Sisu

CineSud Talent 2014, Mathieu Mulder

De experimentele korte film Sisu betekende de eerste onafhankelijke korte film van het eigenzinnige talent Mathieu Mulder. De film bereikte acht festivals en werd genomineerd voor beste experimentele korte film tijdens het Gold Reel Student Film Festival.

In Sisu volgen we een moment uit het leven van scholier Hans (Timo Mommers). Het lijkt een doodnormale dag, tot hij plots stemmen in zijn hoofd hoort …

Over de regisseur

Al in zijn jonge jeugd maakte Mathieu Mulder (1995) zijn eerste filmpjes over de avonturen van speelgoedfiguurtjes. Later experimenteerde hij samen met zijn neef met het filmen van verschillende scènes. Door dit experimenteren en de kennis van zijn oom, een regisseur, leerde Mathieu veel over camerawerk en belichting. In 2014 won hij de landelijke finale van Kunstbende met Ganzfeld. Naar aanleiding hiervan bood CineSud hem de kans als CineSud Talent zijn verhaal Sisu te verfilmen.

Directors statement

“Als jonge filmmaker is het belangrijk zelf het medium film te ontdekken en ermee te experimenteren. Zelf ben ik op zoek gegaan naar een eigen stijl. Een stijl, die beklijft en de kijker op een nieuwe andere manier prikkelt. Bij het medium film is er namelijk zoveel mogelijk en zijn er zoveel parameters, die allemaal kunnen bijdragen de boodschap van je film uit te dragen en de kijker te beïnvloeden.”

“Op schizofrenie, een ernstige geestesziekte, rust nog ’n zeker taboe, zeker onder jongere mensen. Graag wilde ik er een film over maken, omdat schizofrenie en film in essentie zeer op elkaar lijken; het waarnemen van een andere werkelijkheid.”

“Samen met de crew, hebben we een film gemaakt die je bijblijft en een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld schetst van een schizofrene jongen tijdens een psychose.Wat als het meest fundamentele van je leven, je eigen waarneming, niet is zoals het zou moeten zijn? Wat als het meest fundamentele van film niet is zoals het is?”

“Wat als het meest fundamentele van film niet is zoals het is?”

Ga terug de tijd in en neem een kijkje op de set van Sisu!

Over de film

Sisu werd in twee dagen tijd opgenomen in augustus 2014. De film speelt zich volledig af op één locatie. Uiteindelijk werd de eigen slaapkamer van Mathieu in zijn ouderlijk huis de set voor de complete film. Mathieu, op dat moment achttien jaar jong, werd geassisteerd door veel studenten aan de MAMDT in Maastricht. Daarnaast bood de enthousiaste media en entertainment-student Yorn Heijnen zijn diensten aan en boden, naast CineSud, de meer ervaren Joris Souren (opnameleider) en acteur Maarten Brorens begeleiding op de set.

Na de première

De film ging gezamenlijk met de drie andere CineSud Talent 2014 films in voorpremière op 11 december 2014. Nadien is de film te zien geweest op diverse nationale en internationale podia, waaronder Brighton Youth Film Festival, Gold Reel Student Film Festival, Filmtage Hückelhoven en Parkcity Junior Film Festival. Mathieu viel op door zijn eigenzinnigheid en maakte nadien samen met CineSud nog de korte film Mijn Laatste Nachtgezicht. Momenteel (2017) studeert hij aan de Gerrit Rietveld Academie en regisseert hij commercials en andere projecten in de randstad.