Filmlab 2017-2018

Filmlab 2017-2018

Direct tickets kopen
Maandelijks programma waarin fictie- en non-fictie makers persoonlijke coaching en een programma aan activiteiten krijgen aangeboden. De thematische bijeenkomsten zijn geschikt voor een breed publiek.

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Het filmlab 2017-2018 omvat een vaststaand, maandelijks programma op gebied van film (zowel fictie als non-fictie) waarin door middel van coachingsessies en thematische, interactieve talks, lezingen en paneldiscussies makers zichzelf, hun project of specifieke onderdelen van hun project kunnen (door)ontwikkelen.

 • Je eigen visie, stijl en project optimaal benutten?
 • Persoonlijke feedback en coaching van ervaren vakprofessionals
 • Een langdurig coachingstraject op maat
 • Activiteiten in elke productiefase: van de pre tot de post
 • Voor zowel fictie als non-fictie makers
 • Na het volgen van (delen van) het programma heb je grote stappen gemaakt in je ontwikkeling als maker

Thematische bijeenkomsten

In het filmlab wordt het maakproces van een productie doorlopen in maandelijkse bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten bestaan uit één-op-één coachingssessies (meer info onder ‘persoonlijke coaching’) en thematische bijeenkomsten inclusief (case study-)films. In de zes maanden dat het filmlab duurt, worden alle productiefases doorlopen:

 1. ontwikkelfase
 2. pre-productie
 3. productie
 4. post-productie
 5. distributie en sales

Na het doorlopen van het filmlab, is een specifiek probleem van een maker of diens project aangepakt, getackled en omgebogen in een concrete oplossing. Hierdoor versnellen we de ontwikkeling van de maker, diens project, stimuleren we zijn cultureel ondernemerschap en brengen we hem in contact met (toekomstige) collega’s en ervaren vakprofessionals uit de (internationale) filmwereld. Tussen de vaste programmabijeenkomsten door, werken makers individueel aan hun plan. Tevens is er op vaste en periodiek terugkerende momenten een persoonlijk coachingsmoment ingeroosterd. Dit programma wordt op maat samengesteld. Het is ook mogelijk losse onderdelen te bezoeken of incidentele coaching aan te vragen.

Persoonlijke coaching: dien nu je plan in!

Wanneer je gebruik wilt maken van de coaching (die start in januari 2018), vragen we je hieronder je filmidee te uploaden. Dit is geheel vrijblijvend. Wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. We werken zowel met coaches vanuit de organisatie als met externe coaches, bestaande uit ervaren professionals uit de filmwereld in Nederland en België. Zowel fictie als non-fictie makers kunnen hun plan indienen. Coaching vindt maandelijks plaats op de eerste of tweede vrijdagmiddag van de maand. Plannen worden alleen in behandeling genomen als ze voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • een motivatie/regievisie van maximaal twee pagina’s;
  • een tagline, logline en synopsis;
  • beoogde speelduur en format (televisie, bioscoop, web, etc.);
  • een kort treatment (max. 2 pagina’s) of omschrijving van je idee;
  • eventueel: concrete (hulp)vragen voor de coaching.

Totaal maximaal 5 pagina’s. Aanleveren als één pdf met als bestandsnaam: filmplan_(naam deelnemer) (hiervoor zijn gratis online tools: pdfmaken, combinepdf, etc.). Klik op de pijl hieronder om je plan in te dienen.

 • Sleep je bestanden hier of
  Geaccepteerde bestandstypen: pdf.
 • Bekijk de Privacyverklaring

Tickets

Het Filmlab 2017-2018 is toegankelijk en laagdrempelig. De thematische bijeenkomsten inclusief (case-study)films zijn geschikt voor een breed publiek en tickets zijn al verkrijgbaar vanaf slechts €7. Voor de persoonlijke coaching koop je eenmalig een ticket vanaf €99, hiermee krijg je ook toegang tot alle thematische bijeenkomsten. Leden van CineSud krijgen, afhankelijk van hun lidmaatschap, kortingen oplopend tot 35%.

