Lokale omroepen willen meer geld

Omroeporganisaties vragen om 30 miljoen euro extra.

260 lokale omroeporganisaties hebben eergisteren bij de Tweede Kamer gepleit voor meer geld voor hun activiteiten. Volgens de organisaties is er 30 miljoen euro extra nodig om aan de wettelijke taken te voldoen.

Kwetsbaar

De lokale omroepen zijn al lange tijd een bron van zorg. De positie van vele omroepen is erg kwetsbaar, en er wordt al jaren gekeken hoe de situatie op een structurele manier kan worden opgelost zodat de kwaliteit en de continuïteit van het aanbod kan worden voortgezet. In Gooi en Eemlander valt te lezen dat driekwart van alle lokale omroepen in Nederland slechts €25.000 per jaar ontvangt. Een gemiddelde uitzenddag op de regionale televisie kost al €29.000.

Koepelorganisatie stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) trekt daarom aan de bel en vraagt 30 miljoen euro per jaar extra: “Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen. Gemeenten voeren bijvoorbeeld meer en meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Daarmee wordt de controlerende en agenderende functie van de lokale publieke omroepen alleen maar belangrijker.”

Of het nieuwe kabinet aan de wensen gehoor zal geven, is nog niet bekend.

“Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten betalen.”

Andere content