René van Nie; Kind van de Zon

Middellange documentaire over de extravagante filmmaker René van Nie.

200 docu’s, 5 speelfilms, geld en vrouwen: het verhaal van producent, schrijver en regisseur René van Nie (1939-heden).

Over de film

René van Nie werd in 1939 geboren in Overschie, maar groeide op in de buurt van het Limburgse Sittard. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Amsterdam waar hij snel zelfstandig leerde leven en werken. In zijn jonge jaren werkte hij mee aan talloze (korte) filmproducties, wat zo goed beviel en waar hij zoveel waardering voor kreeg, dat hij al vrij vlug zelfstandig vele opdrachten binnenhaalde en vervaardigde. Na talloze opdrachtfilms, maakte hij in de periode 1974-1982 een vijftal fictiefilms, waaronder De Vijf van de Vierdaagse (1974), Kind van de Zon (1975) en Sabine (1982). Na ruim drie decennia een bloeiperiode te hebben meegemaakt, eindigde zijn carrière na Sabine abrupt. Sinds 1988 woont en werkt hij op Aruba.

In de documentaire René van Nie; Kind van de Zon portretteren Raymon Hilkman en Guido Franken de eigenzinnige en eigenwijze filmmaker op de plaats waar hij zich thuis voelt: Aruba.

Over de productie

René van Nie; Kind van de Zon is een samenwerking tussen Guido Franken en Raymon Hilkman van respectievelijk Buzz Media en Boomerang Productions. Voor de realisatie werd nauw samengewerkt met Stichting Neerlands Filmdoek, dat zich inzet voor het behoud en de publieke verspreiding van kennis over de vaderlandse filmgeschiedenis en –cultuur en stichting CineSud, die lokale productie-services verleende in Limburg.

René van Nie; Kind van de Zon werd opgenomen op locaties in Oranjestad (Aruba), Amsterdam, Maastricht en Ilpendam. De opnamen vonden plaats in de periode juli 2013 – maart 2014. Aan de documentaire verleenden vele oude bekenden van René en grote namen uit de vaderlandse film- en televisiegeschiedenis hun medewerking. Uniek in dit verband zijn de interviews met Bubo Damen (de rechterhand van René tijdens Een stille Liefde en De Vijf van de Vierdaagse), Cor van Rijn (Doodzonde, De Zevensprong) en Josée Ruiter (Theo d’Or), die (nog) zelden in media of het openbaar te zien zijn. De interviews met zijn dochters Nada en Fanny van Nie zorgen voor een bijzondere blik op zijn persoonlijke leven. Ook aan het woord komen film- en televisiecriticus en -kenner Hans Beerekamp, documentairemaker en cameraman Frans Bromet en acteur René van Asten.

Na de première

De film ging in première in Springhaver te Utrecht met een speciale uitnodiging voor genodigden op 11 april 2015. Naast René van Nie zelf, waren onder meer Cor van Rijn, Frans Bromet, dochters Nada en Fanny en Bubo Damen van de partij. In oktober 2015 werd de film geselecteerd voor het Aruba International Film Festival, waar de film twee keer voor een volle zaal draaide. Nadien werd de film meerdere malen vertoond op televisiekanaal ONS en TeleAruba.

Over de regisseur

Raymon Hilkman

Raymon Hilkman (1992) is van jongs af aan een filmfreak en regisseerde al meerdere korte films. In 2010 studeerde hij ‘’Digital Film Making’’ op het SAE Institute te Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als productie-assistent en opnameleider voor commercials, korte films en speelfilms zoals Plan C en Quiz.

Na afronding van de documentaire is Raymon begonnen aan de HKU in Utrecht.

Guido Franken

Born in Brunssum, in the provence of Limburg in the Netherlands, Guido Franken (1988) got his Master’s degree in Film and Television Studies at Utrecht University. During his college period he got fascinated by the world of film, and especially the Dutch cinema. After started a foundation to promote the Dutch cinema and its history (www.NLFilmdoek.nl) he soon got involved in the process of making films. Since 2012 he (executive) produced several short films and documentaries that were shown all over the world and won various awards.

Besides his work as a producer, Guido also is head of Cinesud (www.cinesud.nl), a foundation that promotes and stimulates the film industry in the provence of Limburg and its surrounding regions. He also is initiator and head of the production- and location-guide Meuse-Rhine Euregion (www.AVZOO.eu) and the Euregion Short Film Festival (www.euregionshorts.eu) and director of Shift Film Festival (www.shiftfilmfestival.eu). As of January 2016 Guido is also installed as the Limburg Film Commissioner (www.limburgfilmcommission.nl) for the period 2016-2017. Due to this position he is not able anymore to initiate or collaborate in new productions as producer.