IJzer in mijn Aderen

2016, Guido Coppis

IJzer in mijn Aderen gaat over een gezin waarbij vader Marcel besluit om te vertrekken. Moeder Erica en haar zoon Jonas proberen vervolgens de draad weer op te pakken. Erica lijdt echter aan borstkanker en haar gezondheid gaat snel achteruit. Jonas komt voor een moeilijke situatie te staan, hij vecht samen met zijn moeder tegen de kanker terwijl het gemis van zijn vader langzaam aan hem vreet …

Over de regisseur

Guido Coppis (1998) heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een oeuvre op zijn naam staan waar veel oudere makers alleen maar over kunnen dromen. De laatste jaren regisseerde hij vrijwel aan een stuk door. Dit leverde allerlei producties op, van videoclips tot korte films. In 2017 maakte hij, eveneens met steun van CineSud, de lange film Stille Storm en liep hij stage bij Talent United, het bedrijf van Paul Ruven.

Directors statement

“Het meest leerzame project is ongetwijfeld IJzer In Mijn Aderen geweest, en eigenlijk alles wat die film me heeft opgebracht. We hebben de film in mei 2016 gedraaid, en in juli is hij uitgekomen. CineSud heeft daar ook nog een bijdrage aan geleverd. Deze film heeft ervoor gezorgd dat ik verder ben gekomen in mijn eigen manier van film maken. Ook heeft het ervoor gezorgd dat mijn netwerk enorm is gegroeid. IJzer In Mijn Aderen heeft mij internationale selecties, een nominatie en een prijs opgeleverd en ik ben uitgebreid geïnterviewd op Radio 1. Maar waar ik dan nog het meest blij mee ben, zijn de enorm talentvolle mensen die ik mede door dit project heb ontmoet en waar ik nog steeds mee samenwerk.”

Over de film

IJzer in mijn Aderen werd in mei 2016 opgenomen en ging in juli reeds in première.

Na de première

De film werd na de première onder meer geselecteerd voor het Birmingham Film Festival, Amsterdam Lift-Off Festival, Euregion Film Festival, Moving Pitures Film Festival en Festival Kalmthout. Tijdens het Euregion Film Festival werd Guido Coppis bekroond met de Special Jury Prize voor de cinematografie. Ook oogstte de jonge maker veel lof in binnen- en buitenland voor zijn indringende productie.