CineFest Roermond 2017

CineFest Roermond 2017

Direct tickets kopen
Tweedaags festival, met als hoofdthema literatuur en film, waarin ECI Cultuurfabriek en CineSud je trakteren op films, perfomances, masterclasses en meer.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Vrijdag 15 en zaterdag 16 september staat de ECI Cultuurabriek in het teken van CineFest Roermond, hét filmevent voor filmmakers en filmliefhebbers met een speciale focus op film en literatuur.

CineFest gaat vrijdagavond van start met enkele performances van Merlijn Huntjens, Danny Danker, ACG Vianen, Arnoud Rigter en Germaine Sijstermans, die zeer mooi aansluiten bij het thema van de boekverfilming die deze avond vertoond wordt: Sprakeloos van Hilde Van Mieghem. De specifieke inhoud van deze performances geven we nog niet prijs, maar reken op ‘sprakeloosheid’ in de breedste zin van het woord. Aansluitend aan de filmvertoning is er een talk over boek en film met onder meer Jacques Vriens en een borrel en gelegenheid om je netwerk uit te breiden. Maak kennis met filmproducties en –makers uit deze regio en verdiep je in de wereld van film tijdens CineFest!

De zaterdag zal van start gaan met een CineMaster van Jan Salden, waarin hij het klassieke vraagstuk ‘Film versus Boek’ ter discussie stelt. Waarom is na het zien van een film de uitspraak “Het boek was beter!” zo vaak te horen? Is dit wel een eerlijke vergelijking? Jan gaat hier tijdens de talk uitgebreid op in en geeft bekende en onbekende voorbeelden.

CineFest wordt afgesloten met de vertoning van enkele shortfilms en een vertoning van La mort de Louis XIV (Albert Serra). Na afloop van de film is er gelegenheid om een drankje te nuttigen in het ECI Café.

Programma

Het festival biedt voor ieder wat wils. Er zijn perfomances, shortfilms, speelfilms, talks en een meer! Kijk voor het complete programma in het tijdsschema hieronder.

Kaartverkoop

Let op: losse verkoop voor de beide hoofdfilms en de korte films op vrijdag en zaterdag uitsluitend via ECI Cultuurfabriek. Via CineSud is het mogelijk tickets te kopen voor de CineMaster van Jan Salden. Kijk hiervoor hieronder bij ‘tickets’ of mail naar events@cinesud.nl.

Gratis voor leden!

Leden* van CineSud hebben gratis toegang tot alle festival-onderdelen, met uitzondering van de CineMaster van Jan Salden. Mail naar events@cinesud.nl om je gratis festivalpas te claimen en geef aan waar je sowieso bij aanwezig wilt zijn. Wees er op tijd bij om er zeker van te zijn dat er nog kaarten beschikbaar zijn!

* minimaal een basic-account.

CineFest Roermond - vrijdag 15 september

19:30 - 20:00
Opening met performances

CineFest Roermond gaat vrijdagavond van start met enkele performances die zeer mooi aansluiten bij het thema van de boekverfilming die deze avond vertoond wordt: Sprakeloos (Hilde Van Mieghem, 2017). De specifieke inhoud van deze performances – in woord en beeld – geven we nog niet prijs, maar reken op ‘sprakeloosheid’ in de breedste zin van het woord.

20:00 - 21:45
Sprakeloos

Sprakeloos is de verfilming van de succesvolle roman van Tom Lanoye, een film van Hilde Van Mieghem.

Met Stany Crets, Viviane De Muynck, Marie Vinck, Flor Decleir, Rik Van Uffelen en Hans Kesting.

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

Tickets voor dit programma-onderdeel zijn uitsluitend te koop via filmtheater ECI Roermond.

21:45 - 00:00
Talk inclusief (netwerk)borrel

Met een drankje in de ene hand en snack in de andere, gaan we in gesprek met auteur Jacques Vriens, schrijver Henry de Hoon en een nader bekend te maken filmmaker. Kom onder het genot van een drankje in contact met collegafilmers en publiek. CineSud betaalt voor haar leden en vrienden de eerste drankjes en verzorgt snacks.

CineFest Roermond - zaterdag 16 september

15:30 - 17:30
CineMaster | Jan Salden: Film versus Boek

De zaterdag zal van start gaan met een lezing van CineMaster Jan Salden, waarin hij het klassieke vraagstuk ‘Film versus Boek’ ter discussie stelt. Waarom is na het zien van een film de uitspraak “Het boek was beter” zo vaak te horen? Is dit wel een eerlijke vergelijking? Jan gaat hier tijdens de talk uitgebreid op in.

Heb je hier zelf een uitgesproken mening over? Jan nodigt je van harte uit deel te nemen aan deze klassieke discussie.

19:30 - 20:45
Korte films

Geselecteerd voor de sectie korte films tijdens CineFest Roermond 2017 zijn:

  • Il Doloroso Conto (Nederland, 6 minuten, Lotte Spek and Carel van Goch)
  • A Ride to Moresnet (Nederland, 20 minuten, Luciënne Venner)
  • Hond (Nederland, 13 minuten, Leendert Roosenbrand)
  • Fucking Sokken (Nederland, 10 minuten, Nena Tijsma)
  • The Boy by the Sea (Nederland, 7 minuten, Vasily Chuprina)

Er zijn makers aanwezig voor een Q&A, waaronder Luciënne Venner (A Ride to Moresnet), Leendert Roosenbrand (Hond), Nena Tijsma (Fucking Sokken) en acteur Allard Geerlings uit Il Doloroso Conto.

Tickets voor dit programma-onderdeel zijn uitsluitend te koop via filmtheater ECI Roermond.

21:00 - 22:45
La Mort de Louis XIV

La Mort de Louis XIV is een Frans-Spaanse historische dramafilm uit 2016, geregisseerd door Albert Serra. De film ging vorig jaar in première op het filmfestival van Cannes en won daarna diverse prijzen! Verfilming van het boek Mémoires van Louis de Rouvroy.

Lodewijk XIV (1638 – 1715), ook wel Lodewijk de Grote of de Zonnekoning genoemd, was Koning van Frankrijk en van Navarre. Op een dag in augustus 1715 komt de koning terug van de jacht en voelt hij een hevige pijn in zijn been. Dit is het begin van een lange lijdensweg en de langzame dood van de koning die bij zijn dood zijn land achterliet in een desastreuze toestand.

Tickets voor dit programma-onderdeel zijn uitsluitend te koop via filmtheater ECI Roermond.

Over de gastspreker(s)

Jan Salden

Jan Salden is de medeoprichter van The Searchers, een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om de filmcultuur in Limburg middels lezingen en informatievoorziening te bevorderen. Hij is docent filmtheorie en geschiedenis op de MAMDT en is wekelijks op de radio te horen als vaste filmrecencent van L1.

Aankomende events