In gesprek met Wesley Sijbers

'Alles voor een mooie film.'

Wesley Sijbers regisseerde de korte film My Job, die binnenkort te zien is tijdens Euregion Shorts. Wij stelden hem enkele vragen.

“Voor het maken van een film heb je dus niet perse veel mensen of veel geld nodig.”

Stel jezelf even voor!

“Ik ben Wesley Sijbers, ik ben 20 jaar en studeer video-editor en cameraman aan het Rijn IJssel in Arnhem. Ik woon in Venray en ben hevig actief als filmmaker. Ik ben tegenwoordig voortdurend wel betrokken bij minimaal één film, of meer natuurlijk.”

Welke film heb je gemaakt en waar gaat hij over?

“Ik heb My Job gemaakt, dit is een fictive documentaire over het werk van een huurmoordenaar. Allemaal nep en verzonnen dus, maar ik moet zeggen dat ik wel nieuwsgierig ben hoe dat in het echt in zijn werk gaat.”

Hoe ben je ooit op het idee gekomen voor deze film?

“Ik was research aan het doen voor een documentaire die ik wilde maken over het  ‘deep web’.  Dat is een compleet annoniem en ontraceerbaar deel van het internet waar dus veel illegale praktijken plaatsvinden. Het inhuren van huurmoordenaars was hier onderdeel van, en dat fascineerde me.”

Wat was de grootste uitdaging tijdens dit project?

“Dit project was de eerste keer dat ik werkte met een Sony A7S (wat nu trouwens mijn standaard camera is). Het werken met een camera die ik eigenlijk niet kende was moeilijk. De belichting is toch weer anders en het achteraf corrigeren van de kleuren was ook nog een hele taak.”

Wat is de grootste les die je geleerd hebt tijdens het maken van de film?

“Een film hoeft niet altijd een hele grote productie te betekenen. Deze film is in totaal gemaakt door drie mensen: zelf was was cameraman, regisseur en editor. Een studiegenoot van me deed geluid en natuurlijk de actuer. Meer dan dat was ook niet nodig. Voor het maken van een film heb je dus niet perse veel mensen of veel geld nodig.”

Welke filmmaker is je grote voorbeeld en waarom?

“Een echt concreet voorbeeld heb ik niet echt. Ik kan wel zeggen dat ik door middel van het maken van films mensen een boodschap wil meegeven. Niet een simpele boodschap waarin ik zeg “de wereld zit zo en zo in elkaar,” maar ik wil dat mensen zich dingen gaan afvragen en vervolgens zelf met een antwoord komen. Ik als filmmaker heb de antwoorden ook niet, alleen de vragen.”

Wat doe je momenteel en heb je nog plannen voor een nieuwe film?

“Momenteel sta ik net voor de draaiperiode van twee korte films. Waarvan één heel kort (2 à 3 minuten) die ik regisseer en een langere (20 minuten) waarvoor ik DOP ben. Ook zijn nog enkele plannen in ontwikkeling.”

Wat is voor jou de meerwaarde van CineSud?

“CineSud is een heel mooi platofm voor filmmakers om connecties en contacten op te doen. Dat leidt natuurlijk weer tot mooie samenwerkingen en nog mooiere films! Alles in het teken van mooie film, nietwaar!?”

Vind je dit interessant?
Ook jezelf of je eigen film een podium bieden via CineSud? Neem contact met ons op.
Tell me more

Andere content