Limburgse filmmaker strijdt voor onafhankelijk Limburg

Remy Kooi zet hilarische crowdfund-campagne in om laatste deel film Soeverein gefinancierd te krijgen.

Filmmaker Remy Kooi uit Maastricht neemt in zijn nieuwste kort film Soeverein de huidige wereld op de hak. Na de Brexit, referenda en onafhankelijkheidsverklaringen is Limburg het zat! Als de Europese Unie uit elkaar valt, waarom daar stoppen? Iets wat iedere Limburger al vaker heeft gedacht wordt nu werkelijkheid: een onafhankelijk Limburg!

Soeverein

Dit is de wereld van filmmaker Remy Kooi’s volgende film, Soeverein. Een wereld waarin Limburg onafhankelijk wordt is iets waar menig Limburger tussen de gangen van de kazematten, mijnen en middelbare scholen over roddelt. Bij Soeverein gaat het echter nog een stapje verder, Limburg wordt niet zomaar onafhankelijk, Limburg wordt eerder een soort Verenigde staten van Limburg. Een Limburg waarin de steden en dorpen hun eigen grenzen en wetten hebben opgesteld. Waar dorpsstaatjes als GrootsWelsden, Koningslust en Moerslag verdedigd worden door de lokale schutterij en een metershoge muur.

Het verhaal van Soeverein is dat van Ger, een grenswachter van een klein deelstaatje in het Heuvelland. Vanuit zijn grens kantoortje beschermt Ger zijn door muren en heuvels omringde Landje op een uiterst bureaucratische manier. Niemand komt langs Ger omdat hij precies alle regels, protocollen en wetten kent. Dit alles verandert echter als er ineens een vreemdeling voor hem staat die weigert op te geven. De volhardendheid van de vreemdeling dwingt Ger om uit zijn eigen sleur te komen.

Realiteit haalt fictie in

De Brexit leek, net als Donald Trump’s presidentschap, nog zeer onwaarschijnlijk toen het Limburg Film Fonds besloot om als eerste dit project te steunen. Ook CineSud heeft het project inmiddels onder haar arm genomen.Ondertussen haalt de realiteit echter fictie in een rap tempo in. Trump wil nog steeds een muur bouwen tussen de VS en Mexico, Schotland wil Groot Brittannië verlaten en Catalonië ligt overhoop met Spanje. Hoewel wij hier tussen muren van kool en mergel altijd spreken van een kwestie van geduld is het geduld van deze filmmakers op, deze film moet gemaakt worden! Daarom zijn de makers van Soeverein nu hard op zoek naar dat laatste beetje om hun film leven in te blazen middels crowdfunding.

Crowdfunding

Geheel in lijn met de actualiteit is er daarom een een crodfund-campagne gedacht in stijl van fake news. De (interim-)president van Onafhankelijk Limburg en het generaal secretariaat roepen Limburgers op om snel hun paspoort aan te schaffen, voor de grenzen sluiten. Voor diegenen met politieke ambities is er natuurlijk ook de mogelijkheid om (geheel volgens Limburgse traditie) zich de functie van minister van financiën in te kopen of zelfs het Presidentschap! Daarmee verzekeren zij zich niet enkel een vrije doorgang voordat de grenzen gaan sluiten (en diplomatieke onschendbaarheid) maar ook een speciaal plaatsje op de premiere!

De makers

Soeverein is een productie van Seizure Productions in co-productie met CineSud. De film wordt geregisseerd door Remy Kooi. Eerder werkten zij allen al samen aan de succesvolle korte film Mischa (2015). Deze film bereikte wereldwijd meer dan 45 festivals en won diverse prijzen in o.a. Canada, de Verenigde Staten, Spanje en Nederland. Soeverein beleeft een speciale voorpremière tijdens het SHIFT Film Festival in Maastricht, medio november 2018.

Steun een Soeverein Limburg!

Andere content