DocCampus 2017

DocCampus 2017

Direct tickets kopen
Een unieke tweedaagse documentaire-campus, met op dag 1 openbare talks, discussies en lezingen en op dag 2 persoonlijke coaching om je eigen visie, stijl en plan te realiseren.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Vrijdag 17 en zaterdag 18 maart organiseert CineSud tijdens het Euregion Film Festival de eerste editie van DocCampus, een uniek tweedaags programma waarin documentaire centraal staat en waarin de focus ligt op de doorontwikkeling van je eigen visie, stijl en plan. De eerste dag biedt een breed programma voor de gehele documentaire-industrie, op dag 2 kun je onder intensieve en persoonlijke coaching van niemand minder dan John Appel en Nathalie Crum aan de slag met je eigen idee of project.

  • Je eigen visie, stijl en project optimaal benutten?
  • Je plan nog aanscherpen vóór indienen bij een fonds of financier?
  • Persoonlijke feedback en coaching van ervaren vakprofessionals
  • Talks, lezingen en discussies over actuele en relevante trends en ontwikkelingen
  • Na het volgen van het programma heb je grote stappen gemaakt in je ontwikkeling als maker

Tijdens de DocCampus leer je alles over het ontwikkelen, financieren en realiseren van je documentaire-idee. Voor diegenen die niet met een concreet idee aan de slag willen is er op vrijdag een dagvullend programma met inspirerende talks, lezingen en discussies. Voor zij die hun idee of plan willen aanscherpen en verfijnen en onder persoonlijke coaching tot een sterk pitchdossier of projectplan willen komen is er zaterdag nog een coachingsdag (beperkt aantal deelnemers). Hier krijgen zij coaching en begeleiding bij hun persoonlijke plan. Er is ook nog een natraject: de deelnemers kunnen hun pitch na de Campus nog aanscherpen en vervolgens voor een laatste (feedback)blik toesturen naar hun coach.

We hebben een mooie line-up aan gasten en coaches. De twee coaches zijn John Appel en Nathalie Crum. Zij zijn tevens aanwezig op de eerste dag voor een inspirerende case-study en talk. Ook aanwezig zijn o.a. impact-producer Miriam van OortEugenie Jansen, Julie van Traa en Leo Hauben.

Praktisch

DocCampus vindt plaats op 17 en 18 maart in Schunck in Heerlen. Het programma start beide dagen om 11.00 uur, inloop vanaf 10.45 uur. Tickets voor dag 1 zijn te koop v.a. €29 (earlybird, tot 1 maart). Wil je ook persoonlijke coaching? Dan kan dit v.a. €90 (earlybird, combi-ticket voor dag 1 & 2). Prijzen zijn exclusief 21% BTW. Leden krijgen grote kortingen (tot 35%). Lunch is bij de prijs inbegrepen. Voor de coachingsdag is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar, wees er dus snel bij!

Tickets voor enkel de eerste dag zijn uitverkocht. Het is enkel nog mogelijk een combiticket aan te schaffen.

Dag 1 - 17 maart

11:00 - 18:00
Openbare talks, presentaties en discussies

11.00-11.45: Funding Talk
Leo Hauben hoofdredacteur van L1 en Limburg Doc en Corine Vossen van de Provincie Limburg vertellen je alles over financieringsopties in de regio. Leo Hauben investeert jaarlijks vanuit regionale omroep L1 in documentaires, terwijl de Provincie Limburg met het Limburg Film Fonds middelen vrijmaakt voor audiovisuele producties. Leo gaat ook in op de samenwerking tussen regionale en nationale omroepen en producenten. Naast presentaties van zowel Leo als Corine gaan we met hen in gesprek over mogelijkheden en onmogelijkheden, toekomstbeelden en veelgemaakte valkuilen als het gaat om financiering en aanvragen.

11.45-12.45: Case-studies
Na toch voornamelijk theoretische uitleg over financiering, kijken we in dit tweede uur naar de praktijk. De uit Limburg afkomstige Nathalie Crum studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en heeft inmiddels al enkele landelijke producties gemaakt. Zij vertelt naar aanleiding van een recent werkproces over wat je in de praktijk van het filmmaken zoal aan mogelijke problemen kunt tegenkomen en hoe je die pech onderweg oplost.

Eugenie Jansen laveert de afgelopen decennia tussen fictie en documentaire. Een scheidslijn die in haar werk sowieso vaak dun is. Hoe ga je ermee om als je tijdens het maken van een documentaire zulke problemen tegenkomt dat je denkt dat je film daardoor niet gemaakt kan worden? Problemen dwingen je in nieuwe richtingen te denken, én kunnen zelfs leiden tot nieuwe vormen van vertellen. Hoe maak je van een bug een feature?
Beide filmmakers wisselen van gedachten over de vraag: is het voortdurend oplossen van problemen niet de kern van het proces van het documentaire maken?

