Filmcursus: Anders Kijken

Filmcursus: Anders Kijken

Zesdelige cursus onder leiding van filmtheoreticus én vooral -liefhebber Jan Salden, waarin je bewuster naar film leert kijken.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

In samenwerking met ECI Film Roermond en Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo organiseert CineSud in maart en april de filmcursus Anders Kijken. De cursus heeft tot doel de kijker via een structuur-analytische benadering bewuster naar film te leren kijken. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin een concrete film geanalyseerd wordt, die vooraf door de deelnemers kan worden bekeken.

De cursus wordt gegeven door filmtheoreticus en -liefhebber Jan Salden, docent Filmisch Beeld aan de MAMDT en fervent gastspreker in heel Nederland. Tijdens de lessen zal Jan scènes uit film nader analyseren. Waarom die close-up? Waarom is het geluid zo specifiek bij het personage? Wat vertelt een bepaalde kleur van het beeld of de aankleding in de ruimte ons? Waarom wordt op een bepaald moment niet weggesneden naar een ander shot?

Niets in film is toevallig. Elke film zit vol met die vele elementen die helpen het verhaal voor jou begrijpelijk te maken, te voelen en te beleven. Er wordt constant gestuurd, ook al ben je je daar vaak helemaal niet van bewust. De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • les 1: montage
  • les 2: mise-en-scene
  • les 3: buitenbeeldse laag
  • les 4: filmdrama
  • les 5 & 6: praktijkles, analyse concrete film (n.t.b.)

Waar en wanneer?

De cursus Anders Kijken wordt in zowel Roermond als Venlo verzorgd in samenwerking met de lokale filmhuizen. De cursus vindt zes weken lang wekelijks plaats op dezelfde avond en tijd.

– De Nieuwe Scène, Venlo: wekelijks op donderdagavond, vanaf 9 maart, 19.30 uur.
– ECI Film, Roermond: wekelijks op dinsdagavond vanaf 11 april, 19.45 uur.

Tickets voor deze cursus zijn uitsluitend te verkrijgen via de filmhuizen die meedoen. Kijk hiervoor op hun website. ECI Film | De Nieuwe Scène

Over de gastspreker(s)

Jan Salden

Jan Salden is de medeoprichter van The Searchers, een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om de filmcultuur in Limburg middels lezingen en informatievoorziening te bevorderen. Hij is docent filmtheorie en geschiedenis op de MAMDT en wekelijks op de radio te horen als vaste filmrecensent van L1.

Aankomende events