Doclab @ Docfest

Doclab @ Docfest

Een dag met masterclasses en workshops over documentaire met als coaches en sprekers Peter en Petra Lataster en Peter Krüger.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Docfest en CineSud presenteren DocLab. Op 28 september organiseren we samen met hét documentairefestival van Limburg een programma met masterclasses en workshops waarin de focus ligt op de doorontwikkeling van je eigen visie, stijl en documentaireplan. Neem deel aan een dag waarop ervaren documentairemakers je verder helpen met je projectplan en de storytelling van je documentaire!

Docfest Documentaire film festival vindt plaats van 28 t/m 30 september in Lumière Cinema Maastricht. Samen met Docfest hebben we een interactief programma voor professionals samengesteld.

Programma

11:30 Masterclass storytelling in documentaire door Peter Krüger (Rabot, N_The Madness of Reason)
13:00 Lunch
14:00 Coaching documentaireplan: interactieve workshop door Petra en Peter Lataster (De kinderen van juf Kiet)
18:00 (Optioneel) Dineren in restaurant Lumière met de workshopleiders. Meerprijs €20 (Gerecht + twee consumpties).
19:30 Openingsfeest met de openingsfilm van Doclab 2018

Praktisch en tickets

DocLab vindt plaats op vrijdag 28 september in Lumière Cinema Maastricht. Tickets geven toegang tot het gehele programma inclusief lunch van 11.30 tot 18.00 uur (exclusief diner) én geven gratis toegang tot de openingsavond en zijn hier verkrijgbaar. Reguliere tickets kosten €57,50 (excl. BTW). Leden en vrienden van CineSud profiteren van een korting en mogen voor €47,50 (excl. BTW) deelnemen aan het programma. Het diner is tegen een meerprijs van €20.

Stimuleringsprijs Best Newcomer Award

Om nieuw talent te stimuleren in het maken van films en ondersteuning te bieden bij het (door)ontwikkelen van een nieuwe film, reikt CineSud tijdens Docfest de Best Newcomer Award uit. CineSud biedt de winnaar van de stimuleringsprijs een coachingstraject aan ter waarde van €750.

Programma Doclab

11:30 - 13:00
Masterclass - Creative Storytelling (Peter Krüger)

Een documentaire valt of staat bij het verhaal, maar er zijn tal van manieren om dit verhaal te vertellen. Documentairemaker en -producent Peter Krüger, bekend om zijn originele manier van storytelling in o.a. N_The Madness of Reason en Antwerpen Centraal, verzorgt op 28 september de inspirerende masterclass Creative Storytelling in documentaire.

Peter laat je kennis maken met de ongekende mogelijkheden en interessante keuzes die je kunt maken voor het vertellen van een verhaal in documentaire. Fictie en non-fictie lijken elkaar nodig te hebben om de wereld in beeld te brengen. Tijdens de masterclass geeft hij je aan de hand van fragmenten voorbeelden en praktische tips over hoe je situaties voor de camera kan laten gebeuren en op een vernieuwende manier kunt tonen.

14:00 - 18:00
Coaching - wat is een goed projectplan? (Peter en Petra Lataster)

Zonder goed filmplan, geen financiering én geen goede film. Zorg dat je projectplan aan alle vereisten voldoet en verbeter je documentaire door middel van deze workshop van Peter en Petra Lataster (De Kinderen van Juf Kiet).

Peter en Petra selecteren uit ingezonden projectplannen enkele werken die ze tijdens de workshop uitvoerig zullen bespreken. Aan de hand van eigen en andermans werk worden de geselecteerde plannen doorgenomen en gezamenlijk tot verdieping gebracht.

Meedoen?

Stuur maximaal 1 A4 met daarin je idee, een tagline, beoogde speelduur en format (televisie, bioscoop, web, etc.) op naar doclab@docfest.eu.

18:00 - 20:00
Optioneel - Dineren met Peter en Petra Lataster

Na 18:00 uur heb je de unieke mogelijkheid om gezamenlijk met Peter en Petra Lataster te eten in het restaurant van Lumiére Cinema. Dit kan tegen een meerprijs van €20  (gerecht inclusief twee consumpties). Kijk hier voor het menu.

Tickets voor DocLab bieden toegang tot het gehele programma inclusief toegang tot de openingsavond en zijn uitsluitend verkrijgbaar via Docfest.

Over de gastspreker(s)

Peter Krüger

Peter Krüger stond aan de wieg van Inti Films, een onafhankelijk Belgisch productiebedrijf dat in 1993 is opgericht en zich toelegt op de productie van creatieve documentaires en arthouse-films van internationale relevantie. Als regisseur werkte hij de laatste jaren aan N-the madness for reason (premiere 2014 op de Berlinale, 2015: Ensor Awards voor beste film, muziek en edit) en Antwerpen Centraal (2011: Grand Prize – International Festival of Films on Art in Montreal). Zijn meest recente werk als producent is de documentaire Rabot, dat meerdere nominaties en prijzen (o.a. publieksprijs op het filmfestival Gent) heeft ontvangen en een hit was in de Belgische bioscopen. Daarnaast produceerde hij ook Bodkin Ras, Drift, Kinshasa-Kids, Episode 3: Enjoy Poverty, etc.

Peter en Petra Lataster

Peter en Petra werken al jaren samen en hebben prachtige documentaires gerealiseerd. In 2016 en 2017 was de documentaire De kinderen van juf Kiet een ongekend succes in binnen- en buitenland. Sinds 1990 maakten ze veelgeprezen en bekroonde documentaires als Verhalen van een rivier (1994), Niet zonder jou (2010) en Jeroen Jeroen (2011), Wij (2012), Wakker worden in een boze droom (2013) en anderen.

Ze behoren tot de makers die hun onderwerp en de mensen die ze filmen met respect in beeld brengen. Ze schuwen echter niet als het schrijnend of pijnlijk wordt. Daardoor laten ze een eerlijk beeld zien zonder het respect te verliezen met hun protagonisten.

Aankomende events