SHIFT Film Festival 2018

SHIFT Film Festival 2018

Direct tickets kopen
SHIFT is terug! Het thema van deze vierde festival-editie is changing perspectives. Laat je verrassen door nieuwe filmmakers, een nieuwe filmtaal, een nieuwe kijk op diversiteit en nog veel meer!

Word lid en krijg standaard gratis toegang of fikse korting op al onze events!

Tell me more

Info & tickets

Hét filmfestival waar alles wat nieuw is centraal staat! Vrijdag 16 en zaterdag 17 november organiseert CineSud alweer de vierde editie van het SHIFT Film Festival voor filmmakers en publiek.  Kijk, luister, leer en inspireer tijdens de vele workshops, masterclasses, vertoningen en meer.

 • Ontdek de trends van nu én van de toekomst
 • Ga naar de netwerkborrels of voer 1 op 1 gesprekken met ervaren filmmakers
 • Doe mee aan de unieke filmcampus met persoonlijke coaching en breng je film tot een volgend niveau
 • Ontmoet talentvolle nieuwkomers of laat jezelf zien op hét podium voor nieuw filmtalent
 • Geniet van de vele films en het randprogramma

SHIFT Film Festival draait om innovatie, een nieuwe kijk op de filmwereld. Changing perspectives. Wordt er na #metoo op een andere manier gekeken naar vrouwen binnen de filmwereld en hoe kijken we naar mobiele telefoonfilms? Het programma staat weer bomvol workshops, masterclasses, evaluatiemogelijkheden, verdiepende gesprekken en een officiële filmcompetitie.

Programma

Het complete programma met de films die in competitie zijn wordt in september bekend gemaakt. Hieronder vindt je reeds het programma van de Filmcampus en de verschillende workshop-onderdelen waarvoor je je in dient te schrijven. Enkele hoogtepunten van SHIFT 2018 zijn de één-op-één script-coaching en masterclass spelregie van niemand minder dan Joost van Ginkel, een paneldiscussie over de representatie van vrouwen in film, de première van de films van de CineSud Talenten en de tweedaagse Filmcampus met workshops van onder andere regisseur en scenarist Edward Stelder (Hemel op Aarde), scenarist Anna Pauwels (Soof, Zwaar Verliefd), filmmaker en producent Paul Ruven (Het Bombardement), editor Annelies van Woerden (A’dam – E.V.A.), producent Harro van Staverden (Phanta Basta!) en vele anderen! En ook dit jaar is er natuurlijk de officiële filmcompetitie waarbij korte films strijden om de felbegeerde Best Newcomer Award.

Praktisch en tickets

Onder het programma-overzicht kun je tickets en passe-partouts voor het programma aanschaffen. Voor programma-onderdelen waar gewerkt wordt met aanmelding en/of selectie, kun je je gegevens achterlaten via een RVSP. Wij nemen dan contact met je op. Earlybird-tickets zijn verkrijgbaar tot en met 31 oktober, daarna geldt het reguliere tarief. Leden en vrienden profiteren van kortingen oplopend tot 35%. Koop je tickets via ons platform, dan profiteer je van voordelen en kortingen. Dagverkoop aan de kassa enkel tegen regulier tarief.

Extra voordeel

 • Met een publieks passe-partout heb je toegang tot Short Film Competition 1 & 2, CineSud Talent voorpremiere, Filmfeest, Discussie naar keuze en de Made in Limburg films inclusief Award Show.
 • Met een industry passe-partout heb je toegang tot alle publieke programma-onderdelen, en daarnaast de Filmcampus, workshop festivaldistributie, networking lunch en discussie-programma’s. Voor de coachings-onderdelen kun je je los aanmelden en bij selectie ontvang je 50% korting op het vermelde tarief in het programmablok hieronder.

Lid zijn = gratis!

