Morfine

CineSud Talent 2017, Leon Golterman

De strijd om een waardig levenseinde voor iedereen is nog niet gestreden.

In Morfine volgen we een jonge coassistent die in het geheim een verborgen euthanasie voorbereidt, maar wanneer het uur van de waarheid nadert, begint ze steeds meer weerstand te voelen. Keuzevrijheid en gewetensbezwaren staan centraal.

Over de regisseur

Leon Golterman (1992) studeerde in 2017 af aan de HKU als scenarist, regisseur en producent en regisseert nu korte films en commercials. Morfine is zijn debuutfilm.

Director’s statement

“Vijftien jaar na in de invoering van de euthanasiewet worden veel psychiatrische en dementerende patiënten niet geholpen, staat euthanasie nog steeds in het strafrecht en is het taboe rondom een waardig einde nog steeds niet van tafel. Als filmmaker ben ik geïnteresseerd in drama gebaseerd op waargebeurde verhalen: films op het snijpunt van fictie en journalistiek.”

“Ik maak graag films die zich op het snijpunt van fictie en journalistiek begeven.”

Over de film

Morfine speelt zich af tijdens een stormachtige nacht in een Zuid-Limburgs verzorgingshuis. In één van de kamers ligt een verlamde patiënt, vastgeketend aan een muur van medische apparaten. Hij voelt zich opgesloten in zijn eigen lichaam, veroordeeld om de rest van zijn leven in zijn bed door te brengen. Nu het leven zijn glans heeft verloren, vindt hij het genoeg geweest: hij wil dood. Hoewel hij aan alle zorgvuldigheidseisen voldoet, saboteert de religieuze directie van het verzorgingshuis zijn euthanasieverzoek: de verzorgingshuisarts, dr. Jacobs, bestempelt de patiënt ten onrechte als dement en wilsonbekwaam, waardoor de euthanasie niet plaats kan vinden.

Opnamen

De film werd opgenomen in Limburg en Gelderland. In samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg werden de acteurs gecoacht in het Limburgs dialect. In de film zijn acteurs als Reinout Bussemaker (Vlucht HS13, The Paradise Suite) en Stefanie van Leersum (Tonio, Smeris) dan ook te horen in het dialect. De opnamen vonden plaats in februari 2017.

Regisseur en scenarist Leon Golterman en producent Vincent de Gram studeerden met deze film af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.