PAUZE

13.30-14.15: Research & development
Julie van Traa
 vertelt je alles over de rol van een researcher binnen het ontwikkelen van je plan, visie en stijl. Hoe belangrijk is goede research, hoe doe je dit en hoe kan research je idee vormen of zelfs omvormen?

14.15-15.15: Impact & Outreach
Miriam van  Oort is Impact Producer bij de Impact Academy en vertelt je alles over hoe je je publiek bereikt en impact vergroot. Impactproductie is een manier om met een documentaire de juiste doelgroepen te bereiken en zo de maatschappelijke impact van documentaires te vergroten.

KORTE PAUZE

15.30-16.45: Cine/Master John Appel
Een Cine/Master door niemand minder dan John Appel met als focus de ontwikkeling van jezelf als verhalenverteller.

16.45-17.30: pitches deelnemers dag 2, start persoonlijke coaching

Dag 2 - 18 maart

11:00 - 18:00
Persoonlijke coaching

In kleine groepjes gaan deelnemers met hun coach persoonlijk aan de slag om hun verhaal, visie en skills te (onder)zoeken, aan te scherpen en verfijnen. Aan het eind van dag 1 pitchen de deelnemers hun plan reeds, zodat iedereen elkaar en elkaars projecten leert kennen. Aan het eind van dag 2 is er wederom een pitch en wordt de voortgang besproken. Na afloop van de DocCampus is er nog een feedback-moment met de coach. De coaches van DocCampus 2017 zijn: John Appel en Nathalie Crum.

Upgrade je lidmaatschap en profiteer van kortingen op al onze events!

Over de gastspreker(s)

John Appel

Award-winning documentary filmmaker John Appel is one of our guest-speakers and personal coaches during the two days. “In coaching I concentrate on the choices you can make before starting to shoot, the focus on what the film is about, the various layers of the film. I believe a film should go beyond its subject and it should have a vison and a clear ‘hand of the maker’. I think it’s important to be open minded when you start filming, not just to stick to the script. I try to help other filmmakers in developping a vision, discovering the ‘drama’ in their subject and casting the right protagonists.  I strongly believe in the power of restriction.”

Nathalie Crum

Nathalie Crum is zowel gastspreker als persoonlijke coach gedurende de DocCampus. Deze van oorsprong Limburgse is het toonbeeld van Nederlands documentairetalent en wordt geprezen om haar persoonlijke stijl en visie. Ze maakte onder meer Vaderland en Tien en zit nu in de post-productie van De Belofte van Slek, een korte documentaire over de schutterij in Slek. Ze heeft inmiddels al ruime ervaring met diverse talentontwikkelingstrajecten in Nederland.

Leo Hauben

Leo Hauben (Hoensbroek, 1961) is hoofdredacteur van L1. Sinds 1992 is hij eindverantwoordelijk voor vorm en inhoud van de Limburgse regionale omroep. Daarvoor werkte hij als (freelance) journalist voor de omroep en voor de Volkskrant. Hij is mede-initiator van Limburg Doc, waarmee de omroep een platform wil bieden aan jonge en nieuwe documentairemakers uit Limburg. Tijdens de DocCampus vertelt hij meer over dit format en over de nieuwe mogelijkheid die L1 en CineSud nieuwe makers bieden om budget te verkrijgen.

Eugenie Jansen

Eugenie Jansen is op donderdag aanwezig voor een Cine/Master en op vrijdag tijdens de DocCampus. De in Maastricht geboren filmmaakster is een vooruitstrevend en inspirerend cineast, die zowel inhoudelijk als op technisch gebied de grenzen opzoekt. Vaak lopen feit en fictie door elkaar. Haar films werden nationaal en internationaal bekroond. Enkele producties van Eugenie’s hand zijn Tussenland, Calimucho, Above Us All en De Regels van het Vliegen.

Julie van Traa

Julie van Traa (1973) is journalist en programmamaker. In haar reportages en verhalen voor televisie, radio en krant laat zij zich leiden door nieuwsgierigheid naar de onderlinge machtsverhoudingen in de wereld om haar heen. Ze werkte onder meer aan De Slag om Nederland, De Europeaan en Alles van Waarde.

Miriam van Oort

Miriam van Oort is documentairemaker en producent bij de Impact Academy. Tijdens de eerste dag van de DocCampus zal zij jullie vanuit deze laatste hoedanigheid alles vertellen over het produceren met ‘impact’. Miriam is van origine filmmaker en grafisch designer. Ze houdt ervan verhalen te vertellen die beklijven, in beeld en in woord.

Richard Dols

Richard Dols is documentairemaker en organiseert sinds 2015 het documentaire-festival DocFest Maastricht. Op de eerste dag van de DocCampus zal Richard vanuit DocFest Maastricht de dag als moderator in goede banen leiden en op de juiste momenten de juiste vragen stellen of een gesprek de juiste richting induwen.

Aankomende events