Als lid* van CineSud ontvang je een aparte uitnodiging waarmee je gratis naar de openingsavond inclusief de CineSud Talent première en het filmfeest kan. Heb je vragen over de tickets of een lidmaatschap? Mail dan naar info@cinesud.nl(* minimaal basic-lid)

Vooraf - Vrijdag 2 november

19:30 - 22:00
Kick off 88 Hour Mobile Film Project

Kom naar de kick-off van het 88 Hour Mobile Film Project en maak binnen 88 uur een onvergetelijke korte film met een of meerdere mobile devices. Je film gaat in wereldpremière tijdens het SHIFT Film Festival en je maakt kans op een Award. Ook krijg je gratis toegang tot de openingsavond van het Dutch Mountain Film Festival op vrijdag 2 november en krijg je een passe-partout voor het SHIFT Film Festival gratis.

Meer info en aanmelden via deze link.

Dag 1 - Vrijdag 16 november

10:30 - 16:30
Filmcampus: pitchen, budgetteren, financieren en coaching

De FilmCampus bestaat dit jaar uit een afwisselend, eendaags programma waarin nieuwe makers lezingen en coaching kunnen krijgen door ervaren professionals in het volledige proces van filmmaken. In de ochtend gaan producenten Harro van Staverden en Paul Ruven en CineCrowd-guru Jeltje Hillen in op het vak van pitchen, financieren en budgetteren. In de middag vertellen Edward Stelder en Anna Pauwels je de basics van een goed scenario. Daarna gaat een selecte groep makers in table sessions met Edward en Anna aan de slag met een eigen kortfilmidee.

Programma

10.30-11.30 pitch coaching  (Paul Ruven)
Regisseur, scenarist én producent Paul Ruven (Talent United),  vertelt je over de basisbeginselen van een goede pitch. Hoe verkoop je je idee? Hoe overtuig je financiers?

11.30-12.30: budgetteren en financieren (Harro van Staverden)
Van idee op bierviltje tot hapklare begroting: producent Harro van Staverden (Phanta Basta!) legt in deze masterclass uit hoe je een film budgetteert. Ook geeft hij een overzicht van mogelijke financiers waarmee je direct aan de slag kunt.

12.30-13.00: crowdfunding (Jeltje Hillen)
Crowdfunding is niet meer weg te denken uit de filmwereld. Ook grote producties vragen steeds vaker om bijdragen van het publiek. Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een campagne en wat zijn succesfactoren en inside secrets?

13.00-14.00: networking lunch

14.00-14.30: scriptontwikkeling: the basics (Edward Stelder en Anna Pauwels)
In deze korte lezing gaan scenarist Edward Stelder (Bluf, Hemel op Aarde) en Anna Pauwels (Zwaar Verliefd!, Soof: een nieuw begin) in op hoe je een idee doorontwikkelt tot een scenario. Wat zijn de key stones, waar bouw je je verhaal op en hoe zit het met bijvoorbeeld met het genre, personages, dialogen en de arena?

14.30-16.30: 1 op 1 sessie over een kort filmproject (max. 5 pagina’s) – Edward Stelder & Anna Pauwels

In een groepje van maximaal 4 deelnemers gaan coaches Edward Stelder en Anna Pauwels inhoudelijk in op de ingezonden filmplannen van de deelnemers. Indien je deel wilt nemen stuur je het volgende op naar info@cinesud.nl:

 • een motivatie/regievisie van maximaal twee pagina’s;
 • een tagline, logline en synopsis;
 • beoogde speelduur en format (televisie, bioscoop, web, etc.);
 • een kort treatment (max. 2 pagina’s) of omschrijving van je idee;
 • concrete (hulp)vragen voor de coaching en een voorkeurscoach.
 • Totaal 5 pagina’s aanleveren als één pdf met als bestandsnaam: filmplan_(naam deelnemer) (hiervoor zijn gratis online tools: pdfmaken, combinepdf etc.). Je kunt je script als bijlage meesturen, maar in tegenstelling tot de 1-op-1 coaching door Joost van Ginkel (zie hieronder) is dit niet het uitgangspunt van de coaching. 

Je hoort zo spoedig mogelijk of je plan geselecteerd is voor deelname.

Je kunt je inschrijven voor het gehele dag (inclusief coaching), of voor het openbare gedeelte tot 14.30 uur.

Kosten ochtendprogramma inclusief lunch en scriptontwikkeling: the basics. €35 (excl BTW). Maximaal 30 deelnemers.
Kosten gehele programma, inclusief coaching: €69 (excl BTW). Maximaal 4 deelnemers.

