Molotov Man

CineSud Talent 2016, Joris Weerts

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal rond Gijsbert Ruijter.

Een man probeert zijn gezin te beschermen tegen de terreur die hen wordt aangedaan. Als de hulpinstanties zich tegen hem keren, draait hij door.

Over de regisseur

Joris Weerts (1989, Vierlingsbeek) studeerde aan de HKU in Utrecht. Molotov Man was zijn afstudeerproject. Joris is een talentvol regisseur die naast filmproducties ook aan televisieprojecten en commercials meewerkt.

Directors statement

Molotov Man is gebaseerd op het verhaal van ‘Molotov Man’ Gijsbert Ruijter. “Toen deze beelden mijn netvlies bereikten borrelden er allerlei vragen op,” vertelt de regisseur. “Één daarvan blijft tot op de dag van vandaag nog steeds mijn fascinatie grijpen: hoe moet de sfeer en gemoedstoestand van een dergelijk gezin zijn geweest na jarenlang in angst te hebben geleefd in eigen land, nog voorafgaand aan het incident wat in de media verscheen.”

“Zelf ben ik ook opgegroeid in het ‘idealistische zuiden’. Ik herken de schoonheid en no-nonsense cultuur. En de gebreken ervan. Voor mij is het belangrijk om een trouwe, realistische weergave te construeren van de omgeving.Objectief gezien zijn dit soort verhalen lastig te beoordelen dus streef ik ernaar om het verhaal subjectief te vertalen. Dit schept ruimte voor de kijker om de ‘Molotov man’ te leren kennen, hem aan te voelen en te beoordelen.”

“Toen deze beelden mijn netvlies bereikten borrelden er allerlei vragen op.”

Lees hier een interview met Joris Weerts.

Over de film

Molotov Man werd in april 2016 opgenomen in Vierlingsbeek, op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Voor de film werden netwerken uit de Randstad gekoppeld aan die uit de regio. De crew bestond voornamelijk uit studenten aan de HKU, aangevuld met enkele Limburgse krachten.

Na de première

De film ging in wereldpremière tijdens het Nederlands Film Festival. Nadien besloot Wouter Jansen van Some Shorts de film onder zijn hoede te nemen voor de festivaldistributie. De film is nadien nog vertoond tijdens onder meer het Eindhovens Film Festival en Go Short in Nijmegen. Tijdens het Hyperfest – International Student Film Festival in Roemenië won de film de prijs voor Beste Acteur.