Sammy

148 Hour Docs, 2018, Team At the Docs

Sammy werd gemaakt in het kader van 148 Hour Docs door Team At the Docs, een initiatief van CineSud. 

Soms lijkt het wel alsof Sammy (27) geen filter heeft. Wat ze denkt, zegt ze ook hardop. Sammy is bipolair, grappig en praat graag en veel over seks. Sammy zit vanaf de eerste seconde in je hart.

Over de film

Sammy (27) geeft ladies-nights bij vrouwen thuis. Waar je „vroeger“ nog weg kwam met een burgerlijke tupperware-party pakt Sammy het iets anders aan. In plaats van magnetron-bakjes brengt zij seksspeeltjes aan de man. Haar open en grappige persoonlijkheid komt hierbij goed van pas. Ze houdt ervan om een beetje te provoceren, is impulsief en zegt alles wat in haar opkomt.

Ze heeft echter ook een andere kant, zo kent ze de donkere wolk die depressie heet maar al te goed. Sammy is namelijk bipolair. Dit heeft haar behoorlijk wat moeilijke periodes in haar leven bezorgd. Zoals ze zelf zegt, ook de minder herinneringen zijn waardevol en maken haar tot de persoon die ze geworden is. En die persoon sluit je vanaf haar eerste schaterlach in je hart.

Over de regisseur

Nicole Jachmann (1987) werd geboren in Beek, Zuid-Limburg. Het opgroeien met drie oudere broers heeft haar als persoon gevormd. Pas op 11-jarige leeftijd werd het haar duidelijk dat er een verschil was tussen haarzelf en haar broers. Na een aanvankelijke strijd, besloot ze om de voordelen in te zien van het vrouw zijn. In haar volgende film zou ze graag het gat in de markt vullen en een realistisch portret van vrouwelijke seksualiteit willen schetsen.

Director’s statement

“Sinds mijn eerste ontmoeting met Sammy, gooide ze er telkens een opmerking uit die mij lichtelijk shockeerde. Meestal hadden deze opmerkingen met seks te maken. Deze houding die Sammy in sociale situaties heeft is 100% Sammy en geen masker te noemen. Toch kreeg ik het gevoel dat ze dit deel van haarzelf vaak naar voren schoof en dat er nog enorm veel achter verscholen ging.”

“Ik was vanaf het begin af aan nieuwsgierig naar de rest van Sammy. Via een bekende hoorde ik dat ze bipolair is. Inmiddels wist ik ook dat zij als bijbaan seksspeeltjes aan vrouwen verkocht. Toen ik voor een 148 hour Doc wedstrijd vanuit CineSud een onderwerp voor een documentaire zocht hoefde ik hier niet lang over na te denken. Ik wilde weten wat voor persoon Sammy is en wat haar bipolaire stoornis voor haar betekent.”

“Bij elk klein aanhakingspunt dat ik van tevoren had bleek er een berg interessante informatie achter verborgen te zitten. Het op het eerste oog platte bijbaantje van dildo’s verkopen bleek een iets diepere reden te hebben. Vrouwen en seks en zeker masturbatie zitten vaak nog in een verdomhoekje. Zeker vergeleken met hoe dit bij mannen zit. Sammy vindt dit jammer en wil hier graag iets tegen doen. Seks is leuk en bovendien is het goed voor de gemoedstoestand.”

“Die gemoedstoestand was voordat Sammy’s diagnose van bipolariteit gesteld werd vaak enorm zwaar en donker. Zo extreem zelfs dat ze bang was dat ze zichzelf iets aan zou doen, waar ze niet achter zou staan. Waar ze zich, zodra ze weer er bovenop was, niks meer bij voor kan stellen en zichzelf geeneens herkent. “Iemand anders is dan even in Sammy’s lichaam.”

“Van het materiaal dat we geschoten hebben hadden we makkelijk een hele komedie kunnen maken of drie andere documentaires met een compleet andere invalshoek. Sammy is enorm veelzijdig, maakt je gaandeweg nog nieuwsgieriger en is zo charismatisch dat je niet anders kan dan vanaf de eerste seconde van haar te houden. Haar impulsiviteit, openheid, haar grappen en haar zelfreflectie maken haar mooi. Zodra ze iets eruit gooit schiet ze zelf het hardste in de lach zodra ze realiseert wat ze gezegd heeft. Een beetje meer Sammy in ons allemaal zou de wereld een stukje mooier maken.”

“Een beetje meer Sammy in ons allemaal zou de wereld een stukje mooier maken.”

148 Hour Docs

Sinds 2018 organiseert CineSud 148 Hour Docs, een documentairewedstrijd waarin aangemelde teams worden uitgedaagd om binnen 148 uur een documentaire van maximaal 10 minuten af te leveren. Deze documentaires gaan vervolgens in wereldpremière tijdens het Euregion Film Festival (jaarlijks in maart). Ook krijgen de deelnemers coaching en feedback aangeboden van ervaren makers in het kader van CineSud’s DocCampus. Meer info vind je hier.

Sammy | At the Docs

Sammy werd geproduceerd door team ‘At the Docs’, bestaande uit Nicole Jachmann (regisseur), Yorn Heijnen (producent), Douglas Robson (cameraman) en Ayse Remmler (editor).