Over ons

CineSud biedt filmmakers unieke kansen in het hart van Europa en brengt makers en publiek samen.

CineSud is de filmhub voor talent en industry professionals in het hart van Nederland, België en Duitsland. Binnen de hub ontmoeten nieuwe filmmakers en professionals elkaar, werken ze samen en worden er activiteiten georganiseerd om hun kwaliteiten en skills te vergroten.

CineSud organiseert filmlabs, industry events en vele andere filmactiviteiten. Ook (co-)initieert de stichting jaarlijks een tiental producties en is het de aanjager en belangenbehartiger voor de filmsector. CineSud maakt meer mogelijk: niet alleen door haar eigen activiteiten en het werk voor het veld, maar ook door productiegelden te werven en initiëren voor filmmakers. Sinds haar oprichting in 2011 heeft CineSud een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van talentontwikkeling en productie (binnen de audiovisuele sector) in Nederland en daarbuiten.

Word lid of doneer

Dé filmhub in de Benelux

CineSud is de filmhub in het hart van de grensregio Nederland, België en Duitsland. Met een focus op nieuwe filmmakers en industry professionals biedt CineSud nieuwe en gevestigde filmmakers unieke kansen zichzelf en hun projecten verder door te ontwikkelen én te realiseren. Als enige regio in Nederland biedt CineSud filmmakers uit alle windstreken een afgestemd pakket aan activiteiten op gebied van netwerk, training en financiering. 

Vanzelfsprekend ontbreekt ook de koppeling met publiek niet: naast eigen publieksactiviteiten organiseert CineSud in samenwerking met vele partners diverse mogelijkheden voor makers om hun projecten te tonen aan een breed (internationaal) publiek. Ook worden er jaarlijks meerdere interactieve activiteiten georganiseerd waar jong en oud zelf films kunnen maken of meer over film(maken) kunnen leren.

Unieke filmlabs en trainingsprogramma's
Volg workshops, talks en krijg persoonlijke coaching
Internationaal netwerk van professionals, fondsen en instanties
Aanjager en kartrekker voor productiemiddelen, groei en afstemming binnen de sector
Kijk en beleef film via een online academy, magazine en video-on-demand
CineSud is een cruciale speler in deze unieke grensregio van Nederland. Harro van Staverden

Toonaangevend

In een kort tijdsbestek heeft CineSud gezorgd voor een succesvolle en toonaangevende blauwdruk voor filminitiatieven, met bewezen nationale en internationale importantie. Enkele van de behaalde successen voor filmmakers zijn de installatie van een regionaal filmfonds en regionale film commissioner, de lancering van de eerste Shorts en Feature Film Labs in Nederland en het artistieke succes van korte producties uit het CineSud ShortsLab programma. CineSud is als enige Nederlandse organisatie onderdeel van het prestigieuze Screen Talent Europe netwerk en daarnaast lid van de Short Film Conference. In 2021 was CineSud founding father van het netwerk Screen Talent NL.

Sluit je ook bij ons aan

CineSud nodigt nieuwe filmmakers, industry professionals, filmorganisaties en andere filminitiatieven uit de hele Benelux aan zich aan te sluiten bij de filmhub. Door samen te blijven bouwen aan en te investeren in een stevige filminfrastructuur in deze grensregio, zorgen we ervoor dat er (nieuwe) unieke kansen ontstaan voor filmtalent uit alle windrichtingen en (internationale) co-producties in de snelst groeiende filmregio van Nederland. CineSud behartigt de belangen van het totale filmnetwerk in onze unieke grensregio en door ons te verenigen staan we sterk. Dat hebben de afgelopen jaren al bewezen met de grote stappen die zijn gezet.

Limburg is de bron van al mijn verhalen. Een plek vol van dramatiek, maar met een ongekende schoonheid. Remy van Heugten

Ontstaansgeschiedenis

Na een onderzoek van de Provincie Limburg naar de levensvatbaarheid van film in deze regio werd in oktober 2011 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht middels een feestelijke bijeenkomst het startsein gegeven voor de lancering van CineSud. De eerste bijeenkomst was een feit, een digitaal platform ging online en de eerste workshops werden gepland.

CineSud werd opgericht door Elbe Stevens, Patrick Oliemeulen en Billy van den Ende. Vanaf januari 2012 ligt de dagelijkse leiding van de stichting in handen van Guido Franken. Het oorspronkelijke bestuur trad af in april 2012. Wil je weten hoe CineSud momenteel georganiseerd is en wat onze missie is? Lees dan snel verder.

De organisatie

Sinds 1 januari 2016 onderschrijft CineSud de Governance Code Cultuur. Sinds januari 2020 tevens de Culturele Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code. Als besturingsmodel van de stichting is gekozen voor het ‘Raad van Toezicht-model’. De Raad van Toezicht bestaat uit minimaal drie en maximaal zeven leden. Statutair zijn de leden van de Raad van Toezicht benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen ze eenmaal worden herbenoemd. De stichting wordt geleid door een directeur/bestuurder die samenwerkt met een dagelijkse organisatie. De stichting werkt daarnaast samen met vele partners, zowel binnen als buiten de culturele sector.

Als dé filmhub voor film professionals in de Benelux, biedt CineSud makers unieke kansen om hun werk en skills in een internationale context verder te ontwikkelen, te produceren én presenteren. Samen met onze vele partners (uit binnen- en buitenland) kunnen we effectief, daadkrachtig en snel werken aan meer mogelijkheden voor filmmakers en bouwen aan een sterke filmcultuur. Guido Franken

Visie

CineSud wil als intermediair en programma-aanbieder voor AV-professionals en publiek het filmklimaat in de provincie Limburg en de grensregio België, Duitsland en Nederland versterken door middel van talent-, en netwerkprogramma’s en door de promotie van de Limburgse en Nederlandse film.

De missie

Als verbinder creëert CineSud een brug tussen Limburgse en Nederlandse filmmakers, de AV-sector als geheel en opent daarbij de poort naar een internationaal publiek door te opereren in de grensgebieden van Nederland, België en Duitsland. CineSud bedient zowel de Nederlandse filmmakers als het publiek uit de Euregio, die het door de unieke ligging makkelijker kan bereiken.

CineSud inspireert en stimuleert Nederlandse filmmakers en biedt hen de fysieke en mentale ruimte tot het verleggen van hun grenzen door middel van talentontwikkelingprogramma's en introductie tot het publiek en de AV-sector van de grensgebieden.

CineSud als gezonde culturele instelling

CineSud heeft sinds haar oprichting een vlekkeloze staat van dienst en scoort elke cultuurperiode hoog op gebied van inhoud, goed werkgeverschap, het naleven van de Governance Code Cultuur en haar zakelijke positie. CineSud is door de belastingdienst tevens aangemerkt als Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Lees hieronder meer.

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur!
Wij onderschrijven de Fair Practice Code!
Wij onderschrijven de Code Culturele Diversiteit!
CineSud is aangemerkt als ANBI
Code of Conduct CineSud

De AVG en onze voorwaarden

CineSud voldoet aan de AVG-wetgeving en heeft privacy en heldere communicatie en voorwaarden hoog in het vaandel staan. Je vindt hieronder meer informatie. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.