Koop je ticket / RVSP hier.

10:30 - 16:00
Coaching: 1-on-1 scriptsession (Joost van Ginkel)

Joost van Ginkel gaat inhoudelijk in op filmplannen van de deelnemers en op maximaal 12 pagina’s van je script. Indien je deel wilt nemen stuur dan voor 16 oktober 17.00 uur het volgende naar events@cinesud.nl.

 • een motivatie/regievisie van maximaal twee pagina’s;
 • een tagline, logline en synopsis;
 • beoogde speelduur en format (televisie, bioscoop, web, etc.);
 • een kort treatment (max. 2 pagina’s) of omschrijving van je idee;
 • concrete (hulp)vragen voor de coaching en een voorkeurscoach.

Totaal 5 pagina’s aanleveren als één pdf met als bestandsnaam: filmplan_(naam deelnemer) (hiervoor zijn gratis online tools: pdfmaken, combinepdf etc.). Stuur eveneens je script mee (maximaal 12 pagina’s), welke Joost tot in detail zal voorbereiden voor de coaching. 

Kosten: €69 (excl. BTW). Per deelnemer is 50 minuten gereserveerd. Maximaal 6 deelnemers. Je ontvangt uiterlijk een week na het insturen van je plan bericht of je plan geselecteerd is voor deelname.  

Koop je ticket / RVSP hier.

11:15 - 13:00
Workshop: festivaldistributie (Sydney Neter)

In the workshop Festivaldistributie door Sydney Neter leer je alles over hoe je een strategie op poten zet voor de distributie van je nieuwste (korte) film. Wat zijn do and don’ts? Waar moet je op letten? Hoe bepaal je je strategie? Hoe ziet een distributie-kit eruit? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in de een uur durende workshop. Aan de hand van concrete cases wordt eveneens uitgelegd welke aanknopingspunten er zijn voor de festivalstrategie en -distributie.

Kosten: €12,50 (excl BTW). Maximaal 20 deelnemers.

Koop je ticket / RVSP hier.

13:00 - 14:00
Networking lunch

Lunch mee en ga in gesprek met de filmmakers en special guests van het festival.

Industry-gasten voor de lunch zijn onder meer sales agent Sydney Neter, producent Harro van Staverden, regisseur en producent Paul Ruven, scenaristen Edward Stelder en Anna Pauwels en CineCrowd.

10 tickets in de voorverkoop, rest enkel op uitnodiging. 

Koop je ticket / RVSP hier.

14:00 - 17:00
Coaching: SH*T or SHIFT?

In de SH*T or SHIFT workshop krijgen filmmakers die in 2018 een korte film hebben afgerond de mogelijkheid goudeerlijke en waardevolle feedback te krijgen van ervaren, internationaal succesvolle en veelvuldig prijswinnende producers. Paul Ruven van Talent United en Harro van Staverden van Phanta Basta! gaan in sessies van 20 minuten met een maker in gesprek om op basis van diens film de kansen en mogelijkheden in het filmvak verder te onderzoeken. Waar moet je de volgende keer op letten? Wat zou een logische vervolgstap zijn?

Deelnemers dienen uiterlijk 26 oktober een link naar hun productie en een motivatie-/ambitie brief van max. 1 A4tje te schrijven waarin ze aangeven wat hun ambities in het filmvak zijn en welke uitdagingen zij graag willen overwinnen (bijv. netwerk, contacten, financiering, etc.). Stuur deze naar events@cinesud.nl. Je hoort zo spoedig mogelijk na inzenden of je geselecteerd bent.  

Kosten: €20 (excl BTW). Je betaalt uitsluitend wanneer je geselecteerd wordt. Maximaal 14 deelnemers.

Koop je ticket / RVSP hier.

18:00 - 19:30
Films | Short Film Competition 1 incl. Q&A

Shift in Affection

 1. Aloneness (2018, Austria, Michael Schmidl)
 2. Jane Dog (2017, Belgium, Koen Blauwblomme)
 3. Genekt (2018, Belgium, Larry Erens)
 4. The Silence of Cicale (2018, Germany, Veronika Schroberer)
 5. Pale Blue Me (2017, Austria, Theresa Haas & Maurice Miller)

Koop je ticket / RVSP hier.

