Euregion Film Festival 2017

Euregion Film Festival 2017

Direct tickets kopen
Het filmfestival van Limburg en de omliggende regio's met de beste films, inspirerende gastsprekers, ontmoetingen, workshops en masterclasses voor talent, professionals en publiek.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Donderdag 16 tot en met zondag 19 maart organiseert CineSud i.s.m. Filmhuis De Spiegel de tweede editie van het Euregion Film Festival. Een festival voor talenten, professionals en publiek, met de beste films uit de eigen regio en daarbuiten, inspirerende gastsprekers en randactiviteiten voor jong en oud.  

  • Droom weg met de regionale- én wereldcinema
  • Geniet onder het genot van een hapje en drankje van inspirerende gasten tijdens Cine/Talk
  • Kom in contact met regisseurs en stel ze je eigen vragen
  • Doe mee aan inspirerende workshops en masterclasses

Voor het tweede jaar op rij organiseren CineSud en Filmhuis De Spiegel het Euregion Film Festival. Dit jaar pakken we het grootser aan, met meer films, een documentaire-campus en meer grote namen uit de filmwereld als gast voor jou. Onder andere aanwezig zijn regisseur Martin Koolhoven (Brimstone), documentairemakers John Appel (Zij gelooft in Mij) en Nathalie Crum (De Belofte van Slek) en filmmakers Robert-Jan Westdijk (Waterboys) en Kaweh Modiri (Bodkin Ras) en Eugenie Jansen (Tussenland).

Op de begane grond van festivallocatie Schunck is doorlopend een pop-up Virtual Reality cinema aanwezig (€2 per keer) en een Kids Corner ingericht, waar families gratis naar speciaal geselecteerde films kunnen kijken.

Praktisch

Euregion Film Festival (EFF) vindt plaats van 16 tot en met 19 maart in Schunck in Heerlen. Tickets zijn verkrijgbaar in passe-partout vorm, maar ook voor losse onderdelen of filmblokken. Je vindt de mogelijkheden voor tickets hieronder. Tickets voor losse programma-onderdelen zijn verkrijgbaar vanaf €5 (earlybird-korting). Earlybird-tickets zijn verkrijgbaar tot en met 1 maart, daarna geldt het reguliere tarief. Leden en vrienden profiteren van kortingen oplopend tot 35%. Koop je via ons platform tickets, dan profiteer je van voordelen en kortingen. Dagverkoop aan de kassa enkel tegen regulier tarief.

Dag 1 - donderdag 16 maart

18:30 - 19:30
Cine/Talk: Kaweh Modiri

Voorafgaand aan de vertoning van de openingsfilm Bodkin Ras gaan we in gesprek met regisseur Kaweh Modiri. In een informele setting praten we over zijn film, visie en de vluchtelingenproblematiek, die in de film centraal staat. Ook een regionale maker schuift aan voor het gesprek.

Schuif gezellig aan en geniet tegelijkertijd (optioneel – voor eigen rekening) van een hapje en drankje terwijl je interessante en inspirerende informatie krijgt!

20:00 - 22:00
Openingsfilm: Bodkin Ras (incl. Q&A)

In aanwezigheid van de regisseur: Kaweh Modiri.

Een vreemdeling valt meteen op in het kleine Schotse plaatsje Forres. En dat terwijl Bodkin Ras zich juist gedeisd wil houden, omdat hij op de vlucht is. De inwoners van Forres zijn verontrust door zijn komst. Voor wie of wat is hij op de vlucht – en hoe gevaarlijk is hij? Bodkin Ras is een mengeling tussen documentaire en fictie, waarin de hoofdrolspeler de enige acteur is in een arena vol gewone mensen.

Dag 2 - vrijdag 17 maart

11:00 - 18:00
DocCampus 2017: dag 1 - openbare talks, presentaties en discussies

Thema’s die aan bod komen zijn: financiering, werken in een nationale en internationale context, research en ontwikkeling, persoonlijke visie en stijl, outreach & impact. Met onder andere John Appel, Nathalie Crum, Julie van Traa, Eugenie Jansen, Miriam van Oort en Leo Hauben.

Meer informatie over de complete DocCampus 2017 vind je hier.

18:30 - 19:30
Cine/Talk: Robert-Jan Westdijk

Vanavond is regisseur Robert-Jan Westdijk te gast en wordt aansluitend zijn nieuwste film Waterboys getoond. Na afloop van de film verplaatsen we ons naar de Nieuwe Nor voor een feestje in stijl van de film(muziek) (in de film speelt de band The Waterboys een grote rol).

