Frans’ Favorieten: De Helaasheid der Dingen

Filmproducent Frans van Gestel over zijn favoriete films.

Filmproducent Frans van Gestel staat al decennialang aan de top van de (inter)nationale filmwereld. Op zijn palmares staan onder andere The Broken Circle Breakdown, Stellet Licht, R U There en Met Grote Blijdschap, maar ook meer commerciële titels als Zwartboek, Alles is Familie en De Heineken Ontvoering. Van Gestel is niet alleen artistiek, maar ook commercieel succesvol. We spraken met hem over zijn favoriete films, om zo tegelijkertijd meer te weten te komen over zijn visie op film en wat daar allemaal bij komt kijken.

De Helaasheid der Dingen

“Een film die staat als een huis: geweldig gedraaid, grappig én ontroerend. Regisseur Felix van Groeningen is een jonkie, die zichzelf een enorme vrijheid permitteert. Hij is niet recht in de leer, maar maakt gewoon de film die in zijn hoofd zit, met flashbacks, voice-overs en noem maar op. Een toptalent, van wie we internationaal nog veel over te zullen horen.”

“Net als De Poolse Bruid bewijst De Helaasheid der Dingen dat een film met een extreme identiteit ook buiten de eigen landsgrenzen gewaardeerd kan worden. De film kende bovendien internationaal veel succes, met als hoogtepunt de selectie voor Cannes. Dat is de bevestiging dat je een film van internationaal niveau hebt afgeleverd. Gaat je film naar Cannes, dan gaat die automatisch naar twintig andere festivals. Die erkenning is net zo fantastisch als een publieksfilm die het tot box office-hit schopt. Je zit in de Champions League van de cinema en dat geeft vrijheid. Het is de kunst om dat succes te benutten om volgende projecten nog bijzonderder te maken.”

Andere content