In gesprek met Vincent de Gram

Nieuwe maker produceerde zijn afstudeerfilm deels in Limburg.

Vincent de Gram studeerde dit jaar af als producent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Dit deed hij met de korte film Morfine, die een duidelijk Limburgs tintje heeft en gemaakt werd i.s.m. CineSud Talent.

“Limburg biedt een hoop kansen voor de Nederlandse film.”

Gekke filmpjes

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Vincent de Gram, 23 jaar oud en ben dit jaar afgestudeerd als producent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met de korte film Morfine, deels in Limburg opgenomen.”

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak?

“Ik haal onder andere veel voldoening uit het goed beëindigen van een draaiperiode. Wanneer alles wat je in de pre-productie georganiseerd hebt samen komt en de draaidagen zonder problemen verlopen. Dan denk je achteraf ‘Dat hebben we toch maar weer mooi gefixed!’ De rush die ik daar uit haal, maakt dat ik meteen weer zin heb in de volgende productie.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Het afgelopen jaar ben ik samen met Leon Golterman bezig geweest met de productie van onze afstudeerfilm Morfine. Een film die gaat over een katholieke huisarts en een jonge co-assistent die betrokken raken bij een verborgen euthanasie. Met deze film willen het gesprek starten over de misstanden die er nog zijn rondom euthanasie. Momenteel ronden we de film af.”

Wat is jouw motivatie geweest om te doen wat je nu doet?

“Mijn passie voor film is in de brugklas ontstaan. We maakten op school allemaal gekke filmpjes die we dan konden uitzenden op het schooljournaal. Dit fascineerde mij zo dat ik vanaf toen heb besloten dat ik later filmmaker wilde worden.”

Lat steeds hoger

Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ een advies te geven, wat zou dat dan zijn?

“Ik zou mezelf adviseren om me eerder op de productie-tak te oriënteren, omdat ik voorheen altijd regisseur wilde worden. Ik denk dat wanneer ik eerder geweten had dat ik later voor productie zou gaan, dat ik nu productietechnisch op een hoger niveau zou zitten.”

Welke prestatie heeft je het meest trots gemaakt?

“Ik denk dat ik na elk project een stukje trotser ben dan de vorige, omdat ik altijd de lat iets hoger probeer te leggen. Maar als ik één project zou moeten kiezen, dan zou ik voor Brocante gaan. Deze film heb ik samen met vrienden van mijn studie na het eerste jaar gemaakt. We waren toen nog heel jong en onervaren, maar hebben wel twee weken in Nederland, België en Frankrijk gefilmd. Ik zal dit project nooit vergeten, vooral omdat het zo ambitieus was en zo onwaarschijnlijk om te slagen. Maar we hebben het toch maar gefixed en ik denk dat ik daar vriendschappen voor het leven aan over heb gehouden. Een ervaring waar we nog steeds over praten.”

Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?

“Na dit jaar ben ik afgestudeerd. Dus ik kijk heel erg uit naar hoe het me zal vergaan in het werkveld. Daarnaast heb ik ook goede hoop dat Morfine het goed gaat doen binnen het festival-circuit. Ik hoop dat daar nieuwe kansen uit ontstaan!”

Limburg

Welke uitdagingen of kansen zie jij in Limburg?

“Ik denk zeker dat Limburg een hoop kansen biedt voor de Nederlandse film. Het landschap is ontzettend filmisch, de mensen zijn geïnteresseerd, vriendelijk en staan veelal openen voor filmopnames. Ook zijn er diverse financieringsmogelijkheden voor film die het filmen in Limburg financieel aantrekkelijk maken. De uitdaging is nu alleen om filmmakers daarvan op de hoogte te stellen en zo meer producties aan te trekken.”

Wat is voor jou de meerwaarde van het maken van films in de regio?

“Ik denk dat het maken van films buiten de randstad meerwaarde heeft, omdat we zo meer van Nederland op het witte doek zien. We kennen zo ondertussen het beeld van de randstad wel. Regio’s als bijvoorbeeld Limburg en de omliggende Euregio hebben nog een hoop plekken die voor het Nederlandse filmpubliek onbekend zijn en aan makers een hoop inspiratie bieden voor nieuwe verhalen.”

Waar zie jij nog verbeteringen?

“Het zou goed zijn als trajecten zoals CineSud Talent beter bekend zijn bij de filmscholen in Nederland en als er zich meer films in de regio gaan afspelen. Ik verwacht dat CineSud in de toekomst een grotere rol gaat spelen in de Nederlandse filmindustrie. Door mijn ervaringen op de HKU gedeeld te hebben, heb ik een hoop studenten enthousiast weten te maken over de mogelijkheden die Limburg biedt voor film.”

Heb je nog tips voor mensen die draaien in Limburg?

“Probeer wanneer je voor een langere periode in Limburg filmt een (luxe-)accommodatie te regelen waar je crew en het liefst ook je cast verblijft gedurende de draaidagen. Het elke dag op en neer rijden naar Amsterdam voor bijvoorbeeld pick-ups van de acteurs kost een hoop tijd en is slopend voor je PA’s. Het beetje comfort dat je de crew kan bieden komt de kwaliteit van de film alleen maar ten goede.”

Meer informatie over CineSud Talent vind je hier!

Andere content