Mijndert

CineSud Talent 2015, Janneke Swinkels & Tim Frijsinger

Animatiedebuut van het talentvolle duo Janneke Swinkels en Tim Frijsinger. De film was niet alleen succesvol op festivals, op basissscholen in Zuid-Limburg wordt de film ingezet in een speciaal ontworpen lespakket rond het hoofdpersonage Mijndert.

Mijndert, een jongeman uit Zuid-Limburg, staat voor zijn eerste dag in de mijn. We volgen zijn tocht naar de mijn toe en de afdaling naar de mijngangen diep onder de grond.

Over de regisseur

Janneke Swinkels (1986, Heythuysen) werkt sinds 2009 als freelance filmmaker en animator onder de noemer Janneke Filmt. Janneke filmt, monteert, animeert en illustreert. En soms doet ze alles tegelijk.

Tim Frijsinger (1983, Maastricht) is freelance filmmaker en animator en gevestigd in Maastricht. Ook is hij gespecialiseerd in set-building en het maken van props.

Directors statement

“Het was voor het eerst dat we een volledig geanimeerde film maakten, dat was een grote uitdaging. Voorheen had ik documentaires gemaakt en daarin kleine stukjes animatie gemaakt. Een film van vijf minuten waar je rekening moet houden met een verhaal, een dramaturgische lijn en verschillende camerastandpunten enzovoort, is toch iets heel anders. Het was telkens uitproberen wat het beste werkte.”

“Het was voor het eerst dat we een volledig geanimeerde film maakten.”

Over de film

Janneke en Tim hebben bijna een jaar gewerkt aan Mijndert. Oorspronkelijk werd het idee ingediend voor het multidisciplinaire project Mijn Film, waarvoor filmische interpretaties van maximaal twee minuten rond het thema ‘de mijnen’ werden gezocht. Vanwege de grote potentie is op aanraden van CineSud het verhaal omgevormd tot een korte animatiefilm van vijf minuten. Tussen hun commerciële opdrachten door hebben Janneke en Tim nagenoeg een jaar aan de animaties gewerkt. De talentvolle componist Tim Coenen leverde de mooie muziekscore en Freek Philippi zorgde voor de geluidseffecten.

Na de première

Na een besloten vertoning tijdens de CineSud Talent voorpremière, kreeg de film haar gehoopte wereldpremière tijdens het Holland Animation Film Festival. De uitgekiende festivalstrategie die CineSud uitstippelde leverde tot dusver vele successen op, met verdere selecties op onder meer het Nederland Film Festival, Amarcort Film Festival, Los Angeles International Children’s Film Festival, Providence Children’s Film Festival, Independent Days International Filmfestival en Children’s Film Festival Seattle. Nominaties waren er op het Limburg Film Festival, Euregion Film Festival en Hsin-Yi Children’s Animation Awards. In Mexico, Rusland en India won Mijndert de prijs voor beste korte animatiefilm. Ook Tim Coenen werd bekroond voor zijn muziekscore. In totaal werd de film voor bijna 40 festivals geselecteerd. In samenwerking met Schunck* werd een lespakket rond de film vormgegeven, dat met succes wordt verspreid op basisscholen in Zuid-Limburg. Ook werd de film opgenomen in de Korte Film Poule van EYE.

Naar aanleiding van de wereldpremière tijdens het Holland Animation Film Festival hebben Janneke en Tim de nieuwe clip van Jeangu Macrooy mogen regisseren en animeren. Daar zijn tevens weer opdrachten uit voortgevloeid voor onder meer DWDD. Ook werken ze momenteel aan een nieuwe onafhankelijke animatiefilm.