Inspiratie: visual effects Stalingrad

Illusie creëert werkelijkheid.

Doorgaans neemt een bioscoopbezoeker alles wat hij in beeld ziet voor waar aan. Dit geldt niet alleen voor meer alledaagse zaken als vliegtuigen, vogels en vlinders, maar ook voor de Gollums, Orcs en andere rare wezens.

Visual effects

Visual effects (VFX) worden echter veel vaker toegepast dan we allemaal beseffen. Die ene lantaarnpaal, dat kleine klokje op de achtergrond of de strepen op de weg zijn vaak net zo goed afkomstig uit de computer en waren ten tijde van de opnamen helemaal niet aanwezig. Wellicht niet zo’n spectaculaire ingrepen, maar het geeft maar aan dat we als kijker van een doorsnee film van alle kanten worden ‘bedrogen’.

Om een idee te geven van hoe in de post-productie van alles en nog wat gebeurt met het origineel geschoten materiaal, hieronder de visual effects breakdown van de Russische miljoenenproductie Stalingrad (2013). Deze spectaculaire oorlogsfilm zit vol met grootste veldslagen en explosies en zorgde voor een zware uitdaging voor het VFX-team. Toch waren het niet alleen maar explosies, vliegtuigen en tanks die door de computer werden gegenereerd. Oordeel zelf of ze erin geslaagd zijn u te overtuigen van de filmische werkelijkheid …

Andere content