20:15 - 22:00
Films | CineSud Talent 2018 voorpremière incl. Pitching contest

CineSud Talent selecteert jaarlijks drie veelbelovende korte filmplannen en makers die niet alleen coaching krijgen, maar ook budget krijgen om hun project te kunnen maken. Deze avond vindt de exclusieve (besloten) voorpremière van de talentvolle makers en hun films plaats:

 • De zalm en jij – Raynor Arkenbout
 • Soeverein – Remy Kooi
 • Beest – Jan Verdijk

Ook pitchen enkele geselecteerde filmmakers een nieuw filmidee, waarmee ze kans maken op een bijdrage vanuit CineSud.

Na afloop vieren we de premières met het jaarlijkse filmfeest.

Koop je ticket / RVSP hier.

22:00 - 01:30
Filmfeest 2018

Aansluitend aan de voorpremières gaan de voetjes van de vloer tijdens het jaarlijkse filmfeest!

Koop je ticket / RVSP hier.

Dag 2 - Zaterdag 17 november

10:30 - 16:30
Masterclass: Spelregie (Joost van Ginkel)

Samen met Joost van Ginkel en professionele acteurs ga je aan de slag met je eigen script. Twee á drie scènes worden volledig doorgrond en geanalyseerd. Aan de hand van je regievisie en acteursregie ga je vervolgens aan de slag met je acteurs, met Joost als coach. Door deze aanpak doorgrond je je script en visie en kun je kernelementen voor de rest van je productie aanpassen. Ook krijg je meer grip op dialogen, karakters en scène-opbouw (dramaturgie).

Kosten: €249 (excl BTW). Maximaal 3 deelnemers.
Interesse om deel te nemen? Mail naar events@cinesud.nl.

11:30 - 12:30
Coaching: Meet the programmer

Heb je je film ingestuurd voor het SHIFT Film Festival 2018 óf Euregion Film Festival 2018 en ben je benieuwd hoe een programmeur te werk gaat? Of wil je gewoon in gesprek met een festivalprogrammeur? Meld je dan aan via events@cinesud.nl en ga in gesprek met de programmeur van onze festivals dit jaar: Alexander Gusev. Alexander heeft voor verschillende festivals gejureerd en gecureerd. Zo was hij jurylid tijdens het International Film Festival in Locarno (2013) en FIPRESCI jurylid tijdens het Odessa International Film Festival (2015).

Kosten: gratis. Aanmelden via events@cinesud.nl. Per deelnemer wordt 15 minuten gereserveerd.

Koop je ticket / RVSP hier.

12:30 - 14:00
Networking lunch

Lunch mee en ga in gesprek met de filmmakers en special guests van het festival.

10 tickets in de voorverkoop, rest enkel op uitnodiging. 

Koop je ticket / RVSP hier.

13:30 - 15:30
Coaching: Final Cut! - analyse van je montage

Altijd al eerlijke en keiharde feedback willen hebben op de montage van je korte film? (maximaal 25 minuten) Ga dan in gesprek met editor Annelies van Woerden! Zij vertelt je de goede, maar ook minder goede punten van je montage, zodat je volgende film nóg beter wordt.

Kosten: €25 (excl BTW). Stuur je film in een vimeo/youtube-link naar events@cinesud.nl. Per deelnemer wordt 20 minuten gereserveerd.

Koop je ticket / RVSP hier.

14:00 - 15:30
Discussie: Women in film - post #Metoo

Een van de meest opvallende gesprekken in de filmwereld de afgelopen jaren is wel de discussie rondom #metoo geweest. In een paneldiscussie met o.a. Jennifer O’Conell (artistiek leider Vrouwen Filmfestival Assen), afdeling Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht en regisseur Kim Hotterbeekx gaan we a.d.h.v. filmische voorbeelden in op actuele ontwikkelingen rondom de representatie van vrouwen in de filmwereld en stellen de vraag of er dankzij deze aandacht daadwerkelijk een verschuiving heeft plaatsgevonden in het filmklimaat.

