Tess Koning Löwenhardt: “Met een gave crew is alles te doen”

Regisseuse maakte de succesvolle
korte film Don't Kill the Messenger

Met medewerking van veel Limburgse vakgenoten maakte Tess Koning Löwenhardt in 2013 de 48 Hour film Magazijn. De reacties op de film waren zo goed – er werd zelfs een prijs gewonnen voor het beste scenario – dat na een re-edit een versie op de markt werd gebracht waar de puntjes op de spreekwoordelijke i zijn gezet: Don’t Kill the Messenger.

“Samen gingen we ervoor, zodat we het zouden halen.”

Dag, Tess! Kun je jezelf even voorstellen?

“Natuurlijk! Hoi! Ik ben Tess Koning Löwenhardt, geboren in 1983 in Amsterdam. In 2008 studeerde ik cum laude af van de master fictie regie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met de film Bloesem, die internationaal en nationaal acht prijzen won. Ik woon en werk met mijn man en dochter in Amsterdam. Althans … ik werk waar het werk is, maar dat is dus vaak in Amsterdam. Ik werk als filmmaker in de breedste zin van het woord en geniet daar nu al tien jaar van. Momenteel werk ik aan twee speelfilms, een internationale en een commerciele jeugdfilm in Nederland. Verder geef ik les, maak ik films in opdracht, ben ik bezig om een praktijk als HypnoBirthing docent op te zetten en ga ik Virtual Reality maken.”

Heb je een voorbeeld als filmmaker zijnde?

“Niet zozeer, maar als ik er toch een moet noemen dan is het zeker Pieter Kuijpers. Ik ken hem al heel lang, omdat ik in een van zijn films acteerde. Dat was ook het moment dat ik erachter kwam dat ik zelf een regisseur wilde zijn. Pieter maakt mooie films, op het scherpst van de snede tussen arthouse en blockbuster. Zijn films spreken veel mensen aan en er zit veel in om ‘te ontdekken’, waardoor je een film vaker gaat kijken. Ook is hij heel succesvol, heeft hij ook een fijn gezin naast zijn succesvolle carrière en is hij nog steeds actief.”

Zelf maakte je alweer enkele jaren geleden Don’t Kill the Messenger. Kun je daar iets over vertellen?

“Don’t Kill the Messenger is een korte crime comedy over een postbode die een pakketje komt bezorgen en verstrikt raakt in een lastig parket. Hij komt erachter dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken. Hoe we op het idee kwamen? Samen met Martijn Daamen ben ik gaan brainstormen naar aanleiding van een 48 hour film project, waarbij we een aantal verplichte ingrediënten kregen: het moest een Crime/Gangster genrefilm worden, er moest kaas in te zien zijn, een postbode met de naam Johannes en de zin “een voor nu en een voor onderweg’. Het uiteindelijke idee is dus eigenlijk een samensmelting van deze elementen, onze beschikbare acteurs en locatie …en gedichtenspinsels.”

48 uur is niet lang om een film te maken. Wat waren de grootste uitdagingen?

“Wat je al zegt: het hele project in 48 uur maken, van concept tot vertoonbare filmfile; dat is een hele uitdaging. Meermaals hadden we nog meer uitdagingen, zoals dat de locatie opeens niet meer beschikbaar zou zijn, een acteur die op het laatste moment niet meer mee wilde doen, en gelukkig toch weer wel en ga zo maar door …”

Wat is de grootste les die je geleerd hebt tijdens het draaien?

“Met een gave crew is alles te doen! We hadden zulke leuke en goede mensen in het team, dat de 20 urige draaidag zo voorbij vloog. Samen gingen we ervoor, zodat we het zouden halen. 48 uur lang.”

Ook zelf je korte film maken? Kijk eens bij CineSud Talent.

Andere content