Shot in Limburg: Dagboek van een Herdershond

dramaserie, 1978-1980, Willy van Hemert

Limburg is niet alleen een bakermat van creatief (audiovisueel) talent, ook qua locaties valt er in onze provincie (en directe omgeving) veel moois en unieks te halen. De laatste jaren landen er steeds meer producties in onze regio en met de Production- and Location-guide voor de Euregio Maas-Rijn lanceerden we een initiatief om de regio ook internationaal op de kaart te zetten als interessant filmgebied. In de reeks ‘Shot in Limburg’ kijken we terug op film- en televisieproducties die de afgelopen decennia in onze provincie zijn geland.

1978: Dagboek van een Herdershond

 

Willy van Hemert maakte in de jaren zestig en zeventig furore op televisie met enkele grote en uitstekend gewaardeerde en bekeken dramaseries. Na onder meer De glazen Stad (1968), De kleine Waarheid (1970) en Bartje (1972) werd hij door de KRO gevraagd een serie te maken die de katholieke signatuur van de omroep zou benadrukken. Na wat omzwervingen kwam Van Hemert uit bij een trilogie van schrijver Jacques Schreurs. Centraal staan de belevenissen van de jonge en onervaren kapelaan Erik Odekerke in zijn nieuwe parochie, het Limburgse landbouwdorpje Geleen. In 1978 gaan de eerste acht afleveringen van de serie in première. Van Hemert won er prompt een Gouden Televizierring voor. De serie werd uiteindelijk zo’n succes, dat er ook een tweede seizoen werd gemaakt, dat werd uitgezonden in 1980.

Opnamen

 

Geheel in traditie van de opnamepraktijk van televisieseries in die jaren, werd een groot deel ervan opgenomen in de studio’s. Voor de buitenopnamen echter, week men uit naar de gemeente Eijsden-Margraten, dat het pittoreske Limburgse landschap prachtig verbeeldt. Volgens de overlevering waren de inwoners van Eijsden zo ingenomen met de publiciteit voor hun dor[, dat ze Van Hemert tijdens het daaropvolgende carnaval opnamen in de ‘Orde van de Gôwe Crampignon’. Ook werden er opnamen gemaakt in de steenkolenmijnen in Valkenburg en Genk. Enkele grote acteurs die meewerkten aan de serie zijn Kees Brusse, Ko van Dijk, Jo de Meyere en Joop Doderer.

Ontvangst

 

Dagboek van een Herdershond werd net als Van Hemerts eerdere productie met groot enthousiasme ontvangen. Miljoenen Nederlands zaten aan de buis gekluisterd – de serie behaalde een kijkdichtheid van 59%! – en met succes is de film nadien herhaald en op DVD uitgebracht. In 1978 won Van Hemert ook de Gouden Televizierring voor het eerste seizoen van de serie. Ook werd de serie verkocht aan zestien lander, waaronder Finland, Zuid-Afrika en Duitsland. Acteur Jo de Meyere in een interview met Moviegids.be in 2010:

“Dagboek van een Herdershond heeft in 16 landen gedraaid. Dit was mijn grootste succes, want we hadden in Nederland iedere zondag maar liefst 7 miljoen kijkers. Ik ben nu nog altijd, na al die jaren, voor de Nederlanders de Kapelaan. Ze kennen me wel van Heterdaad en Flikken, maar die rollen hadden niet dezelfde impact. Niemand weet dit, maar ik had voordien al een rolletje gespeeld in de Nederlandse serie Een mens van goede wil.”

Andere content