Voor Galg en Rad

Film over De Bende van de Bokkenrijders.

1743. De Bende van de Bokkenrijders laat zich gelden in Zuid-Limburg. Regisseurs Paul Haans en Jeroen Wielheesen wekken deze spannende en bijna vergeten geschiedenis tot leven in de korte film Voor Galg en Rad. Met een topcast bestaande uit Tygo Gernandt, Joes Brauers, Peter Faber en Bram van Schie.

1743. Mathias is een bedeesde, volgzame jongen en lid van een bende straatkinderen die onder leiding van de uitgesproken, stoere Hendrik (17), rond Kasteel Hoensbroek zwerft en steelt. Mathias is een zoon van Matthijs Ponts: kapitein der Bokkenrijders, die is opgepakt en veroordeeld voor vreselijke misdaden. Als Mathias in een moeilijke situatie terecht komt, besluit hij zijn vader nog één keer om raad te vragen.

De Bokkenrijders

De Nederlandse geschiedenis telt ontzettend veel belangrijke personen, indringende gebeurtenissen en bijzondere verhalen. Een van deze bijzondere verhalen is die rond de Bende van de Bokkenrijders. In de achttiende eeuw zijn er verschillende bendes actief geweest die stalen van de rijken om te overleven. De korte film Voor Galg en Rad gaat over een van de eerste leiders van de bende, Matthijs Ponts.

Waarom?

Voor Galg en Rad vertelt een bijzonder verhaal over een vader en diens zoon in een tijd met veel onrecht en armoede. Thema’s die universeel en helaas ook nog actueel zijn. Voor Galg en Rad biedt een uitgelezen kans om het spannende en belangwekkende verhaal van de Bokkenrijders nieuw leven in te blazen en buiten de grenzen van Limburg te vertellen. Tegelijkertijd kunnen we door middel van deze geschiedenis actuele thema’s onder de aandacht brengen.

De film wordt geregisseerd door Paul Haans en Jeroen Wielheesen en geproduceerd door Guido Franken (Buzz Media) in co-productie met Ruben Elshof (Het Filmhuus). In de cast zien we onder meer Tygo Gernandt, Joes Brauers, Peter Faber, Sol Vinken, Bram van Schie, Kiki van Aubel en Semmy Schilt terug.

Word ook Bokkenrijder en sluit je aan bij de Club van 100! Klik hier.

Première

De film bevindt zich momenteel nog in de post-productie.* Naar verwachting verschijnt Voor Galg en Rad in het najaar van 2019 in de bioscopen, met speciale (voor)premières op locaties in Limburg en Gelderland en de eerste festivalvertoningen. CineSud neemt de festivaldistributie voor het project voor haar rekening.

* laatste update: 15 maart 2018