Shot in Limburg: Hemel op Aarde

speelfilm, 2013, Pieter Kuijpers

Limburg is niet alleen een bakermat van creatief (audiovisueel) talent, ook qua locaties valt er in onze provincie (en directe omgeving) veel moois en unieks te halen. De laatste jaren landen er steeds meer producties in onze regio en met de Production- and Location-guide voor de Euregio Maas-Rijn lanceerden we een initiatief om de regio ook internationaal op de kaart te zetten als interessant filmgebied. In de reeks ‘Shot in Limburg’ kijken we terug op film- en televisieproducties die de afgelopen decennia in onze provincie zijn geland.

2013: Hemel op Aarde

Pieter Kuijpers is alweer zo’n vijftien jaar een trots uithangbord van onze provincie. Als speelfilmregisseur debuteerde hij in 2003 direct succesvol met het aangrijpende en meeslepende Van God Los. Nadien maakte hij onder meer nog TBS, Off Screen en Riphagen. Als producent was hij betrokken bij dik 50 gerealiseerde producties, waaronder succesvolle films en televisieseries als Feuten, Smeris, Aanmodderfakker en Bellicher. In 2013 maakte hij in zijn thuisprovincie Limburg de film Hemel op Aarde. Pieter maakte de film samen met Edward Stelder, jeugdvriend en eveneens afkomstig uit Limburg.

Het maken van de film ging niet zonder slag of stoot. In een eerder interview met CineSud vertelde Edward: “De ontwikkeling en financiering van de film is een lang traject geweest. Vanaf het idee in 2005 tot en met de première eind 2013 zitten ruim acht, bijna negen jaar. Dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst natuurlijk met de uitwerking van het script. Het schrijven van een producable script heeft zo’n twee jaar geduurd. De bijdrage van het Filmfonds kwam vervolgens rond in – ik meen – 2009. Daarna zijn we een pad ingeslagen waarin we nog aanvullende financiering uit het buitenland nodig hadden, dit heeft lang geduurd.”

Opnamen

Hemel op Aarde vertelt het verhaal van de 12-jarige Bart, die denkt dat hij een bijzondere band heeft met God. Ze hebben de afspraak gemaakt dat hij ‘de hemel op aarde’ gaat creëren. Maar dan wordt hij voor de eerste keer verliefd en moet hij kiezen. Kiezen tussen God of het meisje. Tussen het oude leven, zoals hij dat van thuis uit steeds meekreeg, en het nieuwe leven. Hij ontgroeit de zeepbel waarin hij leefde.

De opnamen van de film vonden plaats van de zomer van 2012 tot het eind van dat jaar. Een groot deel van de opnamen vond plaats in Limburg, maar er werden ook opnamen gemaakt in België. Edward: “Het filmen in Limburg was een mooie ervaring. Ik ben zelf maar enkele malen op de set geweest, maar wat ik toen heb meegemaakt en de verhalen die ik van de overige cast- en crewleden heb gehoord zijn bijzonder. Het was één groot feest. Iedereen wilde graag een handje helpen en mensen kwamen spontaan langs met zelfgemaakte vlaaien. Dat is natuurlijk heel anders dan de reacties die je krijgt wanneer je in de Randstad filmt.”

Ontvangst

Hoewel de film het in de bioscopen niet zo goed deed als ander werk van Kuijpers, heeft de film in Limburg maandenlang gedraaid en tienduizenden bezoekers getrokken. In de rest van het land werd de film slechts met een ruim twintigtal kopieën uitgebracht, wat tegenover de tachtig tot honderd van een gemiddelde grote film verbleekt. Hierdoor was de kans op een kassucces al direct een stuk kleiner.

In de pers werd de film goed ontvangen en scoorde de film gemiddeld nagenoeg vier uit vijf sterren. Zo kopte de Volkskrant: “Een kalm en aandoenlijk coming-of-agedrama, zij het met wat scherpe randjes,” noemde De Filmkrant Hemel op Aarde “een lief en oprecht sprookje” en prees NLFilmdoek.nl het camerawerk, de acteurs en de sfeer van de film.

“De film komt echt uit ons hart. We willen de tijd waarin we opgroeiden laten herleven en dat gevoel bij de kijker terugbrengen. Het is geen boek, geen merk of waargebeurd verhaal. Het valt niet terug op iets dat zich al bewezen heeft óf in het collectieve geheugen gegrit staat, zoals bij veel Nederlandse films wel het geval is. Het is een authentiek verhaal. Dat het echt van zijn eigen kracht moet hebben.”

Andere content