Waterboys is een bijzonder project: voor het eerst sinds zes jaar schreef de regisseur een eigen film – “Daarmee ben ik op mijn best” -, overwon hij een writer’s block en maakte hij een film die meer met particulier geld is gemaakt dan met overheidsgeld. We gaan met de regisseur in gesprek over zijn keuzes, het schrijf- en maakproces en kijken naar de zakelijke en creatieve kant van filmmaken.

Schuif gezellig aan en geniet tegelijkertijd (optioneel – voor eigen rekening) van een hapje en drankje terwijl je interessante en inspirerende informatie krijgt!

20:00 - 22:00
Hoofdfilm: Waterboys (incl. Q&A)

In aanwezigheid van de regisseur: Robert-Jan Westdijk.

Misdaadboekenschrijver Victor (Leopold Witte) en zijn 20-jarige cello spelende zoon Zack (Tim Linde) worden tegelijkertijd weer single; ze worden om verschillende redenen door hun vrouwen het huis uit gegooid. Tijdens een reis naar Schotland is de confrontatie met elkaar en de onstane situatie thuis onvermijdelijk. Mede dankzij hun liefde voor de muziek van de Schotse band The Waterboys komen ze nader tot elkaar.

22:00 - 01:00
Waterboys avond

In samenwerking met De Nieuwe Nor vindt na afloop van de vertoning van Waterboys nog een nagesprek + informele afterparty plaats in dit poppodium in Heerlen. Er is (live-)muziek in stijl van de film. Toegang is gratis. Bij aankoop van een filmticket betaalt CineSud je eerste drankje. Optredens van onder andere Lotte Walda en Merlijn Huntjens.

Dag 3 - zaterdag 18 maart

11:00 - 17:00
DocCampus 2017: dag 2 - persoonlijke coaching

Plenair vervolg op dag 1 van de DocCampus. Voor een beperkt aantal deelnemers.

In kleine groepjes gaan deelnemers met hun coach persoonlijk aan de slag om hun verhaal, visie en skills te (onder)zoeken, aan te scherpen en verfijnen. Aan het eind van dag 1 pitchen de deelnemers hun plan reeds, zodat iedereen elkaar en elkaars projecten leert kennen. Aan het eind van dag 2 is er wederom een pitch en wordt de voortgang besproken. Na afloop van de DocCampus is er nog een feedback-moment met de coach. De coaches van DocCampus 2017 zijn: John Appel en Nathalie Crum.

Meer informatie over de complete DocCampus 2017 vind je hier.

11:00 - 18:00
Filmblokken - korte films

Dompel je een dag lang onder in de wondere wereld van de korte film en bekijk de beste korte films uit de eigen regio, uit Nederland en daarbuiten. Tevens zijn er makers aanwezig voor een Q&A. Het programma wordt in week 6 bekend gemaakt.

11.00-12.30: filmblok 1
met All There Is, A Space in Time, IJzer in mijn Aderen, The Postmodern Pioneer Plague & Allegory of the Jam Jar.
13.00-14.30: filmblok 2
met 20 Kicks, Route du Soleil, Scrabble, Wind Spiele, I was only 14 & The Call.
15.00-16.30: filmblok 3
met The Sunken Convent, JUMP, Boudewijn, Mijndert, Beweistheorie I & Catch.
17.00-18.00: filmblok 4
met La Noche de Todas las Cosas, Sprokkelhout, Tien & A Wee Night in.

15:00 - 16:45
Cine/Master: Eugenie Jansen

Eugenie Jansen is een van Nederlands meest interessante en vooruitstrevende filmmakers. Niet voor niks won ze in 2002 de prestigieuze Tiger Award voor haar film Tussenland en maakte ze sindsdien nationaal en internationaal bekroonde én grensverleggende films. Tijdens deze Cine/Master gaat Eugenie vooral in op de scheidslijn tussen fictie en documentaire, zowel op creatief als technisch vlak.

18:30 - 19:30
Cine/Talk: Martin Koolhoven

Voorafgaand aan de vertoning van Brimstone gaan we in gesprek met de gevierde regisseur Martin Koolhoven. In een informele setting praten we over zijn film, visie en film en filmmaken in het algemeen en deelt hij zijn kennis en kunde. Ook een regionale maker schuift aan voor het gesprek.

Schuif gezellig aan en geniet tegelijkertijd (optioneel – voor eigen rekening) van een hapje en drankje terwijl je interessante en inspirerende informatie krijgt!

