In gesprek met Eefje Suijkerbuijk

'Ik wilde het zware verhaal
relatief licht vertellen.'

Eefje Suijkerbuijk is geen onbekende van CineSud. In 2013 werkte ze mee aan de korte film Flight of Life en sindsdien is er regelmatig contact onderhouden. In 2015 maakte ze in het kader van het Masterplan Filmtalent Limburg de korte film Charlotte98.

“Het is belangrijk een crew te hebben die ‘matcht’.”

Eefje, wie ben je, wat doe je … vertel eens iets over jezelf?

“Ik ben Eefje Suijkerbuijk, geboren in 1987. In 2010 stuurde ik af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In 2012 en 2013 heb ik met regisseur Elbe Stevens gewerkt aan de korte film Flight of Life. Momenteel werk en woon ik in Amsterdam. Ik houd me bezig met het ontwikkelen en regisseren van verschillende film- en televisieprojecten. Daarnaast maak ik online video’s en regisseer ik commercials.”

Welke film heb je gemaakt en waar gaat hij over?

“Ik heb de korte film Charlotte98 gemaakt. Charlotte is zeventien en bijna klaar met haar middelbare school. In het vacuüm tussen de examens en de uitslagen verveelt ze zich. Samen met haar vriendinnen voelt ze zich opgesloten in het duffe dorp waar ze woont en hunkert ze naar volwassenheid en het echte leven. Gelukkig is er één vooruitzicht: Blanes. Hun eerste zelfstandige vakantie. Helaas willen haar ouders niet betalen voor dit avontuur, zij vinden Terschelling ver genoeg. ”

“Charlotte probeert ze onder druk te zetten door ze zeggen dat ze haar de prostitutie in jagen: als zij niet willen betalen dan veilt ze haar eerste keer wel. Haar ouders weten zeker dat hun lieve kleine meisje dit nooit zou doen. Maar Charlotte houdt er haar eigen afweging op na en in haar verlangen naar volwassenheid tast ze af wat intimiteit en seks eigenlijk betekenen.”

Een gewaagd thema. Hoe ben je hierop gekomen?

“Een aantal jaar geleden verschenen er vrij kort op elkaar een aantal berichten in de media van jongeren die hun maagdelijkheid veilden. Dit heeft me aan het denken gezet. In eerste instantie veroordeelde ik het alleen maar, want ik vond het een hele trieste ontwikkeling. Maar daarna merkte ik dat ik geprikkeld raakte om het te willen begrijpen: ik vond het namelijk te makkelijk om het gewoon maar af te serveren. Ik wilde begrijpen waarom je zoiets zou doen en ook wilde ik onderzoeken wat voor waarde er aan intimiteit en seks toegekend wordt in onze samenleving. Zegt het misschien iets over de tijd waarin we leven of over hoe jongeren naar seks kijken?”

Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van de film?

“Ik wilde dit verhaal met een toch wel zwaar en beladen thema op een relatief lichte manier vertellen. Dat vind ik een mooie combinatie. Verder vond ik het belangrijk dat je als kijker mee kan met Charlotte, het hoofdpersonage van de film. Ik wilde graag dat je van haar gaat houden. Ik geloof dat dat wel gelukt is.”

En wat is de grootste les geweest die je hebt geleerd?

“Ik heb wederom gezien hoe belangrijk alle verschillende facetten van het maakproces zijn en dat het heel belangrijk is om een team te hebben dat matcht.”

Welke filmmaker is je grote voorbeeld en waarom?

“Todd Solondz. Hij is wat mij betreft de meester van het tragikomische genre.”

Wat doe je momenteel en heb je nog plannen voor een nieuwe film?

“Ik heb zojuist de komische webserie PuntUit opgenomen voor BNN/3Lab en ik werk momenteel aan een plan voor een nieuwe film.”

Wat is voor jou de meerwaarde van CineSud?

“Limburg is een prachtige omgeving, met een authentiek karakter. Een super fijne plek om een film te draaien, ik zou dat in de toekomst weer graag doen! Omdat CineSud zowel expertise in film heeft, als wel kennis over de provincie en haar mogelijkheden, is dat een hele relevante combinatie.”

Ook zelf je korte film maken in Limburg? CineSud helpt je. Met coaching én budget.

Andere content