Limburgs Talent: Jeroen Willems

Internationaal gevierd ras-acteur met zelden vertoonde kwaliteiten.

In de reeks ‘Limburgs Talent’ selecteren we periodiek een audiovisueel talent van Limburgse bodem. Vandaag de Maastrichtse acteur Jeroen Willems (1962-2012), een klassieke klasbak op zowel theater, televisie als het witte doek, die helaas veel te vroeg overleed.

Over de acteur

Jarenlang was Jeroen Willems, in 1962 geboren te Maastricht alwaar hij ook de Toneelschool doorliep, voornamelijk op het toneel of op televisie te zien. Pas de laatste jaren verscheen de acteur steeds vaker op het witte doek. Met rollen in goed bezochte films als Zomerhitte (2008) en Komt een Vrouw bij de Dokter (2009), in combinatie met grote rollen in groots opgezette Nederlandse series als Annie MG (2010) en De Troon (2010), groeide zijn bekendheid bij het grote publiek.

Of het nu een grote of kleine rol betrof, Willems wist de kijker keer op keer in te pakken. Als Prins Claus wist hij in Majesteit (2010) niet alleen goed in de huid van de Prins te kruipen, maar ook voor de nodige (en enige) ontroering te zorgen. In Komt een Vrouw bij de Dokter zorgde hij in de paar scènes die hij had voor het juiste tegenwicht en inzicht voor het hoofdpersonage Stijn (Barry Atsma). In Cop vs. Killer (2012) was hij vervolgens even koelbloedig als breekbaar.

Zijn kwaliteiten? Willems viel vooral op door het verfijnde gebruik van zijn stem en imposante (klein of groot) mimiek. Als geen ander gaf hij personages een gelaagdheid mee die steevast balanceerde tussen twee extremen: charismatisch (sterk) en breekbaar. Zo werd elke rol interessant en vaak ook indringend. Willems was een klasbak pur sang. Oh ja, en zingen kon ‘ie ook.

De Drie van Jeroen Willems

Nynke (2001)

Hoewel de hoofdrol in Nynke is weggelegd voor Monic Hendrickx, maakt Jeroen Willems als advocaat, dichter en politicus Pieter Jelles Troelstra minstens zoveel indruk. Als geen ander weet hij de fanatieke, ietwat narcistische Troelstra neer te zetten als een mens van vlees en bloed. Speciaal voor de rol leerde Willems het Friese dialect aan, wat voor een buitenstaander bijzonder overtuigend klinkt. Net als de gehele productie blinkt het spel van Willems uit in grootsheid en detail. Werd voor zijn rol genomineerd voor het Gouden Kalf voor beste acteur, maar verloor van Fedja van Huêt (AmnesiA).

Komt een Vrouw bij de Dokter (2009)

Met de rol van Frenk in Komt een Vrouw bij de Dokter liet Willems zien dat een kleine rol geen probleem hoeft te zijn om een grote indruk achter te laten. In de Kluun-verfilming fungeert het personage Frenk als tegenhanger van de losbandige, impulsieve Stijn (Barry Atsma). Frenk is Stijns beste vriend, een sterke persoonlijkheid een een intelligent man. In de relatief weinige scènes die Willems heeft, laat hij zien bijzonder charismatisch te zijn. Beste scène is die waarin Frenk, tijdens een feestje op het werk, doorheeft dat Stijn een nieuwe maîtresse heeft. “Jij haalt liefde en geluk door elkaar.”

Majesteit (2010)

Niets is zo moeilijk als het neerzetten van iemand van het Koninklijk Huis. Vaak stranden de rollen in karikaturen. Willems slaagt er in Pieter de Baans Majesteit uit 2010 in om van Prins Claus meer te maken dan ‘de man van Beatrix’, zoals we die kennen van televisie. Zijn optreden is kwetsbaar en ontroerend. Ook hier weet Willems in slechts een handjevol scènes veel inhoud aan zijn karakter mee te geven.

Over de auteur

Guido Franken

Guido Franken (1988, Brunssum) behaalde zijn Master ‘Film en Televisie’ aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn werk als producent van korte films, documentaires en animaties is hij oprichter van NeerlandsFilmdoek.nl, drijvende kracht achter CineSud en sinds 2016 Limburg Film Commissioner. Tevens is hij festivaldirecteur van Euregion Shorts Film Festival en SHIFT Film Festival.

Andere content