Prijzen zijn exclusief BTW. Je vindt de tickets onder het programma-overzicht.

Programma per maand

November

10:00 - 16:30
16 november: Masterclass - Interviewtechnieken en research in documentaire (Bart Hölscher)

Bart Hölscher geeft een masterclass Interviewtechnieken en research in documentaire met zijn recente productie Het zijn maar Duitsers als case-study.

Het ochtendprogramma start met de vertoning van de documentaire. Nadien gaat Bart met de deelnemers in op hoe de interviews tot stand zijn gekomen. Hierbij wordt aandacht geschonken aan onder andere:

 • casting personages
 • voorgesprekken
 • wegvallen personages / nieuwe personages zoeken
 • parallelmontages, de beeldtaal en hun symboliek

Vervolgens worden er voorbeelden gegeven van het verwerken van interviews, hierbij wordt gekeken naar voorbeelden uit de praktijk, zoals Frans Bromet (de interviewer als personage) en de films 0,03 seconden en Naziha’s Lente.

In de middag gaan de deelnemers zelf aan de slag en maken ze eigen interviews. Deze bereiden ze voor, nemen ze af, filmen deze en monteren ze. De opdracht wordt tot slot nabesproken. De dag eindigt rond 16.30 uur.

Locatie: MAMDT, Maastricht
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

11:00 - 17:00
17-18 november: FilmCampus

De eerste editie van de FilmCampus, een uniek tweedaags programma waarin fictiefilm centraal staat en waarin de focus ligt op de doorontwikkeling van je eigen visie, stijl en plan. De eerste dag biedt een breed programma voor de gehele filmindustrie, op dag 2 kun je onder intensieve en persoonlijke coaching van niemand minder dan Norbert ter Hall en Ben Verbong een eerste slag maken met je eigen idee of project.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

December

14:00 - 17:00
7 december: Coaching - Adobe Premiere Pro (Lars Henderiks)

Een inleidende coaching op gebied van het montage-programma Adobe Premiere Pro, gegeven door Lars Henderiks.

Locatie: Universiteit Maastricht, Maastricht
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

14:00 - 18:00
8 december: Masterclass - From script to screen (Raimond van Soest)

Tijdens de Masterclass ‘From script to screen’ leert de deelnemer alles over de structuur van film, scenario, camerastandpunten en shots, decouperen en mise-en-scene (het visueel uitdenken van je film), pre-productie, natuurlijk over storyboarding, en meer. Van Soest doet dit aan de hand van de casus Brimstone en geeft daarbij een inside look in het tot stand komen van deze grootse internationale productie.

De workshop is verdeeld in twee gedeeltes waarbij de groep twee opdrachten krijgt. De eerste is gezamenlijk een logline bedenken naar aanleiding van de behandelde materie, de tweede bestaat uit een storyboard/decoupage-opdracht die men in groepen van twee gaat uitwerken.

Raimond van Soest is Nederlands bekendste storyboardtekenaar en werkte mee aan grote filmklassiekers als Michiel de Ruyter, Oorlogswinter en Alles is Liefde.  Zijn laatste groote wapenfeit is Brimstone, de epische western van Martin Koolhoven met Hollywoodsterren als Guy pierce, Dakota Fanning, Carice van Houten en Kit Harington. Een storyboardtekenaar bedenkt samen met de regisseur in de pre-productie-fase scenes van de film uit, dient hierbij als sparringpartner en vertaalt deze naar een getekend draaiboek voor de hele crew. Hierbij komen alle facetten van film(regie) aan bod: scenario, camera, montage, art-direction, kleding, licht, etc.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

19:00 - 20:30
8 december: ShortCutz Amsterdam Audience Award film selection

Deze avond kun jij bepalen wie de winnaar wordt! De volgende films worden vertoond:

