Mischa

CineSud Talent 2014, Remy Kooi

De eerste science-fiction film van Limburg? Remy Kooi waagde met Mischa een poging. En met succes. De CineSud Talent film won zes prijzen, veroverde nog vier nominaties en werd vertoond op bijna vijftig internationale festivals.

Mischa wordt een van de eerste Russische kosmonauten in de ruimte. Dit zijn zijn laatste momenten en zijn laatste herinneringen.

Over de regisseur

Remy Kooi (1987) werd geboren in het Zuid-Limburgse Margraten. Hij studeerde visuele communicatie an de Maastricht Academy Multimedia Design & Technology (MAMDT).Vanuit zijn eenmanszaak stortte hij zich na zijn afstuderen op het produceren en regisseren van bedrijfsfilms. Ook bleek hij sterk in art-direction. Mischa is zijn regiedebuut.

Director’s statement

“Mischa is mijn eerste onafhankelijke korte film. Het is een experiment om een verhaal te vertellen middels een visuele reis. Hierin zijn de herinneringen van de protagonist leidend. Hij denkt terug aan zijn jeugd, waarin hij zich verwaarloosd voelt door zijn vader en leeft nu erg geïsoleerd. In ons verhaal hebben we dit gevisualiseerd door hem als astronaut te presenteren, gevangen in zijn gedachten én capsule, reikend naar het universum …”

“Het is een experiment om een verhaal te vertellen middels een visuele reis.”

Over de film

Mischa werd opgenomen in de tweede helft van 2014. De draaidagen lagen verspreid over een langere periode. Opnamen werden onder meer gemaakt in de Brandweerkantine en Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, Schiffelerhof in Heerlen en in de greenscreen-studio van RTV Parkstad in Landgraaf.

Na de première

Na de vertoning van een eerste versie van Mischa tijdens de besloten CineSud Talent 2014 première op 11 december 2014, werd dezelfde versie vertoond tijdens de Short Film Corner tijdens het Festival de Cannes in mei 2015. Het Nederlands Film Fonds verleende een afwerkingssubsidie, waarna de film in september officieel in première ging tijdens het Nederlands Film Festival. Andere festivals die werden bereikt zijn onder meer Seoul International Extreme-Short Image & Film Festival, Go Short International Film Festival, Bogoto Short Film Festival, Regina International Film Festival, SediciCorto, Prvi kadar International Film Festival en Euregion Shorts Film Festival. Mischa werd geselecteerd voor veertig festivals in binnen- en buitenland, won zes prijzen en sleepte nog vier nominaties in de wacht.

Momenteel ontwikkelt en regisseert Remy eigen filmplannen en produceert hij projecten van andere makers. Daarnaast is zijn visual effects talent onderkend en wordt hij door vele makers gevraagd nieuwe werelden te scheppen. In 2017 ging zijn nieuwste korte film Kalinka in wereldpremière tijdens het Nederlands Film Festival.