In gesprek met Suzanne Cranen

De film Verloren Verbinding van studente Suzanne Cranen is deze maand te zien tijdens Euregion Shorts in Maastricht. Suzanne stelt zich alvast aan je voor.

Wie is Suzanne?

“Ik ben Suzanne Cranen, geboren op 26 oktober 1992 in Hoensbroek. Al sinds mijn zestiende weet ik dat ik iets met film wil doen en was het mijn grote droom om in Los Angeles te werken. Echter wist ik niet precies welke functie ik wilde hebben in de filmwereld, wat het moeilijk maakte een juiste studie te kiezen. Na mijn middelbare school ben ik daarom eerst een jaar gaan werken bij de fotografie-afdeling van de Media Markt in Heerlen. Door het baantje leerde ik heel veel over camera’s en ben uiteindelijk ook cursussen spiegelreflex fotografie gaan geven.”

“Na dit tussenjaar heb ik besloten om Communicatie en Multimedia Design (CMD) te gaan studeren op Hogeschool Zuyd in Maastricht (huidige MAMDT), omdat deze studie vrij breed is. Hier kreeg ik lessen in Audiovisuele vormgeving, Webdesign, Grafisch design, etc. In het tweede jaar ben ik me gaan specialiseren op Motion Design en daarbij leerden we animaties maken. Dit vond ik zo leuk, dat ik daar uiteindelijk verder in wilde.”

“In het derde jaar moest ik stage gaan lopen. Dit wilde ik graag meteen in het buitenland doen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk ben ik toen stage gaan lopen bij CineSud. Hier heb ik mee mogen werken op filmsets van CineSud Talent films als setfotograaf en bij veel andere klussen in de filmwereld kunnen helpen. Na mijn stage bij CineSud ben ik een half jaar animatie gaan studeren in Brisbane, Australië. Hier heb ik les gehad in screenwriting, the principles of animation, character design en digital content creation.”

“Afgelopen jaar heb ik een interactieve film geschreven en geregisseerd genaamd Verloren Verbinding. Verder heb ik een vierdaagse workshop Productie gevolgd bij CineSud, gegeven door Desirée te Nuijl. Daarna heb ik de korte film De Ontmoeting geproduceerd en hiervan heb ik ook de audio opgenomen. Momenteel ben ik aan het afstuderen bij Media Valley en werk ik af en toe als productie assistent bij verschillende korte films.”

Kun je meer vertellen over Verloren Verbinding?

“Verloren Verbinding is gemaakt in opdracht van de minor The Narrative van MAMDT. De film gaat over de vader dochter relatie tussen Lara en haar vader John. Als opdracht voor deze minor moesten we in groepjes van maximaal 4 personen een interactieve film maken. De beste films zouden vertoond worden op het Dutch Mountain Film Festival, de voorwaarde vanuit dit festival was dat het verhaal moet gaan over de strijd tussen mens en natuur.”

“We hebben met zijn vieren nagedacht over een verhaal en uiteindelijk kwam Dwayne van Honk met het idee om het verschil tussen de moderne wereld en de oude wereld te benadrukken door een ouder-kind relatie. Dit idee heb ik verder uitgewerkt en daar is dit verhaal uit gekomen. Uiteindelijk is de film in maart dit jaar ook vertoond tijdens het Dutch Mountain Film Festival.”

“De grootste uitdaging van deze film was om van alles te regelen zonder geld. Ondanks dat we geen budget hadden, hebben we toch van alles voor elkaar gekregen, zoals de blokhut en de auto. Daarnaast hebben we wel zelf allemaal een bedrag ingelegd voor de catering en het vervoer. Aangezien ik nog nooit acteurs geregisseerd had, was ook dat een enorme uitdaging. Hier heb ik ook veel van geleerd.”

Wat doe je momenteel en heb je nog plannen voor een nieuwe film?

“Op dit moment ben ik aan het afstuderen bij Media Valley in Sittard. Hier ga ik proberen om het klimaatakkoord en wat men kan doen om het klimaat te verbeteren over te brengen naar 10- tot 12-jarige kinderen. Daarnaast werk ik af en toe bij korte films als productie-assistent. Er liggen nog wat plannen te wachten, maar niks is concreet.”

Wat is voor jou de meerwaarde van CineSud?

“Via CineSud heb ik een heel groot netwerk kunnen opbouwen van filmmakers, in allerlei disciplines. Hierdoor heb ik verschillende opdrachten als productie-assistent gekregen. Daarnaast kan ik ook altijd voor advies over film en gerelateerde zaken terecht bij CineSud en dat vind ik heel fijn.”

Vind je dit interessant?
Via Euregion Shorts geven we een platform aan nieuw filmtalent. Ook je film laten zien? Neem contact met ons op.
Tell me more

Andere content