20:00 - 22:30
Hoofdfilm: Brimstone (incl. Q&A)

In aanwezigheid van de regisseur: Martin Koolhoven.

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terugvecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben. Martin Koolhovens western Brimstone scoort in binnen- en buitenland, draaide in competitie op grote festivals in o.a. Venetië en London en krijgt op 10 maart een bioscooprelease in Amerika.

Dag 4 - Zondag 19 maart

14:15 - 16:15
Premières korte films

Een selectie korte films beleeft vandaag haar wereldpremière. Een feestelijke aangelegenheid met mooie films en gasten!

met De Tape (Yorn Heijnen), Margherita (Veronika Schoberer), Fester (Guido Coppis), Your approval is not essential (Leen Michiels), Ferluci (Yorn Heijnen), Doodstil (Dennis Hendriks), Het Verhoor (Pim Vogels), Motivatie (Nii van den Eynde).

17:00 - 18:00
Award Show

Een spetterende Award Show met de uitreiking van de Crossborder Film Awards. De makers winnen niet alleen eeuwige roem en faam, maar ook de speciaal voor het festival ontworpen Crossborder Film Award.

Er zijn prijzen in de categorieën: Best Short Film, Best Euregion Short, Best Short Film online competition en de Audience Award. De jury heeft de vrijheid een Special Jury Award uit te reiken. Daarnaast is er een Jongerenjury. Zij kiezen hun beste film en die wordt bekroond met de Prijs voor Jongerenjury.

Aansluitend: netwerkborrel.

Upgrade je lidmaatschap en profiteer van kortingen op al onze events!

Over de gastspreker(s)

Martin Koolhoven

Regisseur Martin Koolhoven maakt momenteel naam en faam in binnen- en buitenland met zijn nieuwste film Brimstone, maar eerder was hij al de man achter Oorlogswinter, Het Zuiden en De Grot. Martin is aanwezig bij de vertoning van Brimstone en schuift eerder aan voor een Cine/Talk tijdens etenstijd: Dinner/Talk.

Kaweh Modiri

Kaweh Modiri is een van de grootste talenten uit de Nederlandse audiovisuele wereld. Kaweh is een Nederlandse beeldend kunstenaar, filmmaker en schrijver van Iraanse afkomst. In 2010 studeerde hij af aan de afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn speelfilm debuut Bodkin Ras ging in wereldpremiere tijdens Film Festival Rotterdam en werd bekroond met de FIPRESCI internationale kritiek prijs, en won tevens de “Making way” feature competition op het Netia off camera film festival in Polen, en de de jury prijs op het Mammoth Lakes film festival in California. Kaweh is aanwezig bij de vertoning van zijn film en schuift eerder aan voor een Dinner/Talk.

John Appel

John Appel is gastspreker en persoonlijke coach tijdens de DocCampus. Hij is een bekend documentaire-maker en in binnen- en buitenland een gerespecteerd coach voor nieuw talent. John maakte onder meer Zij Gelooft in Mij, The Player en The Last Victory.

Nathalie Crum

Nathalie Crum is zowel gastspreker als persoonlijke coach gedurende de DocCampus. Deze van oorsprong Limburgse is het toonbeeld van Nederlands documentairetalent en wordt geprezen om haar persoonlijke stijl en visie. Ze maakte onder meer Vaderland en Tien en zit nu in de post-productie van De Belofte van Slek, een korte documentaire over de schutterij in Slek. Ze heeft inmiddels al ruime ervaring met diverse talentontwikkelingstrajecten in Nederland.

Eugenie Jansen

Eugenie Jansen is op zaterdag aanwezig voor een Cine/Master en op vrijdag tijdens de DocCampus. De in Maastricht geboren filmmaakster is een vooruitstrevend en inspirerend cineast, die zowel inhoudelijk als op technisch gebied de grenzen opzoekt. Vaak lopen feit en fictie door elkaar. Haar films werden nationaal en internationaal bekroond. Enkele producties van Eugenie’s hand zijn Tussenland, Calimucho, Above Us All en De Regels van het Vliegen.

Robert-Jan Westdijk

Robert-Jan Westdijk is op vrijdag aanwezig voor een Dinner/Talk en bij de vertoning van Waterboys. Robert-Jan is Nederlands filmregisseur en scenarist. Hij debuteerde in 1995 met de volledig zonder subsidies gemaakte film Zusje, waarmee hij zijn eerste Gouden Kalf won. Andere films van zijn hand zijn Het Echte Leven, Phileine zegt Sorry en Siberia.

Aankomende events