Cursus: Filmmuziek

Cursus: Filmmuziek

Direct tickets kopen
Wie herinnert zich niet de muziek uit Once Upon a Time in the West of Inception? Dompel je vier weken onder in de wondere wereld van de filmmuziek.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Filmhuis De Spiegel en CineSud organiseren in september een vierdelige cursus Filmmuziek. Naast inkijkjes in de keuken van bijvoorbeeld Ennio Morricone, Hans Zimmer en John Williams,  heeft de cursus vooral tot doel de luisteraar via een analytische benadering bewuster naar (film)muziek te leren luisteren.

In vier lessen gaat filmdocent Constant Hoogenbosch in op de geschiedenis en ontwikkeling van de filmmuziek. Muziek heeft vanaf de begindagen van de film een belangrijke maar ook gespannen positie ingenomen. Naast het gebruik van bestaande muziek componeerden muzikale meesters in de loop van de twintigste eeuw ware hoogstandjes van filmmuziek die de status van de filmscore naar een hoger plan tilden.

In de cursus besteden we aandacht aan de plaats van de score in de film, de geschiedenis en ontwikkeling van filmmuziek tot op heden en bespreken beroemde scores en thema’s. Uiteraard komt er een keur aan toonaangevende componisten voorbij, worden hun verschillende stijlen en kenmerken besproken en bekijken we de werking van hun muziek in de film. De besproken filmmuziek varieert van breed uitgemeten symfonisch scores tot minimalistische synthesizer composities en van experimentele uitdagingen tot coole jazz. Een en ander wordt geïllustreerd met prachtige beeld- en geluidsfragmenten en muziekstukken.

  • Les 1: wat is filmmuziek, waarom filmmuziek en wat doet filmmuziek? Een korte geschiedenis.
  • Les 2: de Grote Hollywood componisten: Jerry Goldsmith en John Williams, maar ook aandacht voor James Horner, Hans Zimmer, Danny Elfman, John Barry, James Newton Howard en Ramin Djawadi.
  • Les 3: de revolutie van Ennio Morricone en zijn navolgers.
  • Les 4: out of the box: componisten met een andere aanpak. Minimalisme en synthesizer met aandacht voor Maurice Jarre, John Carpenter, Tangerine dream, Brian Eno, Popol Vuh, Vangelis, Walter/Wendy Carlos, Louis en Bebe Baron en Michael Nyman, Philip Glass en Max Richter.

Waar en wanneer

De cursus Filmmuziek wordt gegeven in Filmhuis De Spiegel. De cursus vindt vier weken lang wekelijks plaats op dezelfde avond en tijd. De cursus is vrijgesteld van BTW.

– 4 september, 19.00-21.00 uur.
– 11 september, 19.00-21.00 uur.
– 18 september, 19.00-21.00 uur.
– 25 september, 19.00-21.00 uur.

Upgrade je lidmaatschap en profiteer van kortingen op al onze events!

Over de gastspreker(s)

Constant Hoogenbosch

Drs. Constant Hoogenbosch (Nijmegen, 1967) studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Met deze bagage beweegt Hoogenbosch zich dagelijks in de wereld van film en media. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film- en mediawereld zette Hoogenbosch in 2000 zijn eigen mediabedrijf Movie Machine op. Vanuit Movie Machine werkt hij door heel Nederland (en internationaal) samen met filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen waar hij doceert over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld.

Aankomende events