Noorse, Belgische én Limburgse makers pakken grote prijzen Euregion Film Festival 2018

Wild Beasts van Sverre Kamme en Stille Storm van Guido Coppis bekroond door internationale jury.

Zaterdagavond zijn tijdens de derde editie van het Euregion Film Festival de Crossborder Film Awards uitgereikt in tien categorieën. De Noorse korte film Wild Beasts van Sverre Kamme werd door de jury verkozen tot beste film. Stille Storm van Guido Coppis werd door de internationale jury verkozen tot beste Euregionale film.

Awards

In totaal werden er tien prijzen en twee stimuleringsprijzen uitgereikt. Het complete overzicht:

 • Audience Award – Hotel Oswald (Kim Hotterbeekx)
 • Best 148 Hour Docs – Van het Hart (Frank Janssens)
 • Best 148 Hour Cinematography – Van het Hart (Frank Janssens)
 • Best International Film – Wild Beasts (Sverre Kamme)
 • Best Euregional Film – Stille Storm (Guido Coppis)
 • Youth Jury Award – Day of Reckoning (Gideon van Eeden)
 • Virtual Reality Award – Marilyn Martinez (Lucia Galindo Martinez)
 • Online Competition Award – If I Could Choose (Zarko Sebic)
 • Winner Pitch (€2.500 powered by CineSud) – For Richer, For Poorer (Rembert Evenepoel & Manu Smet)
 • Extra Stimuleringsprijs Pitch (€750 powered by CineSud) – Genekt (Larry Erens)
 • Extra Stimuleringsprijs Pitch (€500 powered by CineSud + one year free membership EDN) – Khannea 2118 (Brian den Hartog)

De professionals jury van het festival bestond dit jaar uit de Vlaamse acteur en regisseur Guido de Craene, directeur van Apollo Kino in Aachen Simon Kluge en kunstenaar en distributeur van kortfilms Rosa Vrij en was daarmee een afspiegeling van de Euregio Maas-Rijn. De jongerenjury bestond uit Leigh Oudman, Iris Conotte, Nuria List, Elian Schure, Erwin Swampillai en Arthur de Weerdt. Voor de jurering van de 148 Hour Docs schoof Joost Seelen aan. De pitch-jury bestond uit producent Harro van Staverden, regisseur Ben Verbong en documentairegoeroe Paul Pauwels (European Documentary Network – EDN).

Euregion Film Festival

Het Euregion Film Festival vond dit jaar voor de derde keer plaats. Schunck* – en met name Filmhuis De Spiegel – in Heerlen stond van 22 tot en met 25 maart in het teken van korte en lange films, randactiviteiten voor makers en interactieve activiteiten voor het publiek. Naast de vertoning van 17 korte films in competitie – waaronder 5 premières –, 9 out of competition en 6 VR films, stonden er verder nog CineTalks op het programma met onder meer Johan Leysen, Kristof Hoornaert, Joost Seelen, Germen Boelens, werden er drie feature films vertoond en was er de award show. Ook vond de tweede editie van DocCampus plaats, een tweedaags programma waarin documentairetalent door middel van persoonlijke coaching, lezingen en discussies op de hoogte blijft van de laatste stand van zaken in de documentairewereld en hun eigen project en skills kan aanscherpen en versterken. Verder waren er nog diverse workshops, een special rond Joost Rekveld en vonden er coachingssessies plaats met onder andere Remy van Heugten. Tevens vond de eerste editie plaats van 148 Hour Docs, waarin uiteindelijk vier documentaires van maximaal tien minuten werden opgeleverd. Tot slot vond de tweede editie plaats van de Crossborder Film Conferentie, welke in het teken stond van internationaal co-produceren. Gastsprekers waren onder meer Peter Bouckaert, Harro van Staverden, Reinier Selen en Paul Pauwels. Tijdens de Crossborder Film Conferentie kregen 7 makers de kans een nieuw project te pitchen prijzen te winnen tot een bedrag van €3.500.

Succes

Het festival was met 1020 bezoekers een groot succes (750 in 2017). De bezettingsgraad voor de drie feature film-vertoningen lag op 75%, die van de short films op ruim 90%. Opvallend in vergelijking met vorig jaar was de stijging in aantal bezoekers voor de korte films (165 in twee blokken t.o.v 50 vorig jaar). Ook de out of competition booth i.c.m. de VR-opstelling trok enkele honderden bezoekers. Met meer dan 80 filmmakers van over de hele wereld – van Italië tot Rusland tot Engeland, maar met name uit België, Nederland en Duitsland – was deze derde editie ook op gebied van industry-activiteit het meest succesvol.

Voor de 2019 editie gaat CineSud de samenwerking aan met partners uit Genk en Aachen. Hierover volgt meer nieuws in de komende maanden.

Andere content