Tweede editie Limburg Film Festival biedt ruime blik op Limburgse cultuur

Festivalprogramma bevat 7 wereldpremières.

Dat Limburg niet verlegen zit om filmtalent is allang duidelijk. Op 12-14 januari 2018 toont het Limburg Film Festival voor de tweede maal het beste wat de provincie aan filmtalent te bieden heeft. Uit een groot aantal inzendingen heeft de onafhankelijke selectiecommissie van het festival weer een bijzonder filmprogramma weten samen te stellen. Dit keer met maar liefst zeven wereldpremières.

Filmprogramma

De 33 films van het Limburg Film Festival 2018 bieden samen een unieke kijk op de Limburgse cultuur. Zo zijn er films over typische Limburgse zaken zoals de schutterij (Limburgia van Noël Loozen en De Belofte van Slek van Nathalie Crum) of carnaval (Nao ’t Zuuje van Rob Hodselmans). Daarnaast heeft het LFF ook een film weten te strikken die zich afspeelt in de mijnen (de CineSud Talent-film Barbara van Mark Handels) en gaat een Limburgse natuurdocumentaire in première (Grensmaas van Laurent Beckers). Een andere premièrefilm is De Nieuwe Limburger van Kim de Bis, die vorig jaar op hetzelfde festival nog de prijs voor Beste Jonge Maker won. Zij keert terug met deze documentaire over de integratie van een Syrische vrouw in Venlo, die eveneens tot stand kwam in het kader van CineSud Talent i.s.m. L1.

Randprogramma

Naast een gevarieerd filmprogramma is er ook ruimte voor verdieping, middels een CineTalk met onder andere journalist en documentairemaker Leon Verdonschot, wiens nieuwste film Het Schoonmakersparlement tijdens het festival een exclusieve voorpremière zal beleven, en een CineMaster met een nader bekend te maken special guest. Deze events worden georganiseerd door festivalpartner CineSud.

Ten opzichte van vorig jaar is het filmfestival fors gegroeid. Er is niet alleen een groter aantal films te zien, er zijn ook meer vertoningsmomenten en festivallocaties. Naast Filmtheater De Nieuwe Scene, dat als festivalhart fungeert, is ook het Limburgs Museum als festivalpartner aangesloten. Hier zijn tijdens het festival onder andere historische Limburgse films te zien. Zoals de documentaire Limburg in Beeld uit 1918 die met een live soundtrack van componist Mike Roelofs vertoond zal worden. Tevens zijn er filmvertoningen bij CityCinema, Grenswerk en Theater De Maaspoort, waar de kick-off van het festival plaatsvindt op 6 januari met de première van Nao ’t Zuuje. Ook het stadscentrum zelf biedt een podium voor Limburgse films. Tussen de festivallocaties loopt tijdens het LFF namelijk een filmroute met uitdagende experimentele video-installaties.

Limburg Film Festival

Het Limburg Film Festival streeft ernaar de beste Limburgse films en haar makers zichtbaar te maken op een toegankelijke manier en voor een breed publiek. Het programma behelst vele filmgenres, van documentaires tot drama en van komedie tot experimentele films. Voor ieder wat wils dus. Meer informatie over het festival via www.limburgfilmfestival.nl

Andere content