Filmtage Hückelhoven houdt na 45 jaar op te bestaan

Filmtraditie in Euregio Maas-Rijn komt aan zijn eind.

Na 45 jaar komt het Nederland – Belgisch – Duitse filmfestijn ‘Filmtage Hückelhoven’ aan zijn einde. Traditiegetrouw kwamen in het najaar honderden jongeren uit de drie landen bij elkaar in het Duitse plaatsje Hückelhoven om samen films te kijken uit de Euregio Maas-Rijn en in gesprek te gaan met makers.

Buurlanden

Doel van het evenement was om via het medium film informatie te verschaffen over het culturele, artistieke en politieke denken van de buurlanden. Naderhand konden jongeren zich in discussiegroepen verdiepen in deze onderwerpen. Buiten het evenement om werd het begrip voor de onderlinge culturele verschillen natuurlijk ook vergroot door persoonlijke contacten (wederzijdse vriendschappen). Deze opzet van de Filmdagen was een beproefd programmarecept dat in al de jaren zijn waarde heeft aangetoond.

Traditie

De Filmdagen zijn in 1971 ontstaan vanuit een initiatief van Belgische, Nederlandse en Duitse filmdocenten. Ze gaan terug op een evenement uit het begin van de jaren ’60, dat destijds in de buurt van Hückelhoven plaatsvond en maximaal 30 deelnemers had. Met de verhuizing naar de grote Aula van het Gymnasium in de stad Hückelhoven kreeg het evenement de ruimte die het verdiende. In de loop van de jaren zijn de Filmdagen uitgegroeid tot het grootste jongerenevenement in Europa, waar jaarlijks honderden jongeren op af kwamen. In Duitsland was het ook het grootste en langstlopende evenement voor de vorming van jongeren.

Als oorzaken voor het verdwijnen van het festival worden onder andere de veranderende tijdsgeest, het teruglopende aantal deelnemers en de achterblijvende techniek op locatie genoemd.

Andere content