Mark Weistra: “Ik kijk vooral uit naar de dood van 3D films”

Mark Weistra is de ongekroonde koning van de lowbudget film. Hij maakte onder meer Taxandria en Kristen, welke goede kritieken kregen van de pers.

“Ik wil meer films. Meer films. Meer films!”

Goedemorgen, Mark! Vertel eens wie je bent, wat je doet …

“Mijn naam is Mark Weistra, alweer 41 jaar, kom uit Leeuwarden en woon in Amsterdam. Als student heb ik zowel de HKU als de Filmacademie gedaan. Als complete filmfreak runde ik lange tijd een videotheek. Momenteel geef ik les en werk ik aan verschillende filmprojecten, vaak low- of zelfs no-budget. Twee (een rauw drama en een kinderfilm) zijn gedraaid voor de zomer en zijn we op dit moment aan het monteren.”

Waar geniet je keer op keer van in het vak?

“Alle aspecten van het film maken zijn fantastisch! Vroeger ging het mij nog vooral op het eindresultaat, maar over de jaren – door het krijgen van kinderen en het verlies van mijn vader – leef ik meer voor ‘het moment’ en geniet ik, zeker bij het film maken, van elke stap in het proces. Niet alleen geeft dat meer plezier en verhoogt het de creativiteit, het proces is ook te lang als je het alleen maar doet vanwege het uiteindelijke resultaat.”

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik heb de eerste montageversie klaar van een klein rauw drama over een politieverhoor dat uit de hand loopt. De film is zwaar geïnspireerd op de Amerikaanse cinema uit de jaren zeventig. Denk vooral aan het werk van Sidney Lumet. Het gaat om de soms dierlijke fantasieën die we stiekem hebben en de geheimen die we met ons mee dragen. De film heeft maar vier rollen. Bart Klever heeft de hoofdrol en ook Terence Schreurs (uit ‘Kristen’) doet weer mee. De reacties zijn tot nu toe erg goed en ik verwacht de film begin 2017 af te hebben.”

“Ook heb ik bijna alle opnamen afgerond van een kinderfilm. De film is een mix van ‘The Goonies’ en ‘The Princess Bride’: twee van mijn (vele) favoriete films. Ik kan hier nog niet teveel over zeggen. De producenten willen zoveel mogelijk nog geheim houden. En als laatste werk ik met de schrijver Anthonie Holslag aan een nieuwe horrorverhaal om (hopelijk) in 2017 te draaien.”

Wat is jouw motivatie geweest om films te gaan maken?

“Ik werd verliefd op film toen ik 11 was en ‘Back to the Future’ zag. Het bleek de liefde van mijn leven te zijn (niet aan mijn vrouw vertellen!). Niets is geweldiger dan zelf mijn kleine steentje toe te voegen aan de geweldige filmwereld en -geschiedenis.”

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

“Met betrekking tot Kristen zijn er veel dingen geweest waar ik blij en trots op ben. Het belangrijkste is dat we het ‘gewoon’ gedaan hebben. Dat klinkt misschien een beetje slap, maar om met niets te beginnen en uiteindelijk met een echte speelfilm te eindigen zie ik als een klein wonder.”

Wat adviseer je aan andere filmtalenten en -makers?

“Maak films die je zelf graag zou willen zien. Klinkt simpel, maar ik weet uit ervaring dat veel makers niet de films maken die ze zelf specifiek, en met plezier, zouden zien. Verder wil ik vooral meer films. Meer films. Meer films. Ik wil MEER films. Vanuit elke maker, elke regio, elke taal, elk dialect, elk genre, etcetera … En: wees niet bang! Alles komt goed. Laat die controle nou eens los en geniet van het moment!”

Zijn er ontwikkelingen in de filmwereld waar je naar uitkijkt?

“Ik kijk vooral uit naar de dood van 3D films. En ik hoop dat film, en de maatschappij, weer iets minder consumptie-gedreven word. Ik mis dat oudere films uitgezonden worden (en ook breed bekeken). Het lijkt steeds meer te gaan om de films die nu populair zijn en dat er minder interesse is voor de meer dan 100 jaar filmgeschiedenis. Ik hoop dat dit ooit weer wat terugkeert.”

Welke kansen zie jij voor filmmaken in de Euregio en in Nederland?

“Ik denk dat het belangrijk is om niet te proberen films voor iedereen te maken. Het gaat mij niet specifiek om een regio, maar meer om eigenheid in films te krijgen in een wereld die steeds meer gaat om de grootst mogelijke getallen binnen te krijgen. Vooral op genre-gebied kunnen we hier verder gaan dan de Amerikaanse film, we kunnen onze eigen stijl en geschiedenis meer verwerken in genre-films. Mijn allergrootste vijand is de Nederlandse Calvinistische cultuur. Daar moeten we toch, hopelijk, wat van af. Want ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is funest voor drama.”

Mark Weistra was eerder al te gast bij CineSud. Benieuwd naar toekomstige gasten?

Andere content