Films maken volgens Dick Maas

Buurman, wat doet u nu? is amusant en vlot handboek voor filmmakers.

Niks is leuker dan leren van grootmeesters. Veel internationaal bekende filmmakers schreven al handboeken en memoires, ook in Nederland verschijnen er gelukkig steeds meer. De afgelopen jaren kregen we bijvoorbeeld al via René van Nie, Ruud van Hemert en George Sluizer een kijkje in de Nederlandse filmkeuken. Ook Dick Maas schreef nu een amusant, vlot en motiverend handboek.

“Een kikker moet je niet tegen greenscreen opnemen.”

Buurman, wat doet u nu?

Dick Maas

Films als De Lift (1983), Flodder (1986) en Amsterdamned (1988) lijken zo tijdloos, dat je er niet direct bij filmstaat dat ook Maas inmiddels een leeftijd heeft bereikt waarop memoires doorgaans gepubliceerd worden. In zijn boek Buurman, wat doet u nu? – Films maken in Nederland geeft de 66-jarige filmmaker een amusant en vlot kijkje in de keuken van zijn eigen filmwereld, de Nederlandse filmwereld en zijn avonturen in Hollywood.

Boodschappen doe je bij Albert Heijn! 

Op de kaft van het boek prijkt een van Maas’ meest gequote uitspraken ooit: “Boodschappen doe je bij Albert Heijn!”. Een wijsheid die niet alleen op al zijn films van toepassing is, maar ook op zijn handboek. Buurman, wat doet u nu? zit goed en slim in elkaar, maar moet het niet hebben van haar educatieve of leerzame kant. Links en rechts staan best nuttige tips en info, maar een gemiddelde (jonge) filmmaker met ambitie kent de meest genoemde principes wel al. Het boek moet het vooral hebben van de leuke en vaak inspirerende anekdotes en gedeelde ervaringen, het vele unieke archiefmateriaal en de zienswijze die Maas er zelf op veel vlakken op nahoudt.

Toegankelijk

Precies wat de filmmaker slash schrijver ook voor ogen had. Een toegankelijk boek dat de basisbeginselen beschrijft, hier en daar een nuttige tips geeft, maar vooral inspirerend werkt en vlot leest. Het boek is logisch opgedeeld en volgt, na een korte introductie over film(en) in Nederland, het productieproces chronologisch. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met aanstekelijke quotes van collega-filmers en een ‘Wat hebben we geleerd?’-sectie. Hierin staan, naast bruikbare tips, ook humoristische adviezen zoals: “Stuur mij geen ideeën.” en “Tabasco is een essentieel onderdeel van de lunch.” Een paar avonden leesplezier gegarandeerd!

Vind je dit interessant?
Koop het boek hier met korting en kom gratis naar de CineTalk met Dick Maas op 3 juni!
Tell me more

Andere content