Maarten Brorens over acteren: “Het laat je nooit echt los”

Als acteur is het belangrijk dat je jezelf goed leert kennen.

Vanuit zijn flat aan de Promenade in Heerlen constateert schrijver en acteur Maarten Brorens dat in Limburg de afgelopen jaren grote stappen vooruit zijn gezet op filmgebied.

“Ik kan me nog goed herinneren dat ik vijf jaar geleden over de oprichting van CineSud las in de pers. Ik had meteen zoiets van, hier moet ik bij zijn.”

Interview

Gewoon doen

Al vanaf de eerste bijeenkomst in oktober 2011 worden de activiteiten van Cinesud goed bezocht en is er inmiddels een hecht netwerk ontstaan van makers die elkaar helpen. Volgens Maarten is dat ook een van de grootste veranderingen van de afgelopen jaren. “Er zijn ontzettend veel producties gemaakt sinds de start van CineSud. Er is een mentaliteit ontstaan om niet naar de obstakels te kijken, maar gewoon de camera te pakken en te beginnen.”

Deze hands-on mentaliteit kenmerkt ook Maarten, die altijd bereid is andere makers en de organisatie te helpen. “Iedereen kan zijn voordeel halen uit een netwerk als dit,” vervolgt Maarten. “Tips, informatie, werk: het is veel meer dan alleen een netwerk. Voor mij is het zelfs vriendschap. Het heeft mij echt het gevoel gegeven dat ik niet meer weg hoef te trekken. Regelmatig word ik gevraagd voor projecten, doe ik mee aan cursussen, help ik andere mensen en blijf ik mijn horizon verbreden. Ook Euregion Shorts is weer een fantastisch initiatief. Het laat zien wat we hier met z’n allen doen. Ik word er gewoon oprecht blij van!”

Samen

Nu Euregion Shorts toch al ter sprake gekomen is, vragen we Maarten meteen naar zijn favoriete korte film uit de Euregio die hij de laatste jaren heeft gezien. “Mischa van Remy Kooi duikt dan toch meteen op in mijn gedachten. Met beperkte middelen is een mooi resultaat neergezet. De halve familie van Remy is in de film te zien en hijzelf heeft niet alleen geregisseerd, maar ook nog de montage, kleurcorrectie en visual effects gedaan. Alles ziet er werkelijk fantastisch uit. Onder andere deze film staat voor mij symbool voor CineSud: met z’n allen samen de schouders eronder zetten om er iets tofs van te maken.”

Zelf werkte de acteur ook regelmatig mee aan producties waarbij CineSud betrokken was. Daarnaast speelde hij hoofd- en bijrollen in nationale producties en commercials, zoals onder meer reclames van Albert Heijn, de Duitse tv-serie Tatort en de speelfilm Mijn avonturen door V. Swchwrm. “Ik vreet me vast in elk project, maar het meest uitdagend was toch wel de no-budget korte film Weemoed van Yorn Heijnen. De film draait volledig rond mijn personage en ik moest alles alleen doen als acteur. Normaal haal je energie uit een tegenspeler. Dit was een grote uitdaging en ik moest alles wat ik geleerd heb in de strijd gooien. In dit geval was method acting de juiste methode. De film gaat over rouwverwerking en depressie, geen eenvoudige thema’s. In aanloop naar de draaiperiode was ik er voortdurend mee bezig. Het liet me nooit echt los.”

Duik in de ziel

Van oorsprong is Maarten schrijver en journalist, daarnaast schoolde hij zich als acteur. De afgelopen jaren volgde hij vele cursussen en workshops. Welk advies hij zou meegeven aan een beginnend acteur? “Vraag jezelf af waarom je acteur wil worden. De motivatie moet van binnenuit komen, je moet acteren heerlijk vinden. Je moet je constant blijven bijscholen door middel van workshops en trainingen. Praat met regisseurs en zorg voor een groot netwerk. Neem een open houding aan tijdens de voorbereidingen en op een set. Niet denken dat je alles al weet, blijf leergierig en ben blij met nieuwe impulsen. En blijf geloven in jezelf. Wat mij ook altijd helpt is het observeren van mensen. Als het mooi weer is, installeer ik me soms op een terras en kijk ik gewoon naar andere mensen. Je bent als acteur als het ware constant bezig met je vak. Alle emoties die je ervaart moet je opslaan. Kijk ook genoeg films en bezoek theatervoorstellingen. Alles wat met je vak te maken heeft, moet je opslurpen. Het laat je dus eigenlijk nooit echt los, daarom is het zo belangrijk dat je het écht van binnenuit wil doen.”

“Het is ook heel belangrijk jezelf goed te leren kennen. Toen ik met method acting begon, kwam ik erachter dat al mijn gevoelens onder een deksel zaten. Ik leefde op een regelmatig niveau, zonder hoogte- of dieptepunten, geen zwaar verdriet maar ook geen grote vreugde. Door het acteren kwam er steeds meer bij me los. Ik kwam dichter bij mijn emoties en veranderde hierdoor op emotioneel gebied. Mijn spelontwikkeling en emotionele ontwikkeling liepen parallel. Ik liet veel meer emoties toe en werd sensitiever. Durf in je eigen ziel te duiken en kijk wat er te halen valt. Gebruik dit om je verhaal op de krachtigste manier te vertellen. Want dat is wat je doet als acteur: je vertelt een verhaal door overtuigende emoties in te zetten.”

Over de auteur

Guido Franken

Guido Franken (1988, Brunssum) behaalde zijn Master ‘Film en Televisie’ aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn werk als producent van korte films, documentaires en animaties is hij oprichter van NeerlandsFilmdoek.nl, drijvende kracht achter CineSud en sinds 2016 Limburg Film Commissioner. Tevens is hij festivaldirecteur van Euregion Shorts Film Festival en SHIFT Film Festival.

Andere content