Ruud Kleinen: “Film is voor mij ontvoerd worden”

Presentator is gastheer van CineSud.

Ruud Kleinen is vooral bekend van RTV Parkstad en L1, waar hij voor zowel radio als televisie een vast ‘gezicht’ is. Sinds medio 2016 is Ruud ook de vaste gastheer van CineSud events. We stellen Ruud graag aan je voor.

“Jezelf en je uitzending daaruit redden is het mooiste dat er is.”

Ruud Kleinen is …

“Ik ben dus Ruud Kleinen, 37 jaar en geboren in Heerlen, maar woon nu alweer 12 jaar in Waubach (gemeente Landgraaf). Na een reis langs allerlei opleidingen (ééntje afgemaakt, jawel!) ben ik bedrijfsleider geworden in de horeca. Bij wijze van halve grap stuurde ik in 2010 een radiodemo naar L1. Gek genoeg mocht ik beginnen met vervangen en inmiddels maak ik er dagelijks een radioprogramma. Verder verzorg ik allerlei andere radio- en tv-programma’s voor L1 en Schunck*/RTV Parkstad.”

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

“De onverwachte dingen die in iedere live-uitzending gebeuren: een gast die iets raars zegt of een technisch probleem. Jezelf en je uitzending daaruit redden is het mooiste dat er is.”

Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?

“Ik ben de lucky bastard die hier op z’n achtste nog niet van droomde … Ik was nooit van de grote plannen of grote dromen. Misschien houdt juist dat je blik open en zie je kansen voorbij komen. Maar het kan goed zijn dat dat alleen bij mij zo werkt. En of het het goede voorbeeld is voor aanstormend, jeugdig talent vraag ik me dan ook af. Ik neem dan ook geen verantwoordelijkheid voor het publiceren van dit antwoord.”  (knipoogt)

 Zijn er parallellen te trekken tussen jouw werk en het werken in de filmindustrie? Zo ja, kun je voorbeelden geven?

“De parallel is passie! Dat klinkt klef, maar je mag het beide nooit zien als een 9- tot 5-baan. Dan sneeuw je onder. Enorm graag willen, daar gaat het om!”

Maak de zin af: Film is voor mij …

“Ontvoerd worden!”

Wat is jouw favoriete film en waarom?

“Deze vraag krijg ik ook vaker over muziek en in alle eerlijkheid; ik kan er niet op antwoorden. Simpelweg omdat je op de ene dag zin hebt in het grote kind Tarantino en de andere dag in een donkere documentaire.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met CineSud?

“Ik heb in mijn carriere als programmamaker regelmatig met Limburgse filmmakers gesproken, en ook met directe betrokkenen van CineSud. Parallel met het betrekkelijke succes van Limburg als filmprovincie kun je je voorstellen dat CineSud een spil is geworden in de berichtgeving en onderwerpkeuze binnen het thema film.”

Welke uitdagingen zie jij in Limburg en/of de Euregio voor de filmindustrie?

“Over het afwisselende decor dat Limburg voor films kan zijn hoeven we het niet eens te hebben. Ik denk wel dat Limburg de centrale West-Europese ligging volledig moet proberen uit te buiten. Het goede komt mogelijk niet uit Nederland. De filmindustrie vervult voor zover ik het kan beoordelen al een bescheiden voorbeeldfunctie, maar ik denk dat de provincie überhaupt nog veel te veel met de rug naar de landsgrenzen toe staat. Als je alleen al ziet hoe slecht er Duits en vooral Frans wordt gesproken, is dat zonde. Het achterland is eigenlijk enorm. Denk oost-west en niet alleen noord-zuid.”

Wat kunnen we voor events verwachten die jij host?

“Ik hoop dat de evenementen zorgen voor durf. Dat inspirerende mensen ervoor zorgen dat de goede ideeën die er zijn de hoofden verlaten en concreet worden.”

Vind je dit interessant?
Niks meer missen over aanstaande CineSud events? Kijk dan hier.
Tell me more

Andere content