 • Hoe is de representatie van vrouwen in de filmwereld nu? Zien we het aantal vrouwelijke leading roles en regisseurs toenemen de laatste jaren?
 • Hoe werkt hashtagactivisme en wat zijn de gevolgen daarvan op vrouwen in film?
 • Krijgen vrouwelijke filmmakers dezelfde mogelijkheden en salarissen als mannen of niet?

Kosten: €5 (excl. BTW). Discussieer en kijk mee.

Koop je ticket / RVSP hier.

16:00 - 17:30
Films | Short Film Competition 2 incl. Q&A

Shift in Tolerance – 16:00 – 17:30

 1. Digital Trauma (2017, Netherlands, Maria Molina)
 2. ExO (2017, United Kingdom, Hiroki Yokoyama)
 3. Unspoken (2017, United Arab Emirates, Samia Badih)
 4. After Dawn (2017, Belgium, Nicolas Graux)
 5. Who am I? (2018, Netherlands, Rose Hanawi)
 6. Fucking Cola (2018, Netherlands, Sophie van de Pol)
 7. Ready for a Baby (2017, Australia, Anastasia Dyakova)

Koop je ticket / RVSP hier.

19:30 - 22:00
Films | Made in Limburg, incl. 88 Hour Mobile premières en Award Show

19:30 88 Hour Mobile Phone Contest

Tijdens het Dutch Mountain Film Festival vindt de officiële kick-off van het 88-hour mobile phone contest plaats. In slechts 88 uur moeten filmmakers aan de hand van een thema en voorwerp een film maken die opgenomen is met hun telefoon. Vanavond is het eindresultaat van dit experiment te zien.

20:00 Made in Limburg premières incl. presentatie investeringsfonds Film en Filmalliantie Limburg

Vanavond vindt een speciale voorpremière plaats van verschillende Limburgse films: Voor Galg en Rad (Paul Haans en Jeroen Wielheesen), Tot Inkeer (Vincent Konings) en Belofte (Guido Coppis). Ook vertonen we in Limburgse première Bronsttijd, gemaakt door Thomas Paschenegger en met in de dragende rollen de acteurs Maarten Brorens en Jacqueline Trip (afkomstig uit Limburg).

Daarnaast lanceert CineSud i.s.m. Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en Stg. Movie Scenes een Investeringsfonds voor Film en presenteren diverse filmorganisaties in Limburg hun nieuwe Filmalliantie Limburg, waarmee ze de onderlinge samenwerking in de provincie willen bevorderen.

21:00 Awardshow

Een jury bestaande uit niemand minder dan Edward Stelder, Anna Pauwels en Annelies van Woerden en een jongerenjury maken de felbegeerde prijs van Best Newcomer en Best Euregion filmmaker bekend!

21:30 Borrel

Awards moeten gevierd worden, daarom sluiten we het festival feestelijk af met een borrel!

Koop je ticket / RVSP hier.

Doorlopend programma 16 & 17 november

10:00 - 22:00
Virtual Reality Escape Room, Video-installatie en VR-cinema

Het hele festival lang kun je GRATIS naar ons doorlopend programma:

 • Video-installatie ‘Silence’, een live en realtime experience van +- 12 minuten, gemaakt door Celine Daemen (afstudeerproductie Toneelacademie).
 • Pop-up Virtual Reality Escape Room. Ontsnap jij uit de virtueel gecreëerde escape room? (gemaakt door studenten aan het Arcus College onder begeleiding van MediaINN. Maak de officiele wereldpremière mee met deze unieke ervaring!
 • Virtual Reality Cinema: bekijk de beste VR-films vanuit een luie stoel.

16.11 (18:00-21:00), 17.11 (14:00-19:00)

Nominees for Best VR Film

 1. The Train Hamasen (2017, Taiwan, Kuan Yuan Lai)
 2. This is Progress (2017, United Kingdom, Peter Collis, Jessica Driscoll)
 3. Perkons: A VR Rockumentary (2018, Cory McLeod, Latvia, United States)
Upgrade je lidmaatschap en profiteer van kortingen op al onze events!

