Het laatste Nachtgezicht

CineSud Talent 2015, Mathieu Mulder

Een korte poëtische interpretatie van gedachtes van mijnwerkers in Zuid-Limburg.

Het laatste Nachtgezicht is een korte poëtische film waarin gedachtes van Limburgse mijnwerkers uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw op experimentele wijze worden gevisualiseerd.

Over de regisseur

Mathieu Mulder (1996) is al sinds zijn kinderjaren bezig met film. In 2014 won hij de landelijke finale van Kunstbende met de korte film Ganzfeld. CineSud besloot de jonge maker te omarmen en bood hem de kans zijn eerste korte film in een professionele setting te maken. Dit resulteerde eind 2014 in Sisu. Een jaar later maakte hij Het laatste Nachtgezicht. Alle films kenmerken zich door een experimentele en eigenzinnige aanpak. Na gestudeerd te hebben aan de Luca Arts in Genk, volgde Mathieu de Gerrit Rietveld Academie.

Over de film

In 2014 maakte filmmaker Mathieu Mulder in het kader van CineSud Talent de korte film Sisu. Een jaar later deed hij mee aan de wedstrijd Mijn Film – ter ere van het Jaar van de Mijnen – waarin op basis van een tekst van een regionale schrijver een film van maximaal twee minuten moest worden gemaakt. Mathieu won op basis van zijn filmplan budget en begeleiding en maakte het poëtische portret Het laatste Nachtgezicht.

Na de premiere

De film ging in wereldpremière tijdens het Dutch Mountain Film Festival 2015 en boekte daarna nog diverse successen op internationale podia. Voor de jonge filmmaker een grote opsteker, die zijn eigenzinnigheid zag worden beloond. Het laatste Nachtgezicht werd onder meer vertoond tijdens En Plein Public, Experimental Superstars, Moving-Image-Arts International Short Film Festival en Staunton International Film Festival. Ook werd de film vertoond tijdens diverse (internationale) exposities en in musea.