 1. Ik was pas 14 (Froukje van Wengerden, 12 minutes)
 2. Che! (Elsbeth Fraanje, 14 minutes)
 3. Tabook (Dario van Vree, 3 minutes)
 4. Brug (Niels Bourgonje, 4 minutes)
 5. Routine (Fokke Mars, 4 minutes)
 6. Valt een Man uit de Lucht (Jan Verdijk & Kurt Platvoet, 9 minutes)
 7. Skógafoss (Niels Bourgonje, 11 minutes)

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht

Januari

10:30 - 18:00
21 januari: Coachingsdag - fictie (scene-onderzoek en spelregie met acteurs en Remy van Heugten)

Samen met Remy van Heugten en professionele acteurs ga je aan de slag met je eigen script. Twee á drie scènes worden volledig doorgrond en geanalyseerd. Aan de hand van je regievisie en acteursregie ga je vervolgens aan de slag met je acteurs, met Remy als coach. Door deze aanpak doorgrond je je script en visie en kun je kernelementen voor de rest van je productie aanpassen. Ook krijg je meer grip op dialogen, karakters en scene-opbouw (dramaturgie). 

Locatie: Maastricht

10:30 - 17:00
21 januari: Coachingsdag - documentaire (Nathalie Crum)

Nathalie Crum staat deze dag tot je beschikking om je verder te helpen met je documentaire. Je documentaire kan zich in elke (productie)fase bevinden: van verdere inhoudelijke (script)ontwikkeling tot het bekijken en bijschaven van de montage.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht

Februari

10:00 - 16:00
2 februari: Coaching - hoe schrijf ik een projectplan? (Reinier Selen en Bart Hölscher)

Coaches film- en high-end drama-producent Reinier Selen en documentairemaker Bart Hölscher geven feedback op ingezonden plannen.

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

12:00 - 14:30
5 februari: Financiering (CineSud en CineCrowd)

Waar vind je financiering voor je filmplan? Vandaag coachen Floris Parlevliet en Jeltje Hillen makers concreet bij een crowdfund-plan. Guido Franken van CineSud schetst andere financieringsopties en kijkt naar concrete aanknopingspunten bij je filmplan.

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

Maart

19:30 - 23:00
7 maart: Day of Film Festival

I.s.m. Meet Maastricht en Video Power vertonen we in het kader van ons Day of Film-initiatief een avond met korte films uit binnen- en buitenland, vergezeld door Q&A’s met makers.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

10:00 - 16:15
24 maart: Workshop: Scriptwriting and -development (Ben Verbong)

During the workshop, given by our special coach Ben Verbong, participants will start with an introduction in how to work on a script as a director/writer. After that, each script of the participants will be worked on for one hour under supervision of our special coach.

1-2 representatives from each film (director, scriptwriter, producer) are allowed to join for the price of one ticket.

This program-part will be completely or partly in English (depending the participants).

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

10:30 - 15:30
24 maart: Masterclass: Documentaire (research, casting, interviewtechnieken)

Nathalie Crum neemt je mee in de wereld van research, voorgesprekken, de casting van personen en interviewtechnieken die je kunt toepassen. Naast voorbeelden ga je ook zelf praktisch aan de slag.

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

10:30 - 18:00
25 maart: Coachingsdag - fictie (scene-onderzoek en spelregie met acteurs en Remy van Heugten)

Samen met Remy van Heugten en professionele acteurs ga je aan de slag met je eigen script. Twee á drie scènes worden volledig doorgrond en geanalyseerd. Aan de hand van je regievisie en acteursregie ga je vervolgens aan de slag met je acteurs, met Remy als coach. Door deze aanpak doorgrond je je script en visie en kun je kernelementen voor de rest van je productie aanpassen. Ook krijg je meer grip op dialogen, karakters en scene-opbouw (dramaturgie). 

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

10:00 - 16:00
28-29 maart: Masterclass: Licht

Stijn Jonkhart (Nieuwe Buren, Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen) geeft een tweedaagse masterclass Licht, waarin vooral gekeken wordt hoe licht kan worden ingezet als expressiemiddel en vormgevingselement en zo inhoudelijk een rol kan gaan spelen in een productie.

