Thijs van Dijk: “Deze film was een eerste stap”

Jonge, ambitieuze filmmaker laat zichzelf zien.

Met Over There maakte Thijs van Dijk zijn eerste korte film. De film kwam tot stand in het kader van CineSud Talent. Binnenkort is de film te zien tijdens het opROER festival in Roermond. Tijd om de filmmaker voor te stellen.

“Deze film was een eerste stap om me als maker te profileren.”

Goedemiddag, Thijs. Stel jezelf eens even voor!

“Mijn naam is Thijs van Dijk en ben 22 jaar geleden geboren in het Noord-Brabantse Goirle en vervolgens opgegroeid in Sittard. Ik heb een opleiding Drama gevolgd, maar deze heeft mij eigenlijk niet veel kunnen bieden, behalve dat ik veel tijd kreeg om stages te lopen; voornamelijk in de theaterwereld. Inmiddels studeer ik psychologie aan de Open Universiteit, mede omdat ik ervan overtuigd ben dat dit me kan helpen met het vertellen van verhalen en het maken van films.”

Je hebt nu je eerste film gemaakt: Over There. Waar gaat deze over?

“Over There vertelt het verhaal van een tienerstel dat op de weg naar volwassenheid zichzelf en hun eigen naïviteit tegenkomt. In de kern heb ik willen vertellen over het taboe op de keuzes die op het moment worden gemaakt maar vaak botsen met de morele overtuiging van buitenstaanders, daarom heb ik juist zo’n keuze in beeld willen brengen. De nadruk ligt op de verschillende emoties die de karakters ervaren op het meest cruciale moment van een groot verhaal, vandaar dat je eigenlijk alleen een slot te zien krijgt.”

Wat motiveerde je om juist deze film te maken?

“Om echt aan de slag te gaan om het verhaal daadwerkelijk te realiseren had een motivatie van vrij praktische aard: namelijk de eerste stap als maker te zetten waarmee ik me kon profileren. Verder had het thema ook veel waarde voor me en vond ik dat ik er iets mee moest doen. Uiteindelijk heb ik keuzes moeten maken in de vertelling en werd het deze, aangezien het productioneel gezien relatief eenvoudig was te realiseren.”

Je noemt de film productioneel eenvoudig, dat klinkt alsof er weinig uitdagingen waren. Klopt dat?

“Nee, zeker niet. De grootste uitdaging blijft dat je binnen een beperkt budget en beperkte draaitijd een film erop moet krijgen krijg met in mijn geval enkel buitenlocaties diep in de nacht. Daarbij was het soms nog lastig om met mijn geringe setervaring de leiding te dragen over een crew die over het algemeen vaker op een set heeft gestaan.”

Was dat laatste dan ook een les voor je tijdens het maken van deze film?

“Ja, ik heb geleerd dat ik zekerder mag zijn dat keuzes de juiste zijn, ik moet mijn grip op de productie vergroten en mag steviger in mijn schoenen staan. Er zijn genoeg zaken die ik mijzelf verwijt, die ik anders aan had moeten pakken. En natuurlijk vecht je tegen dingen als de tijd, de hete adem van de opnameleider in de nek hoort erbij, maar om te kunnen groeien mag dat nooit een excuus zijn en moet je ernaar streven om je productie te verwezenlijken ongeacht de omstandigheden.”

Heb je nog plannen voor een nieuwe film of ben je al aan iets bezig?

“Er zit het een en ander in de koker, het is een kwestie van welk verhaal en welke distributie- en financieringsmogelijkheden er zijn. Daarnaast hoop ik een aantal samenwerkingen aan te kunnen gaan met andere beginnend makers waarvan bijvoorbeeld het technische oog sterker van is, in de hoop zo van elkaar te kunnen leren. Er is geen haast bij, want het moet zo goed mogelijk gebeuren.”

Wat is voor jou de meerwaarde van CineSud?

“Vanaf de oprichting ben ik al lid van CineSud, hetgeen mij heel erg veel geholpen heeft om de filmsector te leren kennen. Zonder CineSud was mijn netwerk een flink stuk kleiner geweest en zou deze zich minder snel hebben uitgebreid. Daarnaast heb ik flink gebruik gemaakt van het aanbod masterclasses die niet alleen veel grond bieden om professioneler te werk te gaan, maar daarnaast ook waardevolle contacten opleveren. Tot slot heeft CineSud mij ook de kans gegeven om Over There daadwerkelijk te kunnen maken en daarbij cruciale begeleiding geboden door op te treden in de rol van producent. Bijna alle crewleden ken ik uit het CineSud-netwerk. Op een van de informele netwerkborrels stelde ik bijvoorbeeld het project voor aan CineSud partner Submedia die meteen enthousiast en bereid waren in te stappen en voorzagen in materiaal, camerawerk, geluid en montage. Daarnaast was CineSud van pre- tot postproductie zeer betrokken en verzorgde zij zelfs de distributie.”

Vind je dit interessant?
Ook je eigen film maken, kort of lang? CineSud coacht je en helpt je financieel.
Tell me more

Andere content