Wind Spiele

CineSud Talent 2016, Alina Frieske

Samenwerking tussen Duitse, Mexicaanse en Nederlandse nieuwe filmmakers levert indrukwekkende poëtische reis op.

Tatjana houdt van dansen, al sinds ze klein is. Haar droom is om professioneel danseres te worden. Ze struint allerlei audities af voor de dans-academie. Haar vader vindt dansen echter maar tijdsverspilling en wil dat ze een respectabele studie volgt om zo een veilige toekomst tegemoet te kunnen gaan. Heen en weer geslingerd tussen deze droom en ‘plicht’, gebeurt er plots iets onverwachts waardoor Tatjana aan een reis begint om zichzelf en de positie in haar leven te ontdekken.

Over de regisseur

Alina Frieske werd geboren in Duitsland en studeerde aan de MAMDT in Maastricht. Haar focus ligt op (visuele) storytelling en ze houdt ervan te werken met het idee van een collage; het maken van een combinatie van illustratie, fotografie en film om zo een nieuw geheel te vormen. Hierbij balanceert ze constant op de dunne lijn tussen fictie en realiteit. Wind Spiele betekende haar regiedebuut.

Directors statement

“Wind Spiele is composed by its atmosphere. The film works in different layers of reality, memories and dreams putting together a surrealistic approach. I want to tell a story without using a lot of dialogue. The protagonist describes her inner conflict with the help of gestures and body language. Surrounding, colour and movements are the components that describe the story in a more abstract way. By this I want to enable the viewer to relate to more personal situations and experience.”

“Surrounding, colour and movements are the components that describe the story in a more abstract way.”

Over de film

Wind Spiele werd begin 2016 opgenomen in Nederland en België. De film was een samenwerking tussen studenten aan de MAMDT en het conservatorium van Maastricht. Op de set werden ze begeleid door Lars Henderiks en Alexander Dohmen.

Na de première

Na een besloten voorpremière voor medewerkers ging de film in mei 2016 officieel in première tijdens het Festival de Cannes, in de Short Film Corner. De makers zijn ook afgereisd naar de Zuid-Franse badplaats en hebben hun werk hier gepresenteerd. De verdere festivaldistributie is pas eind 2016 gestart.

Regisseuse Alina Frieske rondt momenteel (2017) haar studie aan de MAMDT af en wil zich daarna verder specialiseren in film en fotografie.

Lees hier een interview met Alina Frieske.