Inspiratie: iconische filmscėnes

Oh buurman, wat doet u nu?

Filmkijkend Nederland parodieert met regelmaat iconische scènes uit de eigen of internationale cinema. Wat zijn jouw favoriete of meest beklijvende filmscènes ooit? Wij selecteren er alvast drie.

Iconische filmscènes

In goede films zitten doorgaans enkele scènes die je als kijker niet vergeet, zogenaamde kernscènes of iconische scènes. Scènes kunnen om allerlei redenen kernscènes zijn. Ze kunnen grappig, ontroerend of juist totaal verwarrend of zelfs onnozel zijn. Eén ding hebben ze wel gemeen: ze blijven het gros van het publiek tot in lengte van dagen bij en veroveren vaak zelfs een klassieke status. Wie het heeft over Psycho heeft het over de scène in de douche, en wie het over The Exorcist heeft, denkt gelijk aan het personage Regan dat boven haar bed zweeft of haar hoofd moeiteloos 360 graden draait.

Factoren

Een gemeenschappelijk karakter en (dus) verklaring waarom sommige scenes uitgroeien tot een iconische is niet eenvoudig te vinden. Zo is een verband tussen de ‘Oh buurman, wat doet u nu?’-scène uit Flodder en bijvoorbeeld de liquidatie-scène uit Oorlogswinter niet 1,2,3 te leggen. Wel kunnen we aan de hand van enkele iconische scènes factoren abstraheren die een scène memorabel kúnnen maken.

Zo kunnen de beelden iconisch zijn (denk bijvoorbeeld aan de regenscène uit Turks Fruit), de personages en hun dialogen (scènes uit de Flodder-films en films van Alex van Warmerdam) of heeft de scène ook als losstaande sequentie zijn waarde. Dit laatste kan op allerlei manieren. Zo speelt de eerder genoemde scène uit Oorlogswinter in op een kernemotie, zijn veel scènes uit het oeuvre van Van Warmerdam ook humoristisch als geïsoleerd geheel en zijn bijvoorbeeld de douchescène uit Schatjes! en de liftscène uit Blue Movie als camp de collectieve herinnering ingegaan.

Andere content