderwerp is dit veranderd. Het zette me aan het denken en riep veel vragen op.”

“Tijdens mijn research leerde ik Ola kennen. Haar verhaal wist mij meteen te ontroeren. Ze heeft zoveel meegemaakt, maar weet alles toch op een positieve manier te bekijken. Ik besefte toen dat dit een enorm gevoelig onderwerp is en tegelijkertijd ook erg confronterend. Ik ontwikkelde een band met haar waardoor het me ook persoonlijk raakte, terwijl ik er voorheen liever niet over nadacht.”

“Dit gevoel van ontroering en confrontatie wil ik graag doorgeven aan de kijker. Het voor een moment stil staan bij de ex-oorlogsvluchteling Ola. Een echt verhaal, van een echt persoon. Een persoon net als jij en ik, maar dan met een heel ander verleden.”

Regievisie

“De korte documentaire De nieuwe Limburger laat een stukje zien uit het leven van Ola Kayali. Het is een aangrijpend verhaal, tussen droefheid en vreugde in haar integratieproces. Ola wil graag opgaan in de Venlose gemeenschap. Haar actieve houding en positieve kijk op het leven helpen haar hierbij en geven haar mooie momenten en bieden mogelijkheden.”

“Immigratie komt naar mijn idee van twee kanten. Daarom zijn de mensen die haar steunen misschien nog wel het belangrijkste om de opbouw van haar nieuwe bestaan te kunnen verwezenlijken. Haar leven op dit moment kent ook minder leuke kanten, zoals bijvoorbeeld de heimwee die ze met zich meedraagt, het gevoel niet geaccepteerd te worden, moeite met de taal en het cultuurverschil. Integreren betekent ook dat Ola haar verleden een plekje moet geven. En dat valt ondanks haar actieve houding niet altijd mee.”

Na de première

De film ging in première tijdens het Limburg Film Festival 2018 en werd verder vertoond op het Euregion Film Festival in Heerlen. Regionale omroep L1, partner in deze productie, zond de film voor het eerst op televisie uit op 17 en 18 maart in het kader van Limburg Doc.