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

April

10:30 - 14:30
21 april: Coachingsdag - Storyboard o.b.v. eigen script (Gijs van der Lelij)

Samen met coach Gijs van der Lelij ga je aan de slag om je script te visualiseren. Hoe decoupeer je een scene op de juiste, meest optimale wijze? Hoe maak je een goede keuze in (beeld)stijl voor je project? Naast theoretische en praktische achtergrond, ga je ook zelf aan de slag met een of meerdere scenes uit je eigen script.

Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

15:00 - 18:00
21 april: Masterclass - Casting (Ben Sombogaart)

Ben Sombogaart gaat in op het casting-proces van fictieprojecten. Naast uitleg en voorbeelden gaan de deelnemers ook met opdrachten aan de slag. Geschikt voor acteurs en regisseurs, beide perspectieven worden belicht.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht.
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

20:00 - 21:30
21 april: CineSud Talent bijeenkomst

Bijeenkomst waarin de nieuwe talenten worden gepresenteerd, een speciaal en exclusief trainingsprogramma wordt onthuld en resultaten van het filmlab en CineSud Talent worden gedeeld.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht.
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

10:30 - 16:00
22 april: Masterclass - (Spel)regie (Ben Sombogaart)

Ben Sombogaart (De Tweeling, Kruistocht in Spijkerbroek) gaat in op het regie- en spelregie-proces.

Locatie: Lumière Cinema, Maastricht.
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

Mei

10:00 - 16:30
7 mei: masterclass - Schrijverschap, mindset en idee (Joost van Ginkel)

Joost van Ginkel (Paradise Suite) gaat in op het schrijven van scenario’s, met name het schrijverschap, de mindset en (door)ontwikkeling van het idee.

Locatie: MAMDT, Maastricht.
Indien er nog tickets verkrijgbaar zijn, vind je die onder het programma-overzicht bij ‘Tickets’.

10:30 - 14:30
26 mei: coachingsdag - Teamwork met cast en crew (Caspar Thiel)

Onder leiding van Caspar Thiel gaan geselecteerde crews aan de slag om hun teamwork te versterken. Hoe werk je goed samen? Hoe zorg je voor de juiste sfeer?

Upgrade je lidmaatschap en profiteer van kortingen op al onze events!

Over de gastspreker(s)

Raimond van Soest

Raimond van Soest is Nederlands bekendste storyboardtekenaar en werkte mee aan grote filmklassiekers als Michiel de Ruyter, Oorlogswinter en Alles is Liefde.  Zijn laatste groote wapenfeit is Brimstone, de epische western van Martin Koolhoven met Hollywoodsterren als Guy pierce, Dakota Fanning, Carice van Houten en Kit Harington. Een storyboardtekenaar bedenkt samen met de regisseur in de pre-productie-fase scenes van de film uit, dient hierbij als sparringpartner en vertaalt deze naar een getekend draaiboek voor de hele crew. Hierbij komen alle facetten van film(regie) aan bod: scenario, camera, montage, art-direction, kleding, licht, etc.

Ben Sombogaart

Ben Sombogaart is een van Nederlands grootste filmmakers en regisseerde onder meer De Tweeling, Kruistocht in Spijkerbroek, Abeltje, Bride Flight en Knielen op een Bed Violen.

Ben Verbong

Ben Verbong debuteerde in 1981 met de klassieker Het Meisje met het Rode Haar. Nadien maakte hij in Nederland onder meer nog De Flat en De Schorpioen. Medio jaren negentig vertrok hij naar Duitsland, waar hij inmiddels een van de meest productieve en meest gevraagde regisseurs is voor televisie en bioscoop.

Nathalie Crum

Nathalie Crum is documentairemaakster van onder meer De Belofte van Slek en Tien.

Remy van Heugten

Remy van Heugten is prijswinnend regisseur van onder meer Gluckauf en Valentino.

Bart Hölscher

Bart Hölscher is documentairemaker en maakte onder meer Het zijn maar Duitsers en De laatste Titel.

Aankomende events