Voorbij

2013, Elbe Stevens

Opgenomen in de selectie Dutch Selected Shorts 2013 en vertoond op meerdere internationale film festivals.

Voorbij is een korte suspense film over wraak. Een jongedame, getraumatiseerd in haar jeugd, wordt opnieuw geconfronteerd met haar moeder.

Over de regisseur

Elbe Stevens (1968, Roermond) studeerde af aan de Sint Joost academie in Breda. Na gewerkt te hebben in Amsterdam aan onder meer Moordwijven en Penoza keerde hij rond 2010 terug naar zijn geboorteprovincie Limburg. Hier richtte hij in 2011 CineSud op. Inmiddels is hij al enkele jaren als producent werkzaam onder zijn eigen bedrijf Elbe Stevens Films en produceerde hij onder meer de succesvolle korte film De Smet en de feature Code M. In 2014 werd hij door het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bekroond met de Inspiratieprijs voor zijn verdiensten voor de Limburgse cinema.

Steun nieuw filmtalent en krijg leuke en eervolle rewards!

Over de film

De korte film Voorbij werd op 11, 12 en 13 januari opgenomen op locatie in Luik en Heerlen. Gaite Jansen (170 Hz), Susan Visser (Gooische Vrouwen) en Egbert-Jan Weber (Moeder, ik wil bij de Revue) spelen de hoofdrol in deze korte suspense-film van regisseur en producent Elbe Stevens (Anatole).

Het idee voor de film is afkomstig van Jascha Neutelings (1989), die een origineel script van Alex Whitmer uit het public domain bewerkte tot Voorbij. Nadat hij begin 2012 met dit script aanklopte bij Elbe Stevens, is de productie in gang gezet.

Voorbij werd grotendeels met dezelfde crew gedraaid als de korte dansfilm Flight of Life, die van 5 tot en 8 januari werd opgenomen op diverse locaties in Zuid-Limburg. De crew bestond uit een mix van ervaren (inter)nationaal erkende vakmensen en jong talent uit de regio Maastricht.

Beide films kwamen tot stand in co-productie met Bijker Film en TV (Achtste-Groepers huilen niet) en in nauwe samenwerking met CineSud, het platform voor mediaprofessionals in het hart van de Euregio.

Na de première

De film ging in première tijdens het Nederlands Film Festival van 2013 en werd opgenomen in de eervolle selectie Dutch Selected Shorts 2013. Nadien was de film onder meer nog te zien tijdens Razor Reel Fantastic Film Festival, Festroia International Film Festival, Braunschweig International Film Festival, Cultura Nova en het Noordelijk Film Festival.

Elbe Stevens is inmiddels producent van zowel korte als lange speelfilms en opereert internationaal.