Oud Zeer

CineSud Talent 2015, Danique Jaspers

Goed doordachte vertelling en filmische stijl laat zien wat eenzaamheid met ouderen kan doen.

Lena is een oudere vrouw die een rijk en gelukkig leven heeft gehad. Ze kijkt terug op een fijne tijd. Sinds de dood van haar man, vrienden en familie leidt ze een eenzaam bestaan. Ze besluit haar leven te beëindigen, op haar eigen manier. Al gauw komt ze erachter dat dit moeilijker is dan ze dacht.

Over de regisseur

Danique Jaspers heeft het vertellen van verhalen altijd al interessant gevonden. Dat ze dat wilde gaan doen door middel van bewegend beeld, ontdekte ze pas tijdens het tweede jaar van haar studie aan de MAMDT. Oud Zeer maakte ze in haar derde schooljaar en inmiddels is ze afgestudeerd met een eigen documentaire.

Directors statement

“Het scenario heb ik geschreven deels door ervaringen van mijn oma. Ze is inmiddels de negentig gepasseerd en vindt het leven wel mooi geweest. Voor haar is het goed zo. Zeker na de dood van haar man, enkele jaren geleden. Ze is niet meer goed ter been, mentaal wordt het steeds minder en ook is ze erg eenzaam. Haar grootste wens is om te sterven. Dat klinkt hard, maar als dat haar enige wens is, wie ben ik dan om dat niet te respecteren?”

“Mede door deze persoonlijke ervaring wilde ik het verhaal van Oud Zeer vertellen. Maar ook omdat hier een soort taboe op rust. Eenzaamheid onder ouderen komt erg veel voor. Ze overleden hun vrienden en een groot deel van hun familie en hebben daardoor minder sociaal contact. Ook zijn ze niet meer zo mobiel, hun lichaam takelt af en mentaal gaan sommige ouderen ook sterk achteruit. Als gevolg van dit alles komen ze vaak terecht in een depressie terecht, iets wat niet vaak herkend wordt door hulpverleners.”

“Haar grootste wens is om te sterven. Dat klinkt hard, maar als dat haar enige wens is, wie ben ik dan om dat niet te respecteren?”

Over de film

Oud Zeer werd begin 2015 opgenomen door studenten van de MAMDT, nadat ze een pitchwedstrijd vanuit CineSud hadden gewonnen. De makers kregen hierdoor begeleiding en budget vanuit de stichting. Door de extra mogelijkheden in budget hebben de makers op sommige posten extra professionals kunnen inzetten, zo vond de color-grading plaats bij framelab in Amsterdam.

Na de première

De film ging in besloten première tijdens een speciale vertoningsavond voor producties van de MAMDT en tijdens de CineSud Talent voorpremière. Na deze premières is de film vertoond tijdens het Euregion Shorts Film Festival, Caminhos Film Festival, ShortCutz Amsterdam, Filmtage Hückelhoven en KunstTour Maastricht.

Regisseur Danique Jaspers is het jaar na het afronden van Oud Zeer afgestudeerd aan de MAMDT met haar documentaire Reality Check en is nu vastbesloten zich verder te ontwikkelen in de filmwereld.

Lees hier een interview met Danique Jaspers.