Flight of Life

2013, Elbe Stevens

Eigenzinnige dansfilm met het internationaal befaamde collectief Gotra.

Tommy en Lilou gaan samen naar een bruiloft. Ze werken gehaast hun ontbijt af want ze zijn te laat. Het wordt hun laatste ontbijt in dit bestaan; onderweg naar de bruiloft verongelukken ze. De choreografie van deze dansfilm bestaat voor een deel uit het ongeluk dat doorsneden wordt met hun eerste ontmoeting. Naarmate de film vordert komen de eerste en de laatste dag van hun relatie samen. Door middel van beeldrijm valt hun eerste vrijage samen met hun laatste gevecht: het moment dat ze door de vooruit worden geslingerd en in een afgrond verdwijnen.

Over de regisseur

Elbe Stevens (1968, Roermond) studeerde af aan de Sint Joost academie in Breda. Na gewerkt te hebben in Amsterdam aan onder meer Moordwijven en Penoza keerde hij rond 2010 terug naar zijn geboorteprovincie Limburg. Hier richtte hij in 2011 CineSud op. Inmiddels is hij al enkele jaren als producent werkzaam onder zijn eigen bedrijf Elbe Stevens Films en produceerde hij onder meer de succesvolle korte film De Smet en de feature Code M. In 2014 werd hij door het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bekroond met de Inspiratieprijs voor zijn verdiensten voor de Limburgse cinema.

Directors statement

“Als producent en regisseur investeer ik veel tijd in de persoonlijke benadering. Ik leg cast en crew helder uit wat de bedoeling is en toets of dat verhaal ook aankomt. Ik ga pas filmen als het idee volledig doorgrond is. Voor mij vormt dit het verschil tussen een ‘auteursfilm’ en de gemiddelde publieksfilm.Een auteursfilm wordt gekenmerkt door de visie van de maker op het onderwerp. Het onderwerp kan cliché zijn, maar de visie is nieuw en zeer persoonlijk. Ook wil ik de vertelling zo beeldend mogelijk vertalen naar het scherm. Daarbij speelt mijn achtergrond op de Sint Joost academie, waar ik AV en Fotografie volgde, een rol.”

Steun nieuw filmtalent en krijg leuke en eervolle rewards!

Over de film

Flight of Life is een samenwerking tussen regisseur Elbe Stevens en het internationaal erkende dansgezelschap Gotra. De korte film is gebaseerd op een origineel script van Stevens. De choreografieën zijn ontworpen en uitgevoerd door Joost Vrouenraets en Maïté Guérin.

Flight of Life werd opgenomen op locaties in Bunde, Heerlen, Maastricht en Cadier en Keer. De film werd opgenomen van 5 tot en met 8 januari. De opnames voor het auto-ongeluk vonden plaats in een greenscreen-studio. Met behulp van geavanceerde digitale technieken zijn deze scenes vervolgens verder vorm gegeven. Voor de opnames van deze esthetisch strak gestileerde dansfilm werd daarnaast gebruik gemaakt van visueel sterk tot de verbeelding sprekende locaties, waaronder het rijke Limburgse heuvellandschap en een prachtig historisch pand aan het Vrijthof.

Flight of Life werd grotendeels met dezelfde crew gedraaid als de korte suspense-film Voorbij van regisseur Elbe Stevens, die aansluitend van 11 tot en met 13 januari op locaties in Heerlen en Luik werd opgenomen. De crew bestond uit een mix van ervaren (inter)nationaal erkende vakmensen en jong talent uit de regio Maastricht.

Beide films kwamen tot stand in co-productie met Bijker Film en TV (Achtste-Groepers huilen niet) en in nauwe samenwerking met CineSud, het platform voor mediaprofessionals in het hart van de Euregio.

Na de première

Flight of Life ging in wereldpremière tijdens de Nederlandse Dansdagen in 2013 en werd eveneens geselecteerd voor Cinedans. Ook was de film te zien in onder meer Roemenië en Frankrijk.