Limburgse films op het Nederlands Film Festival

Een overzicht van producties met aantoonbaar (grote) Limburgse inbreng in de selectie van het Nederlands Film Festival 2018.

Het Nederlands Film Festival staat weer voor de deur. Van 27 september tot en met 5 oktober komt heel Nederland in Utrecht samen om de Nederlandse film te vieren. Was dat decennialang vooral een randstedelijk feestje, de laatste jaren zien we een opmars van film in en uit de regio. Met name Limburg toont zich sinds 2012 zeer actief. Een overzicht van de films met een Limburgse link in de selectie van het NFF 2018.

Speciale vermeldingen

Traditiegetrouw nemen Limburgse makers een grote plaats in wanneer het aankomt op de de selectie van het Nederlands Film Festival. Producenten als Rinkel Film en Pupkin Film worden gerund door Limburgse makers en met regisseurs als Michiel ten Horn, Remy van Heugten en Jim Taihuttu lopen er al jaren grote namen uit Limburg in de filmwereld rond. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Onderstaand geven we een overzicht van de belangrijkste selecties van films met een Limburgse link, te beginnen met enkele speciale vermeldingen.

Speciale vermeldingen

Sinds 2015 selecteert het Nederlands Film Festival een Forum van de Regisseurs. Dit programma is speciaal gewijd aan makers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie. Vorig jaar zat de uit Geleen afkomstige Noël Loozen in deze prestigieuze selectie, dit jaar is dat Luciënne Venner met haar productie Error of Eros. Luciënne zit met haar productie ook in de Debuutcompetitie, evenals Sophie van de Pol met Fucking Cola en Marie van Vollenhoven met Papieren Land.

*dit artikel wordt na lancering van de complete catalogus geüpdate

Lange films

Op gebied van lange producties vallen er ook dit jaar weer veel producties met een Limburgse link op. In de Gouden Kalf Competitie zitten:

 • Billy, Theo Maassen

Geproduceerd door Pupkin Film van Pieter Kuijpers, deels opgenomen en mede gefinancierd door de gemeente Heerlen en met deels een Limburgse crew.

 • Dikkertje Dap, Barbara Bredero

Deels opgenomen in GAIA ZOO in Kerkrade.

 • Oude Liefde, Nicole van Kilsdonk

Deels opgenomen op locatie in Noord-Limburg, met onder meer Hadewych Minis in de hoofdrol.

 • Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer, Aram van de Rest

Opgenomen in Valkenburg.

 • Nao ’t Zuuje, Rob Hodselmans

Documentaire van Rob Hodselmans over carnaval in Venlo.

Verder gaat tijdens het festival in première de film Rafael van Ben Sombogaart, geproduceerd door Reinier Selen (Rinkel Film).

*dit artikel wordt na lancering van de complete catalogus geüpdate

Korte films

 • Fucking Cola, Sophie van de Pol

Sophie van de Pol studeerde af aan de Toneelacademie en maakte eerder al twee korte films in de Provincie. Fucking Cola schoot ze volledig in Eijsden-Margraten met deels Limburgse cast en crew en met steun van CineSud. De film is onderdeel van de Debuutcompetitie.

 • The Hangman, Tim Sagl

Korte horror van Tim Sagl, een van de CineSud Talenten. De film is onderdeel van de jaarselectie en maakt deel uit van het educatieprogramma van het Nederlands Film Festival voor 1500 middelbaar scholieren.

 • At Midnight Plays a Dance Tune, Roy Seerden

Korte, hallucinerende documentaire van de Geleense regisseur Roy Seerden, gemaakt met steun van CineSud. De film is onderdeel van de studentencompetitie.

 • Papieren Land, Marie van Vollenhoven

Middellange, eigenzinnige documentaire van Marie van Vollenhoven. De film maakt deel uit van de Debuutcompetitie.

 • Error of Eros, Luciënne Venner

Korte experimentele film van Luciënne Venner, geselecteerd voor niet alleen de Debuutcompetitie maar ook voor het Forum van de Regisseurs.

 • Il Silenzio Delle Cicale, Veronica Schöberer

Afstudeerfilm aan de MAMDT over de moeilijke emotie die eenzaamheid heet. De film maakt deel uit van de studentencompetitie.

*dit artikel wordt na lancering van de complete catalogus geüpdate

Andere content