Schaduwjager

CineSud Talent 2017, Nicole Jachmann

Een jongen op zoek naar zijn gestolen viewmaster. Een zoektocht waarbij jaren voorbij gaan in seconden, een omgeving sneller verandert dan je denkt en waarbij de jongen hier telkens opnieuw op moet inspelen.

Synopsis

Een tienerjongen staat in het midden van een weids, open veld en kijkt door zijn view master, naar foto’s van hemzelf wanneer hij ouder is. Zijn gedroom wordt abrupt onderbroken wanneer een gedaante de view master uit zijn handen rukt en hard wegrent. Na een eerste moment van verbazing rent de jongen er opgewonden achteraan. De gedaante verdwijnt door de ingang van een groots en avontuurlijk uitziend labyrint met hoge heggen. De jongen twijfelt geen seconde en duikt het avontuur in.

Zodra hij de ingang achter zich laat wordt de jongen langzaam maar zeker ouder, het enige constante is zijn zoektocht naar de man. Soms is hij zo dichtbij dat hij hem bijna kan aanraken. Een andere keer lijkt alles op elkaar en lijkt de man van de aardbodem verdwenen. De jongen veranderd, net zoals zijn gemoedstoestand, het weer en de aanblik van de heggen. Een toren doemt in het midden van het labyrint op en opnieuw komt de jongen, nu geen jongen meer maar een oude man, voor een verrassing te staan.

Over de regisseur

Nicole Jachmann (1987) is geboren en getogen in de buurt van Beek, Zuid-Limburg. Ze studeerde journalistiek in Tilburg, maar wilde altijd al iets met film gaan doen. Schaduwjager is haar regiedebuut.

Director’s statement

Schaduwjager gaat over het najagen van dromen, idealen en (valse) hoop en dat je daardoor soms verblind wordt. Een van de thema’s die Nicole probeert te raken, is het gevoel dat voor velen herkenbaar is, namelijk het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. Hoe sneller je rent om iets te kunnen bereiken, hoe verder weg dan ooit dat doel soms lijkt. De grootste muren die bestaan zijn die die je voor jezelf creëert. Het hele doolhof bestaat niet en de hoofdpersoon heeft het voor zichzelf in zijn hoofd gebouwd.

Nicole: “Wanneer ik me teveel vastklamp aan toekomstdromen, lijk ik alles te forceren. Hoe meer ik probeer iets te laten slagen, hoe minder groot die kans van slagen wordt. Hoe sneller ik ren, hoe verder weg het doel lijkt. Hoe gefrustreerder ik word, hoe mistiger in mijn hoofd, blind voor wat er speelt en hoe chaotischer ik me voel. Dit heb ik met alles: met school, carrière, identiteit, vriendschap en relaties. Schaduwjager is voor mij zo’n verhaal waarbij pas toen ik het losliet dingen op z’n plek begonnen te vallen. Het begon als een totaal ander verhaal en ik was weer op mijn oude pad van vastklampen, totdat ik mijn gedrag herkende en kon loslaten.”

Na de première

Een werkversie van de film werd als speciale voorpremière vertoond op het SHIFT Film Festival 2017 en Limburg Film Festival 2018. In de periode januari – maart 2018 is de post-productie volledig afgerond. Een ge-upgrade versie van de film zal gepresenteerd worden op de filmmarkt van het Festival de Cannes 2018, tijdens een market screening. Het distributietraject zal daarna worden gestart.

Nicole ontwikkelt momenteel diverse plannen en wordt daarbij begeleid door CineSud.