Filmmaker René van Nie (78) overleden

Cineast groeide op in Limburg en maakte onder meer Kind van de Zon en Sabine.

De Nederlandse filmregisseur René van Nie is afgelopen dinsdag overleden in zijn vaste verblijfplaats op Aruba. De filmmaker, schrijver en vader van onder meer televisiepersoonlijkheid Nada van Nie overleed aan een hartstilstand. Hij werd 78 jaar.

Over René van Nie

René van Nie werd in 1939 geboren in Overschie, maar groeide op in de buurt van het Limburgse Sittard. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Amsterdam waar hij snel zelfstandig leerde leven en werken. In zijn jonge jaren werkte hij mee aan talloze (korte) filmproducties, wat zo goed beviel en waar hij zoveel waardering voor kreeg, dat hij al vrij vlug zelfstandig vele opdrachten binnenhaalde en vervaardigde.

Na talloze opdrachtfilms, maakte hij in de periode 1974-1982 een vijftal fictiefilms: De Vijf van de Vierdaagse (1974), Kind van de Zon (1975), Een Stille Liefde (1977), Doodzonde (1978) en Sabine (1982). Met name Kind van De Zon (met Josée Ruiter) en Een Stille Liefde (met Cor van Rijn) oogsten veel lof. Hij was een van de eerste onafhankelijke Nederlandse filmmakers, die zijn producties grotendeels zelf financierde.

Na ruim drie decennia een bloeiperiode te hebben meegemaakt, eindigde zijn carrière na Sabine abrupt. Sinds 1988 woonde en werkte hij op Aruba. Naast zijn werk voor televisie en film schreef Van Nie ook enkele boeken, waaronder de thriller Esperanza, en schreef hij jarenlang columns voor de Arubaanse krant Amigoe.

Documentaire en autobiografie

In 2015 maakten filmmakers Raymon Hilkman en Guido Franken de documentaire René van Nie; Kind van de Zon over zijn controversiële en extravagante leven, die in het bijzijn van de regisseur een speciale première kreeg in Nederland, tweemaal werd vertoond op het Aruba Internationaal Film Festival en werd uitgezonden door zenders ONS en TeleAruba. Aan de film werkten veel oud-bekenden mee, waaronder Frans Bromet, Cor van Rijn, Josée Ruiter, René van Asten, Bubo Damen en zijn dochters Fanny en Nada van Nie. Zelf publiceerde René van Nie in diezelfde periode zijn autobiografie met dezelfde titel en schonk hij zijn omvangrijke archief met films en promotiemateriaal aan EYE.

Na afloop van de première van de documentaire liet Van Nie, die nooit een blad voor de mond nam, weten ontroerd te zijn. “Het was confronterend om de film voor de eerste keer te zien. Het viel me erg mee dat mensen zo aardig over me spraken, ondanks dat ik vaak een klootzak kan zijn. Veel van de mensen die in de film terugkomen, had ik al lange tijd niet meer gezien. Het ontroerde me ze – soms na 30 jaar – weer in levende lijve te ontmoeten.”

De laatste jaren genoot hij van ‘zijn’ eiland Aruba. Zaterdag wordt Van Nie in kleine kring gecremeerd in Oranjestad.

Andere content