RSVP

2 van 4 beschikbaar 16-11: Coaching kortfilmproject Leave your email if you are interested in joining the project-coaching in a small group by Edward Stelder and Anna Pauwels and we will contact you.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

5 van 5 beschikbaar 16-11: Coaching 1-on-1 script session Leave your email if you are interested in joining the 1-on-1 script-coaching by Joost van Ginkel and we will contact you.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

14 van 14 beschikbaar 16-11: Coaching SH*T or SHIFT Leave your email if you are interested in joining the 1-on-1 SH*T or SHIFT coaching by Harro van Staverden or Paul Ruven and we will contact you.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

6 van 6 beschikbaar 17-11: Coaching meet the programmer Meet with the programmer of the festival Alexander Gusev. Leave your email if you are interested and we will contact you.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

7 van 7 beschikbaar 17-11: Coaching montage/editing If you are interested in the coaching on your edit by editor Annelies van Woerden leave your email and we will contact you.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

Bevestig je aanmelding (je ontvangt een kopie op het opgegeven adres). We nemen ruim voor het event contact met je op.

Tickets

21 beschikbaar
Passe Partout (publiek)€30,66Visit Short Film Competition 1 & 2, CineSud Talent avant premiere, Filmfeest, discussion programs and the Made in Limburg incl. Award Show.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

28 beschikbaar
Passe Partout (professional)€79,00Visit the complete program, excluding the coaching activities. With the professionals pass you get 50% discount on the coaching activities.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

24 beschikbaar
16-11: FilmCampus€35,00Visit the FilmCampus, including lunch (excluding coaching). Also interested in the project-coaching in the afternoon? Send an e-mail to info@cinesud.nl

Vul alstublieft alle verplichte velden in

14 beschikbaar
16-11: Workshop festivaldistributie€12,50Visit the workshop on (festival)distribution for short films.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

10 beschikbaar
16-11: Networking lunch€16,50Join the professionals lunch and meet with the guests and filmmakers of the festival.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

40 beschikbaar
16-11: Short Film Competition 1€7,08Visit the Short Film Competition 1 including Q&A's.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

73 beschikbaar
16-11: CineSud Talent 2018 avant-premiere€8,02Visit the exclusive avant-premiere of CineSud Talent 2018.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

Niet op voorraad!17-11: Masterclass Directing actors€249,00Work with Joost van Ginkel and professional actors on your own scenes. Maximum 3 participants.
10 beschikbaar
17-11: Networking lunch€16,50Join the professionals lunch and meet with the guests and filmmakers of the festival.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

39 beschikbaar
17-11: Discussie Women in Film€5,00Join the discussion on Women in Film and let your voice be heard!

Vul alstublieft alle verplichte velden in

34 beschikbaar
17-11: Short Film Competition 2€7,08Visit the Short Film Competition 2 including Q&A's.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

40 beschikbaar
17-11: Made in Limburg incl. Award Show€7,08Visit premieres of Limburgian films, the 88 Hour Mobile Films and the Award Show.

Vul alstublieft alle verplichte velden in

Over de gastspreker(s)

Harro van Staverden

Harro van Staverden is producent van Phanta Basta! Hij produceerde onder meer de televisieseries Circus Noël en Tien Torens Diep en de speelfilms Oorlogsgeheimen, Achtste-Groepers Huilen Niet en Code M.

Paul Ruven

Paul Ruven is regisseur, scenarist en producent en eigenaar van Talent United. Als regisseur maakte hij onder meer Filmpje!, Ushi Must Marry en Sur Place. Als producent is hij verantwoordelijk voor veelgeprezen documentaires, televisieformats (Duivelse Dilemma’s) en speelfilms als Het Bombardement, Kom niet aan mijn Kinderen en veel werk van nieuw talent.

Edward Stelder

Edward Stelder is scenarist van onder meer Hemel op Aarde, Het Hart van Hadiah Tromp en Ik Omhels je met 1000 Armen. Die eerste film produceerde hij ook samen met Pieter Kuijpers. Tevens schreef hij series als Bellicher, Bitches en Van God Los.

Anna Pauwels

Anna Pauwels is scenarist van onder meer de film Zwaar Verliefd! (release: najaar 2018) en de series Soof: een nieuw begin, Bluf en Zwarte Tulp.

Aankomende events